24 Μαΐου 2012

Το ίδιο μονότονο αλλά σαφές μήνυμα από τις Βρυξέλλες.

Την επιθυμία της Ευρώπης να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα τιμά τις δεσμεύσεις της, επαναλάμβαναν μονότονα και ξεκάθαρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την 23η Μαϊου.

Επεσήμαναν επίσης ότι θα κινητοποιηθούν προκειμένου να φέρουν την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Αλλά και ότι είναι πλέον διατεθειμένοι, εφόσον η Αθήνα δεν τιμήσει την υπογραφή της, να επωμιστούν το βαρύ κόστος μίας ελληνικής αποχώρησης από την ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, σε κοινή συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy και ο επικεφαλής της Κομισιόν Jose Manuel Barroso, μετά τη λήξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, τόνισαν:

Herman Van Rompuy: «Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη σεβόμενη τις δεσμεύσεις της... Η Ευρώπη έχει επιδείξει ήδη αξιοσημείωτη αλληλεγγύη, διοχετεύοντας μαζί με το ΔΝΤ περίπου 150 δισ. ευρώ για την στήριξη της Ελλάδας από το 2010. Διασφαλίζουμε ότι τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κεφάλαια και εργαλεία θα κινητοποιηθούν ώστε να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας... Αναμένουμε πως μετά τις εκλογές η νέα ελληνική κυβέρνηση θα κάνει αυτή την επιλογή».

Jose Manuel Barroso: «Η επιλογή μεταξύ σταθερότητας και ανάπτυξης δεν πρέπει να φαίνεται ως επιλογή, χρειαζόμαστε και τα δύο. Υπήρξε σαφής συναίνεση στο τραπέζι. Για την επίτευξη της ανάπτυξης χρειαζόμαστε δημοσιονομική εξυγίανση, δομικές μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα και στοχευμένες επενδύσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις των υπόλοιπων ευρωπαίων:

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ολάντ, τόνισε ότι η Γαλλία επιθυμεί και ευνοεί την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Θα επιμείνει στην άμεση αποδέσμευση διαθέσιμων πόρων των διαρθρωτικών ταμείων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα, εκτός από υποχρεώσεις, έχει δικαίωμα σε μια προοπτική ανάπτυξης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Hollande. Τέλος σχετικά με το ευρωομόλογο δήλωσε ότι «Για τη Γερμανία το ευρωομόλογο αποτελεί έναν τελικό στόχο, ενώ για εμάς συνιστά σημείο αφετηρίας».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, δήλωσε ότι δεν επετεύχθη συμφωνία στο θέμα της έκδοσης κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων. «Είχαμε διαφορετικές απόψεις πάνω στα ευρωομόλογα. Παρουσίασα τη θέση της Γερμανίας πως απαιτείται ισχυρότερος οικονομικός συντονισμός στην ευρωζώνη». Αναφορικά με την Ελλάδα, επανέλαβε πως η Ευρώπη επιθυμεί την παραμονή της στο ευρώ με «προϋπόθεση την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα».

Τέλος ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Π. Πικραμμένος δήλωσε ότι οι εταίροι θεωρούν αυτονόητο το γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη, καθώς και ότι πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. «Όλοι μου τόνισαν πως έχουν διάθεση να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια προς την κατεύθυνση παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Πικραμμένος. Επίσης ανέφερε ότι ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου