19 Ιουλίου 2022

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τις επικρίσεις σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη

Στην επίκληση και αξιοποίηση του "κοινού περί δικαίου αισθήματος" που εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε εκτροπή προς τα λαϊκά δικαστήρια αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή τις «αποφάσεις» των τηλε-δικαστών και των τηλε-εισαγγελέων. Επίσης, σε νεότερη ανακοίνωσή της, με αφορμή τις επικρίσεις που δέχεται το δικαστήριο που δίκασε την υπόθεση Λιγνάδη και κυρίως η πρόεδρός του, διαμηνύει ότι «δεν πρόκειται να ανεχθεί τη δημόσια και υποκινούμενη για πολιτικές σκοπιμότητες προσβολή και διαπόμπευση της προσωπικότητας της Προέδρου και των υπολοίπων Δικαστών». 

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: 

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε Δελτίο Τύπου
Σχετικά με τις επικρίσεις σε βάρος των Μελών της Συνθέσεως του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών για εκδοθείσα απόφαση αναφέρει μεταξύ άλλων:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρατηρείται, έντονα, το φαινόμενο της επίκλησης του κοινού περί δικαίου αισθήματος. Η επίκληση και αξιοποίηση του γενικού αισθήματος Δικαιοσύνης απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, γιατί πολύ εύκολα μπορούμε να οδηγηθούμε σε εκτροπή προς τα λαϊκά δικαστήρια και την πυρά για τις «μάγισσες» της κάθε εποχής.

Το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση και παράλληλα την υποχρέωση της έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών. Συνεπώς, οι «ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ» των τηλε-δικαστών και των τηλε-εισαγγελέων, που «εκδίδονται» με φήμες, εικασίες και σχόλια της καθημερινότητας, παραβιάζοντας κάθε έννοια του τεκμηρίου αθωότητας και προηγούνται των αποφάσεων των Δικαστηρίων είναι εξαιρετικά επικίνδυνες σε μία ευνομούμενη πολιτεία.

Επίσης, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε νεότερο Δελτίο Τύπου
Σχετικά με τη συνεχιζόμενη δημόσια προσβολή της προσωπικότητας της Προέδρου του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών – Ωμή και υποκινούμενη απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης σε εκκρεμή υπόθεση μετά την έκδοση απόφασης σε πρώτο βαθμό αναφέρει μεταξύ άλλων:


Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τα λαϊκά Δικαστήρια, που δυστυχώς είχε προβλέψει πως θα "στηθούν", άγεται στο συμπέρασμα ότι η συνεχιζόμενη δημόσια προσβολή της προσωπικότητας των Μελών της Ένωσης μας και Μελών της Συνθέσεως του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και ειδικώς της Προέδρου αυτής, ενέχει πολιτικές και μόνο σκοπιμότητες και είναι ξεκάθαρα ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗ απ' αυτούς που δεν επιδεικνύουν στοιχειώδη σεβασμό στους θεσμούς και η απαξίωση αυτών (θεσμών) αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή τους, απ’ αυτούς που κινούνται στην κινηματική λογική παρελθόντων ετών, που κύριο χαρακτηριστικό έχει την πόλωση και το διχασμό, απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι η Δικαιοσύνη είναι ένας ακόμα κρατικός μηχανισμός ενταγμένος στους σχεδιασμούς τους και ότι με την απειλή της δημόσιας διαπόμπευσης προσωπικοτήτων της Ελληνικής Δικαιοσύνης σε πλατείες και σε δημόσιους χώρους θεαμάτων θα εκβιάσουν τις αποφάσεις της προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, μετά την έκδοση της απόφασης του Μ.Ο.Δ. και θα χειραγωγήσουν τη Δικαιοσύνη, ώστε να αποφασίζει σύμφωνα με τις επιθυμίες τους. Έτσι αντιλαμβάνονται όλα αυτά τα κέντρα την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στην ίδια ανακοίνωσή της καταγγέλλει την "δημόσια, στοχευμένη και εκβιαστική παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, μετά την έκδοση της απόφασης σε πρώτο βαθμό" και διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι "ο έλεγχος της Δικαιοσύνης και ο εκφοβισμός των εκπροσώπων της δεν θα περάσει". Τέλος καλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα "να λάβουν θέση και να καταδικάσουν τα παραπάνω πρωτοφανή φαινόμενα για την ευνομούμενη πολιτεία μας".

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο επέβαλε κάθειρξη 12 ετών για τον Δ. Λιγνάδη. Εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους.
Τελική ποινή 12ετους κάθειρξης επέβαλε το ΜΟΔ στον Δημήτρη Λιγνάδη για δύο βιασμούς 17χρονων αγοριών το 2015. Εκτός φυλακής βγαίνει ο Δ. Λιγνάδης, καθώς το δικαστήριο κατά πλειοψηφία (4 προς 3) αποφάσισε να δώσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση του καταδικασθέντος. Το δικαστήριο όρισε για την έξοδό του από τη φυλακή τους περιοριστικούς όρους: της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης κάθε 1, 6 και 20 του μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του, καθώς και χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ, τα οποία πρέπει να καταβάλει έως τις 23 Ιουλίου. Η απόφαση αναγνώστηκε στις 13.7.2022 εν μέσω έντονων αντιδράσεων και αποδοκιμασιών από την πλευρά των θυμάτων και μελών του ακροατηρίου.

Πηγή: Με στοιχεία από ende.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου