18 Μαΐου 2012

Μάρτιν Σουλτς: Η αθέτηση των συμφωνιών οδηγεί σε έξοδο από το ευρώ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στην ομιλία του σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα, ξεκαθάρισε ότι «εκείνοι που λένε ότι δεν αποδέχονται το μνημόνιο, αλλά μπορούν ταυτόχρονα να μείνουν στην ευρωζώνη τρέφουν φρούδες ελπίδες».

Επίσης ότι «όσοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες αποκρύπτουν το γεγονός ότι αυτό μπορεί να έχει μόνο μία συνέπεια: την έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη».

Κατά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «καμία χώρα της ΕΕ δεν πρόκειται να εγκρίνει την επόμενη δόση του πακέτου βοηθείας ύψους 130 δισεκατ. ευρώ, εάν η επόμενη ελληνική κυβέρνηση δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η Ευρώπη στηρίζεται στην αρχή ότι οι συνθήκες πρέπει να τηρούνται».

«Η ελληνική κυβέρνηση», εξήγησε, «ως αντιπρόσωπος της χώρας κατέληξε σε μία συμφωνία με την τρόικα: πρόγραμμα εξυγίανσης με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια. Εάν θέλει η Ελλάδα να τηρήσει η τρόικα την υπόσχεσή της και να καταβάλλει την επόμενη δόση, την οποία η Ελλάδα χρειάζεται το αργότερο ως τα τέλη Ιουνίου, τότε η Ελλάδα πρέπει και εκείνη να τηρήσει την υπόσχεσή της και να συνεχίσει το πρόγραμμα εξυγίανσης».

Ο κ. Σουλτς επέμεινε ότι δεν πρέπει να πάνε χαμένα δύο χρονιά θυσιών των ελλήνων πολιτών και θα είναι κρίμα τώρα που φαίνεται ότι ξεκινά, έστω δειλά, μία πολιτική αλλαγή στην Ευρώπη, η Ελλάδα να μην βρίσκεται πάνω στο «ευρωπαϊκό σκάφος».

Παράλληλα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έδωσε μεγάλη έμφαση στο «καρότο» της ανάπτυξης και περιέγραψε τον ρόλο γέφυρας που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ελλάδα με τον νότο της Μεσογείου, η οποία αλλάζει δραματικά μετά την Αραβική Άνοιξη και προσφέρει ευκαιρίες στην Ελλάδα για οικονομική ανάκαμψη.

Πηγή: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=458419

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου