7 Ιουλίου 2022

Κυρ. Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας παρά τις φήμες που κυκλοφορούν» ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι είναι χρέος του να υπερασπιστεί τη θεσμική σταθερότητα. Εξάλλου και η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας θεωρεί ότι πρέπει να εξαντληθεί η τετραετία.

«Η θέση της ΝΔ είναι ότι ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και κυβερνήσεις που απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της Βουλής που μπορούν να είναι ευέλικτες και να κινούνται γρήγορα και να προσελκύουν στελέχη από άλλους χώρους. Όταν γίνουν εκλογές θα απενεργοποιηθεί η βόμβα της απλής αναλογικής, και στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ για να οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλή νερά» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.

«Για τις εκλογές θα ξαναπώ ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Τελικά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου... Θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες ακόμα σε κλίμα έντονης τοξικότητας. Δεν βλέπω υπουργους να έχουν κατεβάσει τα μολύβια. Μεγάλος όγκος νομοθετικός έρχεται τους επόμενους μήνες. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Για ακόμα μία φορά θα διαψευστείτε πανηγυρικά» είπε ο κ.Μητσοτάκης και τόνισε ότι παρά τις φήμες που κυκλοφορούν, είναι χρέος του να υπερασπιστεί τη θεσμική σταθερότητα.

Και σήμερα ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, επανέλαβε ότι "οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας", υπογραμμίζοντας ότι είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο και έχουμε μια κυβέρνηση η οποία έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και υποχρέωσή του είναι να διασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας και την κυβερνησιμότητα, η οποία σήμερα είναι εξασφαλισμένη. «Και αν έχω και κάποιο κόστος από αυτό, πολιτικό κόστος, γιατί θα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα, δεν το έκρυψα, είμαι απολύτως διατεθειμένος να το αναλάβω, διότι δεν πρόκειται ποτέ να παίξω με τους θεσμούς. Να θέσω σε κίνδυνο την σταθερότητα της χώρας για να υπηρετήσω το "συμφέρον" της επανεκλογής μου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αβεβαιότητα των εκλογών προκαλεί φθορά στη χώρα
Αθανάσιος Έλλις / Καθημερινή (απόσπασμα άρθρου):

Οπως ήταν φυσικό, η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή έγινε σε σχεδόν προεκλογικό κλίμα, απόρροια των σχετικών κυβερνητικών διαρροών, αλλά και των πιέσεων της αντιπολίτευσης, με όλα σχεδόν τα κόμματα να ζητούν επιτακτικά πλέον προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο. Ωστόσο, είναι εντυπωσιακό ότι παρά τον βομβαρδισμό δηλώσεων, εκτιμήσεων και αναλύσεων για τις «επικείμενες» εκλογές, η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας επιδεικνύει μια αξιοζήλευτη ωριμότητα και επιμένει να θεωρεί ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Παρότι σχεδόν οι πάντες στα μέσα ενημέρωσης αλλά και οι ίδιοι οι πολιτικοί φαίνεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο, οι μετρήσεις της κοινής γνώμης στέλνουν ένα διαφορετικό μήνυμα.

Δεν ξέρω αν οι πολίτες πιστεύουν στην ανάγκη θεσμικής σοβαρότητας που επιβάλλει να εξαντλείται η θητεία κάθε δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης ή διακατέχονται από μια εύλογη ανησυχία για την παρατεταμένη ακυβερνησία που θα βιώσει η χώρα λόγω των (στην καλύτερη περίπτωση) διπλών εκλογών. Πάντως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές. (...)

Η φθορά, όχι τόσο η κομματική όσο η εθνική, που πρέπει να απασχολεί όλους, ανεξαρτήτως ιδεολογίας και κομματικής προτίμησης, καλό θα ήταν να σταματήσει το συντομότερο. Για να συμβεί αυτό πρέπει να διαμηνύσει ο πρωθυπουργός με τον πιο ξεκάθαρο και δεσμευτικό –για να είναι πειστικός– τρόπο ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν την ερχόμενη άνοιξη και να καλέσει με αυστηρότητα όλους τους υπουργούς και τα στελέχη του κόμματος να επικεντρωθούν στο κυβερνητικό έργο, από το οποίο άλλωστε θα κριθούν τόσο οι ίδιοι προσωπικά όσο και –που είναι και το σημαντικότερο– το κόμμα τους συνολικότερα.

Πηγες: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ , 
skai.gr, kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου