14 Ιουλίου 2022

Άγγ. Συρίγος: Η χούντα δεν έπεσε λόγω εσωτερικής αντίστασης αλλά λόγω της κυπριακής τραγωδίας

Η τοποθέτηση του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου από το βήμα της Βουλής και συγκεκριμένα η αναφορά του στο Πολυτεχνείο και στο ρόλο της εξέγερσης στην πτώση της χούντας, προκάλεσε οξείες αντιδράσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης που τον κατηγόρησαν για αναθεωρητισμό της Ιστορίας και αμφισβήτησης του ρόλου της λαϊκής εξέγερσης στην πτώση της δικτατορίας. 

Ειδικότερα, ο κ. Συρίγος στην τοποθέτησή του για το νομοσχέδιο «Νέοι Ορίζοντες» που αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναφέρθηκε στο Πολυτεχνείο που όπως είπε ήταν το μοναδικό γεγονός λαϊκής εξέγερσης στη χούντα, και μετά το ΄74 έλαβε μυθικές διαστάσεις.

«Το "Η χούντα δεν τελείωσε το ’73" ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκε πολύ στα χρόνια του μνημονίου, με μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού να θεωρεί ότι η χούντα έπεσε το ’73, ενώ συνεχίστηκε για ένα χρόνο με τον Ιωαννίδη», ανέφερε ο υφυπουργός προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Αντίδραση βουλευτών αντιπολίτευσης

Ο Νίκος Βούτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας τον λόγο ανέφερε ότι ουδέποτε έχει προβληθεί αυτό το ανιστόρητο αφήγημα στην αίθουσα της Βουλής. «Γνωρίζετε ότι στη δικτατορία υπήρξαν μεγάλες μαζικές διαδηλώσεις από κηδεία Παπανδρέου μέχρι και το 74, πέραν του Πολυτεχνείου. Η προσπάθειά σας και μάλιστα όντας υφυπουργός να ξαναγράψετε την ιστορία για εκείνη τη περίοδο είναι απαράδεκτη και ύβρις για την αίθουσα αυτή. Είναι απολύτως ανιστόρητο». 

Οργισμένη ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη. «Το να σας πω δεν ντρέπεστε είναι λίγο! Η αντίσταση στη χούντα άρχισε αμέσως σε πολύ δύσκολες συνθήκες και πήρε πολλές μορφές και δεν ήταν μια στιγμή το Πολυτεχνείο αλλά αποτέλεσμα μιας διαδικασίας...».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, η Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου ζήτησε από τον υφυπουργό να δώσει εξηγήσεις για τα όσα είπε: «Θέλουμε να ακούσουμε τι εννοείται για το μύθο του Πολυτεχνείου, θα ακούσουμε εξηγήσεις για τι προφανώς κανείς μα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί τους αγώνες του ελληνικού λαού και του κινήματος απέναντι στη χούντα
».

Συρίγος: Το καθεστώς δεν έπεσε λόγω εσωτερικής αντίστασης

Ο κ. Συρίγος σημείωσε στη δευτερολογία του ότι γνώριζε εκ των προτέρων ότι η ομιλία του θα είχε αυτή την υποδοχή, για αυτό «επεσήμανα ρητώς ότι δεν αναφέρομαι στο αξιακό άρωμα του πολυτεχνείου αλλά στη πολιτική του λειτουργία ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια», αναφορά που προκάλεσε αντιδράσεις από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

«Είναι προφανές ότι ένας τέτοιος λόγος ενοχλεί την αντιπολίτευση, γιατί αναφέρθηκα ρητώς ότι παρά τη μεγάλη ηθική αποστροφή και πολιτική αποδοκιμασία το καθεστώς δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως αλλά της κυπριακής τραγωδίας. Δεν είμαι αναθεωρητής της ιστορίας. Ανέφερα ότι το πιο σημαντικό γεγονός ήταν το Πολυτεχνείο. Δυστυχώς δεν υπήρξαν μαζικές λαϊκές αντιδράσεις που θα έριχναν το καθεστώς. Αν πιστεύετε ότι υπήρξαν τέτοια γεγονότα και έριξαν τη χούντα να το πείτε. Ανέφερα επί λέξη για το Πολυτεχνείο ότι επειδή ακριβώς ήταν το φωτεινό γεγονός μαζικής αντιδράσεως προσέλαβε μυθικές διαστάσεις μετά το 74’.

Όλη η προσπάθεια διαστρεβλώσεως αυτών που είπα από άτομα που δεν ήταν στη αίθουσα στοχεύει να αλλάξουμε τη συζήτηση από το παρόν νομοσχέδιο, πόσοι αντιστάθηκαν στη χούντα και πόσοι δεν αντιστάθηκαν. Με κάθε σεβασμό σε όλους τους γενναίους ανθρώπους που αντιστάθηκαν δεν έπεσε γι’ αυτό το λόγο η δικτατορία», είπε χαρακτηριστικά ο Άγγελος Συρίγος.

Πηγή: Στοιχεία από in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου