16 Νοεμβρίου 2020

Χρηματιστήριο: Δεύτερο εμβόλιο, δεύτερο ξέσπασμα σήμερα Δευτέρα

Με άνοδο 5,44% ο Γενικός Δείκτης στις 691 μονάδες. Οι τράπεζες ηγήθηκαν της κίνησης με τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει κέρδη 14,7%


Μετά την Εκτόξευση του Χρηματιστηρίου με την γνωστοποίηση των νέων για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech την περασμένη Δευτέρα, νέο, δεύτερο ξέσπασμα σήμερα με το δεύτερο εμβόλιο της Moderna.

Καθώς οι αβεβαιότητες στο μέτωπο της πανδημίας δείχνουν να υποχωρούν ελαφρώς, ευνοώντας τη διάθεση ανάληψης ρίσκου, το Χρηματιστήριο Αθηνών αναρριχήθηκε σήμερα Δευτέρα στα επίπεδα των 691 μονάδων, καταγράφοντας ισχυρή άνοδο με πολύ ενισχυμένες συναλλαγές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 5,44% σε νέα υψηλά 8μηνου και στις 691,36 μονάδες, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 5,94%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με σημαντικά μεγαλύτερα κέρδη 14,72% στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών και στις 354,66 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 105,4 εκατ. ευρώ, ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας των συναλλαγών. 

ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ στις 16.11.2020

Εμφατική επιστροφή των αγοραστών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), σε μία καθαρά ανοδική συνεδρίαση, όπου οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας.

Η βασική εξέλιξη της ημέρας, εκείνη που βοήθησαν για δεύτερη συνεχόμενη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών να καταγράψει ένα αρκούντως ενθαρρυντικό ράλι ανόδου, ήταν το εμβόλιο που ανακοίνωσε σήμερα η Moderna. Συγκεκριμένα η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε σήμερα ότι το εμβόλιό της κατά της Covid-19 είναι κατά 94,5% αποτελεσματικό στην προστασία από την προσβολή από την νόσο, παρόμοια με την αποτελεσματικότητα κατά 90% που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι Pfizer/BioNTech. Το εμβόλιο της Moderna είναι δύο δόσεων με απόσταση 28 ημερών, ενώ σημαντικό πλεονέκτημα του είναι ότι η διατήρησή του δεν απαιτεί ακραίες συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας, όπως των Pfizer/BioNTech, διευκολύνοντας την μεταφορά και διανομή του. Η Moderna αναμένει ότι το εμβόλιό της μπορεί να διατηρηθεί σε συνθήκες ψύξης 2-8 βαθμών Κελσίου για 30 ημέρες και να αποθηκευτεί για 6 μήνες στους -20 βαθμούς Κελσίου. Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας θα καταθέσει αίτηση για αδειοδότηση τις προσεχείς εβδομάδες.

Της ανοδικής κίνησης ηγήθηκε σήμερα ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, "η μη πληρωμή του κουπονιού θα ενισχύσει τα κεφάλαια, καθώς θα συμπεριληφθεί η ονομαστική αξία του στα ενσώματα λογιστικά κεφάλαια και θα εξοικονομηθούν κεφάλαια από τη μη πληρωμή τόκων. Επίσης, από την εξοικονόμηση των τόκων του CoCos θα δημιουργούνται κάθε χρόνο επιπρόσθετα κεφάλαια CET1 της τάξης των 40 μονάδων βάσης ετησίως, δηλαδή 495 εκατ. ευρώ για τα τρία έτη έως το 2022, ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή διάρθρωση της Τράπεζας". Υπενθυμίζεται ότι η μετατροπή του Cocos σε μετοχές στα 6 ευρώ θα συμβάλλει στην αύξηση του ποσοστού του ΤΧΣ από 26,4% σε 61,3%. 

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε άλμα 17,38%, η Alpha Bank έκλεισε στο +16,30%, η Eurobank στο +14,39%, η Εθνική στο +12,67%, η Aegean στο +12,50% και η Motor Oil στο +11,74%. Τα κέρδη στην ΕΧΑΕ έφτασαν στο 8,39%, με τις ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλή και Jumbo να κλείνουν με άνοδο που ξεπέρασε το 5%. ΑΔΜΗΕ, Coca Cola και ΟΠΑΠ έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασε το 4%, ενώ άνω του 2% έκλεισαν οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο και Titan. 

“Η διάθεση για αύξηση κινδύνου που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αναμένεται να έχει και συνέχεια, καθώς οι ελπίδες για το εμβόλιο μετριάζουν τις ανησυχίες για τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του lockdown”, σημειώνει στις εκτιμήσεις της η Eurobank Eq.

“Η διαφαινόμενη μετακίνηση κεφαλαίων σε τίτλους που επηρεάζονται περισσότερο από την πανδημία, δείχνει ότι η Αγορά κοιτάζει 2 με 3 μήνες μπροστά, μετά και τις θετικές προσδοκίες που δημιούργησε το εμβόλιο. Πάραυτα, βαρύτητα θα δοθεί και στην πορεία των κρουσμάτων στο εσωτερικό, την τρέχουσα εβδομάδα. Δίνουμε αυξημένες πιθανότητες για ανοδική διαφυγή από το τρέχον εύρος τιμών του ΓΔΧΑ, το επόμενο διάστημα”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Αξιοσημείωτα κέρδη σήμερα και στην Ευρώπη, καθώς και 
στην Wall Street κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών. 

Πηγές: Με στοιχεία από euro2day.gr, capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου