3 Νοεμβρίου 2020

Tρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βιέννης

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση. Νεκρός και ο δράστης από πυρά της αστυνομίας, η οποία αναζητά τους υπόλοιπους.

Η χθεσινοβραδινή τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βιέννης διαπράχθηκε από τουλάχιστον έναν «ισλαμιστή», ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών και «συνιστά προσπάθεια αποδυνάμωσης της δημοκρατικής μας κοινωνίας, κάτι που δεν πρόκειται επ’ ουδενί να αποδεχθούμε», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, παρουσιάζοντας σήμερα νωρίς το πρωί σε συνέντευξη Τύπου τα νεότερα στοιχεία της έρευνας που διενεργείται. 

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, πρόκειται «ξεκάθαρα για ισλαμιστική τρομοκρατία». «Θα υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία μας, θα κυνηγήσουμε τους δράστες και αυτούς που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις», πρόσθεσε. 

Ο δράστης, «συμπαθών» του Ισλαμικού Κράτους, φόραγε ζώνη που έμοιαζε να περιέχει εκρηκτικά, η οποία όμως αποδείχθηκε πως ήταν ομοίωμα, και ήταν εφοδιασμένος με αυτόματο τουφέκι, ενώ τουλάχιστον ένας ακόμη από τους υπόπτους για την επίθεση διαφεύγει τη σύλληψη. Ο δράστης «εξουδετερώθηκε» στις 20:09 τοπική ώρα (21:09 ώρα Ελλάδας) δήλωσε ο πρόεδρος της αστυνομίας της Βιέννης Γκέρχαρντ Πιουρστλ. 

εν ψυχρώ εκτέλεση, από βίντεο που κυκλοφορεί

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, δύο άνδρες και μία γυναίκα, σερβιτόρα σε κατάστημα εστίασης στην περιοχή. Ωστόσο το πρωί της Τρίτης έγινε γνωστό ότι ένα ακόμη άτομο υπέκυψε στα τραύματά του. 
Επτά θύματα της επίθεσης στη Βιέννη βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και η ζωή τους κινδυνεύει, μετέδωσε σήμερα το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA. Συνολικά 17 θύματα της επίθεσης νοσηλεύονται, κυρίως με τραύματα από σφαίρες και κοψίματα. Τα δέκα άτομα που φέρουν ελαφρότερα τραύματα βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. 

Ο δράστης έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας είναι ένας 20χρονος άνδρας που είχε καταδικασθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ. «Ήταν πολίτης της Αυστρίας και της Βόρειας Μακεδονίας», πρόσθεσε. Μάλιστα είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 22 μηνών τον Απρίλιο 2019 αφού αποπειράθηκε να ταξιδέψει στην Συρία για να ενταχθεί στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2019 αποφυλακίσθηκε πρόωρα λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Η αστυνομία πάντως δεν τον θεωρούσε ικανό να σχεδιάσει μια επίθεση. 

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η επίθεση διαπράχθηκε αρχικά σε έξι σημεία σε άμεση γειτνίαση με την οδό στην οποία βρίσκεται η Εβραϊκή Συναγωγή της Βιέννης. Δύο άτομα συνελήφθησαν στην πόλη του Σέιντ Πόλτεν καθώς φέρονται να συνδέονται με τις αιματηρές επιθέσεις στο κέντρο της Βιέννης, σύμφωνα με το πρακτορείο APA. 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου