25 Νοεμβρίου 2020

Πέθανε ο θρύλος του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα

Εφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών απο καραδιακή ανακοπή ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο κορυφαίος κατά πολλούς ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, λίγες ημέρες αφόρου είχε βγει από το νοσοκομείο μετά την εγχείρηση που υποβλήθηκε στον εγκέφαλο, ένιωσε έντονες ενοχλήσεις το στήθος ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στην πόλη Τίγκρε. Αρκετά ασθενοφόρα έσπευσαν αμέσως εκεί, του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αλλά παρά τις προσπάθειες που έγιναν δεν κατέστη δυνατό να κρατηθεί στη ζωή.

Σημειώνεται ότι ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε νοσηλευθεί στις 3 Νοεμβρίου σε κλινική της Λα Πλάτα όπου υπεβλήθη σε επέμβαση στον εγκέφαλο. «Δεν είναι καλά ψυχολογικά και αυτό έχει συνέπειες στη σωματική του κατάσταση. Δεν είναι τόσο καλά όσο θα ήθελα και όσο καλά ξέρω ότι μπορεί να είναι. Χρειάζεται βοήθεια, και τώρα είναι η ώρα να τον βοηθήσουμε» είχε πει τότε ο θεράπων ιατρός του.

Την τελευταία δημόσια εμφάνισή του, ο Ντιέγκο Μαραντόνα», με μεγάλο ιστορικό χρήσης ναρκωτικών, την έκανε στα τέλη Οκτωβρίου ανήμερα των 60ών γενεθλίων του.

Από όλο τον πλανήτη ο
μάδες, όχι μόνο του ποδοσφαίρου αλλά και άλλων αθλημάτων, και ομοσπονδίες, έσπευσαν να αποχαιρετίσουν με το δικό τους μήνυμα τον «θεό της μπάλας». Ο κορυφαίος, συνταξιούχος πλέον, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Πελέ εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο του Ντιέγκο Μαραντόνα. «Σίγουρα μια μέρα θα κλωτσήσουμε μαζί μια μπάλα στον ουρανό», είπε σε σύντομη δήλωση που μεταβιβάστηκε στο Reuters μέσω εκπροσώπου του. 

Λίγα λόγια για τον Ντιέγκο Μαραντόνα από τη Βικιπαίδεια: 

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα (Diego Armando Maradona, Μπουένος Άιρες, 30 Οκτωβρίου 1960 - 25 Νοεμβρίου 2020) ήταν Αργεντινός πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής ποδοσφαίρου. Θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

Έχει αγωνιστεί στους Αρχεντίνος Τζούνιορς, Μπόκα Τζούνιορς, Μπαρτσελόνα, Νάπολι, Σεβίλλη και στο τέλος της καριέρας του, στη Νιούελς Ολντ Μπόις και τελικά μετά από παύση ενός έτους από το ποδόσφαιρο έκλεισε την καριέρα του στην αγαπημένη του Μπόκα Τζούνιορς το 1997. Τα πιο ένδοξα ποδοσφαιρικά του χρόνια τα πέρασε στη Νάπολι, όπου κέρδισε τίτλους και διακρίσεις. Στην καριέρα του με την Εθνική Αργεντινής, σκόραρε 34 τέρματα σε 91 εμφανίσεις. 

Αν και ξεκίνησε την καριέρα του ως επιθετικός καθιερώθηκε ως επιθετικός μέσος. Η διεισδυτικότητα του Μαραντόνα, οι πάσες του, οι εντυπωσιακές τεχνικές του ικανότητες, η ταχύτητα, τα αντανακλαστικά και ο χρόνος αντίδρασης συνδυάστηκαν με το μικρό του ανάστημα (1,65 μέτρα). Το χαμηλό κέντρο βάρους τον βοηθούσε στην κατοχή και τον χειρισμό της μπάλας. Η παρουσία του στο γήπεδο είχε μεγάλη επίδραση στη γενική απόδοση της ομάδας του. Βάσει του απαράμιλλου ταλέντου του και των ηγετικών του ικανοτήτων, έλαβε το προσωνύμιο El Pibe de Oro (Το Χρυσό Αγόρι). Εξαιρετικά ιδιοφυής, ο αγώνας του Μαραντόνα με τον εθισμό στα ναρκωτικά αμαύρωσε την καριέρα του, αλλά με όλες τις αδυναμίες του, είναι ευρέως σεβαστός έχοντας προσφέρει στο άθλημα μερικές από τις πιο αξέχαστες στιγμές του. 


Έλαβε μέρος σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, συμπεριλαμβανομένου του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 στο Μεξικό, όπου έλαμψε η χαρισματική προσωπικότητά του και οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του τροπαίου με νίκη επί της Δυτικής Γερμανίας στον τελικό. Επίσης κέρδισε τη Χρυσή μπάλα ως ο καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης. Στον προ-ημιτελικό απέναντι στην Αγγλία, πέτυχε δύο γκολ, στη νίκη της ομάδας του με 2-1 που γράφτηκε στην ιστορία για δύο διαφορετικούς λόγους. Το πρώτο γκολ επιτεύχθηκε με χέρι γνωστό ως «Χέρι του Θεού», ενώ το δεύτερο προϊόν εξαιρετικών ικανοτήτων με εκπληκτική ατομική προσπάθεια. Αυτό το γκολ, καταγράφηκε ως το «Γκολ του αιώνα» από τους ψηφοφόρους της ΦΙΦΑ το 2002.

Ο Μαραντόνα έγινε προπονητής της Αργεντινής τον Νοέμβριο του 2008 έχοντας την ευθύνη της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2010.

Πηγή: Με στοιχεία από el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου