21 Μαΐου 2012

Geuro, ένα παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα;

Καινούργιες λέξεις στη ζωή μας. Μετά το "Grexit" κάνει την εμφάνισή του το "Geuro". Πρόκειται για ένα ελληνικό νόμισμα, παράλληλο του ευρώ, που η Deutsche Bank ονομάζει "Geuro", το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εφαρμόσει μια υποτίμηση της ισοτιμίας του, χωρίς τυπικά να βγει η χώρα από την νομισματική ένωση.

Συγκεκριμένα η Deutsche Bank, σε ανάλυσή της με ημερομηνία 18 Μαΐου, αφού αναφέρεται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αποτελείται από κόμματα που απορρίπτουν το πρόγραμμα προσαρμογής της Τρόικας, επισημαίνει:

«Κατά την άποψή μας, το ΔΝΤ και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, είναι απίθανο να υποχωρήσουν στην πίεση από την Ελλάδα για μια de facto λήξη του προγράμματος. Το προηγούμενο μιας τέτοιας διευκόλυνσης θα οδηγούσε σε διάβρωση των προσπαθειών προσαρμογής των άλλων κρατών και τελικά σε πολιτικές πιέσεις στη Γερμανία για έξοδο από την νομισματική ένωση», αναφέρει η Deutsche Bank.

Την ίδια στιγμή ωστόσο τονίζει ότι η Ελλάδα είναι απίθανο τυπικά να εγκαταλείψει το ευρώ, αλλά και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης να εγκαταλείψουν εντελώς την Ελλάδα.

«Ο δρόμος της μικρότερης αντίστασης θα μπορούσε να είναι η διακοπή της χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την ελληνική κυβέρνηση και η συνέχιση των πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς και η σταθεροποίηση των ελληνικών τραπεζών σε μια ευρωπαϊκή bad bank», αναφέρει η Deutsche Bank.

Σε αυτή την περίπτωση, ένα ελληνικό παράλληλο νόμισμα του ευρώ (το οποίο ονομάζει Geuro) θα μπορούσε να κάνει την εμφάνισή του όταν η κυβέρνηση εκδώσει IoUs (i owe you, υπογεγραμμένο έγγραφο με το οποίο ένα πρόσωπο αναγνωρίζει ένα χρέος) για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις.

«Αυτό θα επιτρέψει επίσης στην Ελλάδα να εφαρμόσει μια υποτίμηση της ισοτιμίας χωρίς τυπικά να έχει βγει από την νομισματική ένωση. Αρχικά θα περιμέναμε μια μεγάλη υποτίμηση, αλλά οι ελληνικές αρχές θα είχαν τη δύναμη να σταθεροποιήσουν ή ακόμη και να ενισχύσουν ξανά την ισοτιμία του Geuro έναντι του ευρώ μέσω μιας δημοσιονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να αφήσουν ανοιχτή την πόρτα για μελλοντική επιστροφή στο ευρώ".

Πηγή: http://www.capital.gr/News.asp?id=1505491

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου