7 Μαΐου 2012

Τα ξένα ΜΜΕ, για τα αποτελέσματα των Ελληνικών εκλογών.

Τον κίνδυνο δυσκολίας στον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά και την επιστροφή των αμφιβολιών για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, μετά τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος στη χώρα μας, επισημαίνουν τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ:

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung θεωρεί το αποτέλεσμα «χειρότερο από αυτό που προβλεπόταν, καταστροφικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη». «Μαζεύονται ξανά μαύρα σύννεφα πάνω από την Αθήνα» αναφέρει η ανάλυση, εκτιμώντας πως οι σημερινές εκλογές μπορεί να μην είναι οι τελευταίες και τονίζει ότι «είναι και πάλι ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Η Deutsche Welle: «Άσχημες ειδήσεις για την Ευρωζώνη, στις ελληνικές εκλογές ενισχύθηκαν σημαντικά οι πολιτικές δυνάμεις που απορρίπτουν τα μέτρα μεταρρυθμίσεων» αναφέρει. Ένα από τα βασικά διακυβεύματα της εκλογικής αναμέτρησης, υποστηρίζει, είναι η παραμονη της χώρας στην Ευρωζώνη.

Η Bild με τίτλο «οι Έλληνες επιλέγουν το χάος» και φωτογραφία υποστρηρικτών της Χρυσής Αυγής, μιλάει για «διασυρμό των κομμάτων της κυβέρνησης» και ενίσχυση των ακραίων δυνάμεων, αριστερών και δεξιών». Ο αρθρογράφος αμφισβητεί εάν υπάρχει πια πλειοψηφία για το πρόγραμμα λιτότητας και επισημαίνει: «Για να το πούμε ωμά, είναι τελείως ασαφές, εάν η επόμενη κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις».

Τίτλος του Spiegel: «Μεγάλη ενίσχυση των ριζοσπαστικών δυνάμεων, σε κίνδυνο το πρόγραμμα λιτότητας». Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα καθιστούν πιθανή την ανάγκη να βρεθεί τρίτος κυβερνητικός εταίρος, αναφέρει το περιοδικό, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μεν παραμονή στην Ευρωζώνη αλλά ζητά αθέτηση πληρωμών -κάτι που «μπορεί να καλλιερήσει νέες ανησυχίες για το μέλλον της χώρας», υποστηρίζεται.

«Οι φασίστες μπαίνουν στη Βουλή» είναι ο τίτλος της Süddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρεται στα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας ότι ο ύμνος του κόμματος θυμίζει τον ύμνο της χιτλερικής νεολαίας.

Το γερμανικό Reuters μεταδίδει: «Η χώρα, που σώθηκε από τη χρεοκοπία με κούρεμα του χρέους της, αντιμετωπίζει την προοπτική δυσκολίας σχηματισμού κυβέρνησης. Τυχόν αμφιβολίες σχετικά με τη συνέχιση του προγράμματος σταθεροποίησης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη».

Το «Γαλλικό Πρακτορείο» στην ανταπόκρισή του από την Αθήνα επισημαίνει: Η "κατάρρευση" των δύο κομμάτων που στήριξαν την πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, στις βουλευτικές εκλογές θέτει αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εντός της ευρωζώνης. Τονίζει ακόμα ότι στην ανατροπή του παλαιού πολιτικού συστήματος θα πρέπει να προστεθεί και «η άνοδος του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, το οποίο στις εκλογές του 2009 είχε πάρει ποσοστό μόλις 0,29%».

Η γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» επισημαίνει επίσης την κατακρήμνιση των δύο μεγάλων κομμάτων και τη σημαντική άνοδο της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Το «BBC» στην ιστοσελίδα του μιλά για τις "δραματικές απώλειες" των δύο μεγάλων κομμάτων και σημειώνει ότι σε όλη την Ελλάδα εκφράζεται "θυμός για τα σκληρά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για τη διεθνή βοήθεια".

Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» κάνει λόγο για "ράπισμα" των ψηφοφόρων στα μεγάλα κόμματα που στήριξαν τη λιτότητα στην Ελλάδα.

Η ιταλική «Κοριέρε ντέλα Σέρα», υπό τον τίτλο "Χάος στην Ελλάδα" μιλά στο ρεπορτάζ της για την κατάρρευση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων και τη ραγδαία άνοδο των εξτρεμιστών, ενώ η «Ρεπούμπλικα» αναφέρει ότι «καταρρέουν τα κόμματα της ευρωπαϊκής λιτότητας» και επισημαίνει την «άνοδο της αριστεράς, που ξεπερνάει το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά, αλλά και την είσοδο των νεοναζιστών στο κοινοβούλιο».

«Οι φιλοναζιστές μπαίνουν στη Βουλή», γράφει η ισπανική «Ελ Παΐς» που υπογραμμίζει την πτώση των παραδοσιακών κομμάτων και την άνοδο των ριζοσπαστών, ενώ η «Ελ Μούντο» τονίζει ότι "η πολυδιάσπαση στο ελληνικό κοινοβούλιο απειλεί τις μεταρρυθμίσεις που αξιώνει η ΕΕ".

Την ανησυχία της Ευρώπης για την πορεία των προγραμμάτων λιτότητας μετά τις βουλευτικές εκλογές σημειώνει και η κρατική ραδιοτηλεόραση της Ελβετίας «RSI».

Η «Νιου Γιορκ Τάιμς», σε ανταπόκριση από την Αθήνα, επισημαίνει ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι φαίνεται να επανασχεδιάζουν ριζικά τον πολιτικό χάρτη, ενισχύοντας την "άκρα αριστερά" και τη "νεοναζιστική δεξιά", σ' ένα "κύμα διαμαρτυρίας" κατά των κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων που κατηγορούνται για την οικονομική κατάρρευση της χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κατακερματισμός της ψήφου αναμένεται να έχει ως συνέπεια την "εξαιρετική δυσκολία" για το σχηματισμό κυβέρνησης.


Πηγές:
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=456437
http://www.ert.gr/world/item/11326-Pws-eidan-ta-apotelesmata-twn-Ellhnikwn-eklogwn-ta-xena-MME

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου