10 Νοεμβρίου 2020

Σε πολυχώρο πολιτισμού και εκπαίδευσης το πρώην εργοστάσιο του ΑΣΟ στον Πύργο

Σε πολυχώρο πολιτισμού και εκπαίδευσης, με τη δημιουργία ευρωπαϊκού κέντρου νεανικής οπτικοακουστικής δημιουργίας, πρόκειται να μετατραπούν οι εγκαταστάσεις του πρώην εργοστάσιου του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ), που βρίσκονται στο κέντρο του Πύργου.

Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχωρά σε διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου, με σκοπό την υποστήριξη της διεύθυνσης τεχνικών έργων της περιφερειακής ενότητας Ηλείας στην ωρίμανση μελετών για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού και τη δημοπράτηση του έργου.

Στόχος του έργου, σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή, που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι η δημιουργία στο συγκρότημα του πρώην ΑΣΟ, ενός σύγχρονου πρωτοποριακού πολυχώρου με εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, τεχνολογικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. 

Στο εγχείρημα αυτό, όπως επισημαίνεται, ενισχυτικό ρόλο έχει το γεγονός ότι το συγκρότημα του ΑΣΟ αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, τόσο από την άποψη της κλίμακας όσο και λόγω του γεγονότος ότι διασώζεται σχεδόν το σύνολο του κτιριακού δυναμικού από την ίδρυσή του, καθώς και ένα μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού του. 

Για το λόγο αυτό, οι αρκετά ευρείς χώροι του μπορούν να διαμορφωθούν κατάλληλα, ώστε να στεγάσουν και να υποστηρίξουν ποικίλες καλλιτεχνικές και συνεδριακές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, εταιρικές παρουσιάσεις και συναντήσεις, φωτογραφίσεις, κοινωνικές εκδηλώσεις και διάφορα ψυχαγωγικά ή καλλιτεχνικά δρώμενα. (...)

Και υπάρχουν πολλά ακόμη εγκαταλελειμμένα, κατάλληλα όμως για αξιοποίηση, εγροστάσια και εγκατάστασεις του ΑΣΟ στη χώρα μας...

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ , pde.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου