13 Μαΐου 2012

Τα περίεργα αξιοθέατα των Φιλιατρών

Πηγαίνοντας στα Φιλιατρά, την τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Μεσσηνίας (με 10.000 περίπου κατοίκους), πέρα από τη μεγάλη πλατεία με το βενετσιάνικο συντριβάνι, δεν μπορεί παρά να σου προκαλέσουν έκπληξη τρία ακόμη εντυπωσιακά αξιοθέατα. 
Πρόκειται για το ομοίωμα του Πύργου του Άιφελ, την τεράστια Γεωγραφική Σφαίρα και το Κάστρο των Παραμυθιών. Όλα δωρεές του “ομογενούς εξ Αμερικής ιατρού” Χαράλαμπου Φουρναράκη (ή Χάρυ Φουρνιέ). 

Το ομοίωμα του Πύργου του Άιφελ, ύψους 26 μέτρων, στην βορειοδυτική είσοδο, που κατασκευάστηκε το 1960 και αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη. 


Ας δούμε τι έγραψε ο τύπος της εποχής (από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 6.8.1960): 

«Προ ολίγων ημερών εστήθη εις τα Φιλιατρα Μεσσηνίας ομοίωμα του πύργου του Άϊφελ ύψους 26 μέτρων. Όπως και το πρωτότυπον, ούτω και η κατασκευή του πύργου των Φλιατρών έχει γίνει μόνον από σιδηράς δοκούς, έχουν δοθεί τα ίδια χρώματα και γενικώς έχουν τηρηθεί αι ίδιαι αναλογίαι. Έκτός των άλλων ο Πύργος των Φιλιατρών συμβολίζει την συνεργασίαν των δύο λαών εις το μορφωτικόν και το έπίπεδον των τεχνικών κατακτήσεων, καθώς και τον θαυμασμόν των Ελλήνων δι ό, τι ωραίον και ευγενές έχει να επιδείξη το γαλλικόν έθνος. 


 Ο Πύργος των Φιλιατρών έγινε δαπάνες του ομογενούς εξ Αμερικής ιατρού Χαρ. Φουρναράκη, διαμένοντος εις Σικάγον, διευθυντού του χειρουργικού κέντρου της πόλεως, όστις από πολλων ετών διδάσκει χειρουργικήν τεχνικήν εις το πανεπιστήμειον του Ιλλινόις και εις την ιατρικήν σχολήν του Σικάγου ως τακτικόν μέλος» συνεχίζει η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 6.8.1960. 


Η Γεωγραφική Σφαίρα. Πρόκειται για μια τεράστια γεωγραφική σφαίρα, διαμέτρου 3 μέτρων, που έχει τοποθετηθεί ακριβώς μπροστά από το γυμνάσιο της πόλης, δωρεά του γιατρού Χαρ. Φουρναράκη.
 




Το Κάστρο των Παραμυθιών. Κατασκευάστηκε περίπου την ίδια εποχή με το ομοίωμα του Πύργου του Άιφελ, λίγο έξω από τα Φιλιατρά, στην παραλία παραλία του Αγρίλη. Δωρεά και αυτό του γιατρού Χαρ. Φουρναράκη. Το κάστρο μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από κάποιες άλλες εποχές, συνδυάζοντας αταίριαστες τοπικά και χρονικά ιστορίες, όπως συχνά συμβαίνει “στα παραμύθια της γιαγιάς”. 



Ένα μεσαιωνικό κάστρο και δίπλα του ένα τεράστιο άλογο της ομηρικής εποχής (ο Δούρειος Ίππος), πλαισιώνονται από επιβλητικές φιγούρες της Αθηνάς και του Ποσειδώνα και μαζί τους οι 
ιππότες και οι ήρωες της Επανάστασης του 1821. Στην κυριολεξία ένα περίεργο παραμυθένιο σύμπλεγμα.












Φτιάχτηκε 
«για να θυμίζει σε όλους μας, έτσι με τη θωριά του, τα παραμύθια που γλυκά μας έλεγε η γιαγιά μας», όπως μας πληροφορεί σχετικά η πινακίδα.


“Μέτρα τον άνθρωπο όχι με τα λεφτά του, ούτε και με τις γνώσεις του ακόμη, 
αλλά με το ποσόν της ευτυχίας που χαρίζει στους συνανθρώπους του”.


Έτσι έλεγε, αλλά και έτσι έκανε ο Χαράλαμπος Φουρναράκης, προσπαθώντας σε κάθε περίπτωση να χαρίσει ευτυχία στους συνανθρώπους του.

Για το afirimeno.com
Φωτογραφίες και κείμενα: Takis Ant

2 σχόλια:

  1. παρα πολυ ωραιο ιστολογιο!! αγαπω τον τοπο μου και εχω δημιουργησει ενα ιστολογια που αφορα την Μεσσηνια και τις ομορφιες της! θα χαρω πολυ να μπειτε! ειναι : www.messinia1234.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου καλησπέρα. Μπήκα στο ιστολόγιό σου, είναι πράγματι ενδιαφέρον ειδικά σε όσους έχουν κάποια σχέση με τη Μεσσηνία (και εγώ κατάγομαι από εκεί). Γενικά μου άρεσε. Έχω όμως και μια παρατήρηση: Στοιχειώδης δεοντολογία επιβάλει την αναφορά στην πηγή σε κάθε ανάρτηση. Τυχαία είδα κάποιες αναρτήσεις σου, που έχουν αντιγραφεί από παλιότερες δικές μου αναρτήσεις στο www.afirimeno.com (με δικές μου επίσης φωτογραφίες), δυστυχώς χωρίς καμιά αναφορά στην πηγή. Ενδεικτικά σου αναφέρω το: http://www.afirimeno.com/2012/08/blog-post_25.html (Λιμνούλες και καταρράκτες στο Πολυλίμνιο) και το http://www.afirimeno.com/2012/05/blog-post_13.html (Τα περίεργα αξιοθέατα των Φιλιατρών). Πιθανόν να υπάρχουν και άλλες. Θα σε παρακαλούσα για την προσθήκη της πηγής, έστω και εκ των υστέρων.

      Διαγραφή