17 Νοεμβρίου 2020

Πώς διατηρούνται οι Ιάπωνες σε φόρμα χωρίς να γυμνάζονται;

Μήπως το γυμναστήριο και γενικά η κουλτούρα του fitness σάς τρομάζουν; Κανένα πρόβλημα: Οι Ιάπωνες μας δείχνουν τον πιο εύκολο δρόμο για διά βίου καλή φυσική κατάσταση.

Στην Ιαπωνία δεν υπάρχει κουλτούρα άθλησης. Και είναι πράγματι εκπληκτικό για μια χώρα που έρχεται πρώτη σε μακροζωία και έχει πολύ μικρό ποσοστό παχυσαρκίας. Με ποσοστό παχύσαρκων μόλις 4,3%, το χαμηλότερο μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών με υψηλό εισόδημα, η Ιαπωνία βρίσκεται στην 185η θέση της λίστας του ΠΟΥ (σημειώστε ότι στον ίδιο πίνακα η Ελλάδα κατέχει την 54η θέση με ποσοστό 24,9%).

Σε μια πρόσφατη έρευνα του Rakuten Insight σε 1.000 ιάπωνες πολίτες ηλικίας 20 έως 60 ετών, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες αποκάλυψαν ότι ασκούνται σπάνια, περίπου μία φορά τον μήνα ή καθόλου. Αναφέροντας ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο ή απλώς ότι δεν τους αρέσει τόσο πολύ να ασκούνται, οι περισσότεροι άνθρωποι είπαν ότι η άσκηση δεν περιλαμβάνεται στο lifestyle τους.

Τι θεωρείται άσκηση στην Ιαπωνία

Η άσκηση ως έννοια δεν διαφέρει για τους Ιάπωνες, δεν συνδέεται όμως απαραίτητα με το γυμναστήριο και την άρση βαρών ή το τρέξιμο 10 χιλιομέτρων στον διάδρομο. «Δηλαδή, η άσκηση που χρειαζόμαστε είναι ίσως το είδος της άσκησης που είναι συνυφασμένη με τον τρόπο ζωής μας: το περπάτημα», γράφει η Κάκι Οκουμούρα στο Medium.

Στην Ιαπωνία η μετακίνηση γίνεται περπατώντας, οπότε οι περισσότεροι δεν βλέπουν το περπάτημα ως άσκηση. Οι ενήλικοι Ιάπωνες περπατούν κατά μέσο όρο 6.500 βήματα την ημέρα, με τους ενήλικους άνδρες από 20 έως 50 ετών να κάνουν κατά μέσο όρο 8.000 βήματα την ημέρα, και τις γυναίκες από 20 έως 50 ετών να κάνουν περίπου 7.000 βήματα.

Οι κάτοικοι του αρχιπελάγους Οκινάουα (περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό αιωνόβιων στον κόσμο) είναι γνωστοί για τη συνήθειά τους να περπατούν και για την ενσωμάτωση της κίνησης στον καθημερινό τρόπο ζωής τους. Ακόμα, η αγροτική επαρχία του Ναγκάνο, στην Ιαπωνία, κατάφερε να μειώσει το υψηλό ποσοστό εγκεφαλικών επεισοδίων οργανώνοντας πάνω από 100 διαδρομές πεζοπορίας και τώρα οι κάτοικοι της περιοχής απολαμβάνουν τα υψηλότερα ποσοστά μακροζωίας στη χώρα. Οι περισσότεροι Ιάπωνες ζουν σε πόλεις που ευνοούν την πεζοπορία. Οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι βολικές, ασφαλείς και οικονομικά προσιτές και λίγα νοικοκυριά διαθέτουν αυτοκίνητα. Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν περπατώντας στη δουλειά τους, για ψώνια ή όταν βγαίνουν για δείπνο. Το περπάτημα είναι μέρος της καθημερινότητας όπως η αναπνοή, μια δραστηριότητα που υιοθετείται από γενιά σε γενιά.

Τα βήματα για τη βελτίωση της διά βίου υγείας

Η Κάκι Οκομούρα δεν κάνει έκκληση κατά της γυμναστικής. Ισα ίσα, δηλώνει ότι της αρέσει να ασκείται: κολυμπάει, τρέχει, κάνει ποδήλατο και ασκήσεις γυμναστικής συστηματικά. Και δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι ιδρώνοντας ενισχύει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία της. Αναγνωρίζει όμως ότι η κουλτούρα του fitness μπορεί να είναι δυσβάσταχτη για όσους δεν την έχουν συνηθίσει, διαιωνίζοντας έναν φαύλο κύκλο ντροπής και ενοχής. Μπορεί, μάλιστα, να σε κάνει να πιστέψεις ότι το υγιές βάρος είναι προνόμιο αποκλειστικά όσων αθλούνται στο γυμναστήριο καθημερινά και με συνέπεια.

Στην πραγματικότητα, το μόνο που απαιτεί η καλή φυσική κατάσταση είναι λίγο περισσότερο περπάτημα! Ας το κάνουμε, λοιπόν, όπως οι Ιάπωνες, προσθέτοντας λίγα βήματα παραπάνω στην καθημερινότητά μας. Είναι τόσο απλό.

Πηγή: protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου