11 Μαΐου 2012

Απορρίπτουν την επαναδιαπραγμάτευση του "μνημονίου" οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Φαίνεται να απορρίπτουν, με σχετικές δηλώσεις τους, το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες και τα κορυφαία στελέχη της ΕΕ, εμμένοντας στην τήρηση των συμφωνηθέντων.

Το ερώτημα είναι αν οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσια κάποιας συντονισμένης στρατηγικής άσκησης πίεσης προς τα κόμματα, που βασικά τάσσονται υπέρ της ευρωζώνης και της δανειακής σύμβασης, με στόχο τον σχηματισμό αντίστοιχης κυβέρνησης. 


Οι ίδιες δηλώσεις, σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών, μπορεί να λειτουργήσουν έτσι ώστε οι ψηφοφόροι να πιεστούν και να επιλέξουν κόμματα που δεν θα μεταβάλουν ουσιαστικά την ακολουθούμενη μέχρι τώρα πολιτική.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τις μετεκλογικές εξελίξεις στην Ελλάδα, πολλοί ηγέτες και στελέχη της ΕΕ, δηλώνουν τις τελευταίες ημέρες τα εξής:

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfang Schaeuble δηλώνει:
"Εάν οι πολίτες της Ελλάδας δεν θέλουν να παραμείνουν στο ενιαίο νόμισμα, δεν υπάρχει τρόπος να τους υποχρεώσει η ΕΕ να μείνουν. Αυτή είναι μια απόφαση της Ελλάδας".
Απορρίπτοντας το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του πακέτου βοήθειας, ο Wolfang Schaeuble δήλωσε ακόμη ότι εάν οι Έλληνες θέλουν το ευρώ, "τότε δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από αυτόν που έχουμε συμφωνήσει".

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες που πραγματοποίησε με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, δηλώνει:
"Εμείς στην Ευρωζώνη πρέπει να επιμείνουμε στους κανόνες και τις συμφωνίες", προσθέτοντας ότι στην Αθήνα ορισμένα πολιτικά κόμματα έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν προτίθενται να εφαρμόσουν τις συμφωνίες με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για το δεύτερο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Πρόντι, δηλώνει:
"Η Ελλάδα δεν θα εξέλθει από την Ευρωζώνη γιατί αυτό θα σήμαινε το τέλος των πάντων". Επίσης σε άλλο σημείο “Η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά κρίση, η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη, αλλά είναι ακόμη νωρίς για να ειπωθεί ότι δεν είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης”

O Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, συμμετέχοντας σε ανοικτή συζήτηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ολι Ρεν, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών σε Ελλάδα και Ιταλία μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ατζέντα της ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι, πρέπει να βρεθεί τρόπος για να συνδυαστεί η ανάπτυξη με την δημοσιονομική πειθαρχία.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν Jose Manuel Barroso δήλωσε πως οι χώρες που ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν έχουν άλλη εναλλακτική επιλογή πέρα από την άτακτη χρεοκοπία. Τόνισε πως πρέπει να επιμείνει στο πρόγραμμα μείωσης των δαπανών και των δομικών μεταρρυθμίσεων. "Η εναλλακτική επιλογή θα ήταν περισσότερο αρνητική για τους Έλληνες" πρόσθεσε. Επίσης ο ο Barroso δήλωσε πως είναι κατά της χρηματοδότησης της ανάπτυξης μέσω δανεισμού ή πληθωρισμού.

Ο επικεφαλής του “ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης” o Klaus Regling από τη Βιέννη τόνισε πως "νομίζω ότι η ευρωζώνη είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, όσο η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει τους συμφωνηθέντες όρους".

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), με επικεφαλής τον Τσαρλς Νταλάρα, εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος να μη δημιουργηθεί "σταθερή κυβέρνηση" στην Ελλάδα, που να μπορεί να εφαρμόσει το δανειακό πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας, σημειώνοντας τις αυξημένες ανησυχίες του για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Πορτογαλία, εξέφρασε την επιθυμία του να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης, εκδηλώνοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα "μπορεί να ανακάμψει αν καταβάλει προσπάθεια".

Πηγές: www.capital.gr, www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου