22 Αυγούστου 2012

Φοροδιαφυγή: Εθνικό σπόρ

Με «πρωταθλητές» γιατρούς, μηχανικούς, λογιστές, δικηγόρους.

Στα 28 δισ. ευρώ ανήλθε το 2009 η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, μόνο από τα εισοδήματα που δεν δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Τόσο την υπολόγισε έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγου, συγκρίνοντας τα δηλωθέντα εισοδήματα με τις δόσεις δανείων.

Αν είχαν δηλωθεί τα εισοδήματα αυτά, τότε, σύμφωνα με τη μελέτη, τα φορολογικά έσοδα θα μείωναν κατά 31% το έλλειμμα του 2009 ή 48% εκείνο του 2010. Τα φορολογικά αυτά έσοδα αντιστοιχούν σε 11,2 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή περίπου τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου για την επόμενη διετία, το οποίο προβλέπει περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα κ.λπ.

Από τη σύγκριση των δηλωθέντων εισοδημάτων και των αντίστοιχων δανειακών τους υποχρεώσεων προέκυψε ότι τα πραγματικά εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών υπολογίζονταν 1,92 φορές υψηλότερα -κατά μέσο όρο- σε σχέση με αυτά που δηλώνονταν. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ο μέσος αυτοαπασχολούμενος στην Ελλάδα εμφανίζεται να δαπανά το 82% των δηλωθέντων εισοδημάτων του στην εξυπηρέτηση χρεών (ενώ δεν πρέπει να ξεπερνά το 30 έως 40% με βάση τις αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος).

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, το ποσοστό του εισοδήματος που μπορεί να φοροδιαφύγει σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας ανέρχεται έως και το 68%. Ειδικότερα, οι περιοχές με το μεγαλύτερο ποσοστό φοροδιαφυγής είναι η Κρήτη (άνω του 44%), η Αττική, η Πελοπόννησος (άνω του 30%) και η Λάρισα στην οποία, αναλογικά με τον πληθυσμό της, κυκλοφορούν οι περισσότερες Pοrsche Cayenne στην Ευρώπη.

Σχετικά με το επάγγελμα πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή είναι οι γιατροί, και συγκεκριμένα:
- Κάθε γιατρός υπολογίζεται ότι αποκρύπτει ετησίως εισόδημα της τάξης των 29.343 ευρώ.
- Στους μηχανικούς, το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται στα 28.625 ευρώ.
- Τρίτοι έρχονται οι εκπαιδευτικοί, με το εισόδημα που κρύβουν να διαμορφώνεται στα 24.742 ευρώ.
- Οι λογιστές καταφέρνουν να αποκρύψουν 24.573 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο.
- Οι δικηγόροι ακολουθούν με το μέσο ετήσιο ποσό φοροδιαφυγής να ανέρχεται στα 24.032 ευρώ.

Καλές είναι οι θεωρητικές μελέτες, οι έρευνες και οι εκτιμήσεις, αλλά δεν αρκούν. Είναι καιρός να γίνει κάτι και στη πράξη.

________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου