17 Αυγούστου 2012

Διπλωματικό “θρίλερ” με την υπόθεση του “κυρίου WikiLeaks”

Σε διπλωματικό “θρίλερ” εξελίσσεται η υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ με τον Ισημερινό από τη μία πλευρά να ανταποκρίνεται στο αίτημά του για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, και τη Βρετανία από την άλλη να διαμηνύει εξοργισμένη ότι δεν θα παράσχει στον ιδρυτή του WikiLeaks ασφαλή έξοδο από τη χώρα και ότι θα τον εκδώσει στη Σουηδία.

Ο “κύριος WikiLeaks” έχει καταφύγει από τον Ιούνιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, για να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία, όπου εκκρεμούν σε βάρος του κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση σε βάρος δύο γυναικών τον Αύγουστο του 2010.

Πολλοί υποστηρικτές του Ασάνζ, συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη έξω από το κτίριο της διπλωματικής αποστολής όπου παραμένει οχυρωμένος, υψώνοντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του.

Την Κυριακή ο “κύριος WikiLeaks” πρόκειται να κάνει ζωντανή δήλωση “μπροστά από την πρεσβεία” του Ισημερινού στο Λονδίνο, ρισκάροντας τη σύλληψή του από τους Βρετανούς, όπως ανέφερε εκπρόσωπός του.

Ο Ασάνζ χαρακτήρισε “μεγάλη νίκη” την απόφαση της κυβέρνησης του Ισημερινού να του χορηγήσει πολιτικό άσυλο.

“Δεν ήταν η Βρετανία, ούτε η πατρίδα μου η Αυστραλία, που σήκωσε το ανάστημά της για να με προστατεύσει από τη δίωξη, αλλά ένα θαρραλέο ανεξάρτητο κράτος της Λατινικής Αμερικής” δήλωσε ο Ασάνζ.

Η έγκριση του αιτήματος από τον Ισημερινό ήλθε μία ημέρα αφότου η Βρετανία απείλησε με έφοδο στο κτίριο της πρεσβείας για τη σύλληψη και την έκδοση του Ασάνζ στη Σουηδία.

Αυτό όμως που πραγματικά φοβάται ο Ασάνζ, είναι, ότι τελικά θα καταλήξει στις ΗΠΑ για τις οποίες αποτελεί “κόκκινο πανί”, εξαιτίας της δημοσιοποίησης 250.000 απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων από αμερικανικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, το 2010.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής χορήγησε άσυλο στον Ασάνζ με το επιχείρημα ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με απειλή πολιτικής δίωξης, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης στις ΗΠΑ, δεν πρόκειται να έχει δίκαιη δίκη και βρίσκεται πιθανώς αντιμέτωπος ακόμη και με την εσχάτη των ποινών εφόσον οδηγηθεί στο εδώλιο στις ΗΠΑ για τους φακέλους του WikiLeaks.

Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της έσπευσε, πάντως, να διαβεβαιώσει πως ουδεμία ανάμειξη έχει στη διαμάχη Ισημερινού-Βρετανίας σχετικά με την τύχη του ιδρυτή του WikiLeaks.

Ωστόσο, ακόμη και μετά την απόφαση του Ισημερινού η τύχη του Ασάνζ δεν έχει κριθεί. Η Βρετανία υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να παράσχει στον Ασάνζ ασφαλή έξοδο από τη χώρα και δηλώνει αποφασισμένη να τον εκδώσει στη Σουηδία.

Πηγή: http://news.in.gr/world/article/?aid=1231209489

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου