25 Αυγούστου 2012

Λιμνούλες και καταρράκτες στο Πολυλίμνιο

Πολυλίμνιο: Μια σειρά από μικρές λίμνες (εξ ου και το όνομά του) με καταρράκτες, που σχηματίζονται από τα νερά του Μεσοποτάμου, σε ένα φαράγγι απερίγραπτης φυσικής ομορφιάς. 

Στη Μεσσηνία, εκεί που συναντώνται οι δρόμοι Πύλου - Καλαμάτας και Χώρας - Καλαμάτας, στα μέσα σχεδόν της διαδρομής τους, κοντά στο χωριό Καζάρμα. 


Συγκεκριμένα, δίπλα στην Καζάρμα υπάρχει το χωριό Χαραυγή. Από εκεί ξεκινάει το κατηφορικό μονοπάτι, μέσα σε πυκνή βλάστηση, για το Πολυλίμνιο. 

Φτάνοντας, μετά από ένα ολιγόλεπτο περπάτημα, ανακαλύπτεις τη μιά λίμνη μετά την άλλη. Δεκαπέντε συνολικά μικρές λίμνες με γαλαζοπράσινα νερά, σε μια αξέχαστη διαδρομή 2 – 3 χιλιομέτρων. Κάθε λιμνούλα φέρει το δικό της περίεργο όνομα (Κάδη, Καδούλα, του Ιταλού, του Τυχερού, της Σταθούλας, του Πανάγου, Μαυρολίμνα κλπ). 
Μια από τις ωραιότερες και ευκολότερες διαδρομές, είναι εκείνη προς την λίμνη Κάδη με τα επιβλητικά βράχια γύρω της και με τον είκοσι περίπου μέτρων καταρράκτη, που πέφτει με ορμή στα νερά της. 

Πιο πέρα σαν μια μικρή φυσική πισίνα η λίμνη του Ιταλού, με τους πολυ μικρούς καταρράκτες να πέφτουν στα βραχάκια που την περιβάλλουν. Σε μικρή απόσταση και η μικρή Καδούλα, που πήρε το όνομά της από το σχήμα της - θυμίζει καρδούλα. 

Με λίγη υπομονή και επιμονή μπορεί κάποιος να απολαύσει το όμορφο θέαμα που του προσφέρουν οι λιμνούλες. Δύσκολο να τις ανακαλύψεις όλες, απαιτείται αρκετός χρόνος. Εξάλλου κάποιες είναι κρυμμένες στην πυκνή βλάστηση, ενώ για να φτάσεις άλλες χρειάζονται ...ορειβατικά παπούτσια. Ορισμένα περάσματα είναι δύσβατα και θέλουν προσοχή. Και λίγες όμως να δει κανείς, τις πιο προσιτές, αποζημιώνεται απόλυτα. 
Το καλοκαίρι πολλοί κολυμπούν στα δροσερά νερά των λιμνών, ενώ οι πιο τολμηροί κάνουν βουτιές από τα βράχια που τις περιβάλλουν.

Τουλάχιστον μια επίσκεψη, με την πρώτη ευκαιρία, στον απίθανο αυτό συνδυασμό νερού - φυτών - πέτρας, αξίζει τον κόπο.
__________________
Φωτογραφίες:Takis Ant

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου