2 Αυγούστου 2012

Μπλέ φεγγάρι τον Αύγουστο

Φέτος τον Αύγουστο θα έχουμε δυο φορές πανσέληνο. Την πρώτη στις 2 Αυγούστου (σήμερα) και την δεύτερη, που αποκαλείται “μπλε” στις 31 του μήνα.

Τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους, μια κάθε μήνα. ΄ Όμως κάθε δυο ή τρία χρόνια, σε κάποιο μήνα υπάρχει δυο φορές φεγγάρι (πανσέληνος). 



Η χρονική περίοδος από τη μία πανσέληνο έως την επόμενη φτάνει τις 29,5 ημέρες περίπου. Έτσι κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα σεληνιακούς κύκλους αλλά περισεύουν έντεκα ημέρες, με αποτέλεσμα κάθε 2,72 χρόνια να έχουμε ένα επιπλέον φεγγάρι (πανσέληνο), σε κάποιον από τους 12 μήνες. Αυτό το δεύτερο φεγγάρι τον ίδιο μήνα είναι το “μπλέ φεγγάρι”.

Αλλά γιατί “μπλέ”;

Το φεγγάρι (και όχι απαραίτητα η πανσέληνος) μπορεί να φανεί στα μάτια του παρατηρητή γαλαζωπό, εξαιτίας ατμοσφαιρικών διαταραχών ή λόγω της ύπαρξης καπνού ή μορίων σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Κάτι τέτοιο συνέβη μετά την τρομακτική έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία το 1883. Τότε, στα ανώτατα στρώματα τις ατμόσφαιρας εκτινάχθηκε τεράστιος όγκος από χώμα και στάχτη. Τα σύννεφα σκόνης που εκτοξεύτηκαν από το ηφαίστειο, έκρυβαν μέσα τους μικροσωματίδια με απειροελάχιστο μέγεθος (όσο το ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Τα σωματίδια αυτά, που παρέμεναν επί χρόνια στην ατμόσφαιρα, σκέπαζαν τις λευκές ακτίνες φωτός του φεγγαριού, την ώρα που αυτές διαπερνούσαν τα νέφη από στάχτη στον ουρανό. Έτσι, το φεγγάρι φαινόταν μπλέ. 

Και όχι μόνο τη νύχτα της πανσέληνου, αλλά για μια συνεχή περίοδο δύο ετών. Ήταν το πιο “μπλέ” φεγγάρι που είδε ο άνθρωπος.

Το επόμεμο “μπλέ” φεγγάρι θα το δούμε στις 31 Ιουλίου 2015.


Πηγές:
http://el.wikipedia.org
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου