21 Νοεμβρίου 2012

Το Τατόι μεταμορφώνεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο

Ένα σύγχρονο και ταυτόχρονα βιώσιμο Μητροπολιτικό Πάρκο, το οποίο θα εξασφαλίσει στους Αθηναίους την επαφή με τη φύση, αλλά θα αναδεικνύει και την ιστορική διαδρομή του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου οραματίζονται οι αρμόδιοι φορείς που έχουν αναλάβει την αξιοποίηση του κτήματος και των κτιριακών του εγκαταστάσεων.

Οι δυνατότητες του χώρου φαίνονται μεγάλες αφού ήδη, στην κατάσταση που είναι το Τατόι σήμερα, περισσότεροι από 100.000 πολίτες το επισκέπτονται 
ετησίως για περίπατο και αναψυχή.

Η έκταση του Πάρκου θα αγγίζει τα 22.500 στρέμματα επί συνόλου 42.000 που είναι το πρώην βασιλικό κτήμα. Τα υπόλοιπα περιλαμβάνονται στην Α' ζώνη απολύτου προστασίας της Πάρνηθας.

Τα Ανάκτορα Τατοΐου, 126 χρόνια από την ανέγερσή τους και μετά από τέσσερις δεκαετίες ερήμωσης, μετατρέπονται σε μουσείο. Οι νεοκλασικού ρυθμού στρατώνες σε μικρό ξενοδοχείο boutique πέντε αστέρων και το παλαιό ξενοδοχείο σε ένα καλό εστιατόριο. Δεν προβλέπεται κατασκευή νέων κτιρίων αλλά αξιοποίηση των υπαρχόντων. Με τις νέες χρήσεις στα διατηρητέα κτήρια του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, αλλά και την επαναφορά παλαιότερων, υπολογίζεται ότι θα καταστεί οικονομικά βιώσιμη η λειτουργία του χώρου ως Μητροπολιτικού Πάρκου.

Η αγροτική παραγωγή, όπως και η αναψυχή και η άθληση θα είναι οι βασικές δραστηριότητες.
Συγκεκριμένα οι παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως οι αμπελώνες, οι ελαιώνες, οι οπωρώνες, θα αποκατασταθούν και θα ενισχυθούν με νέες. Προβλέπεται να επαναλειτουργήσουν το οινοποιείο για την παραγωγή κρασιού, που θα πωλείται επιλεκτικά, η μονάδα επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς, το θερμοκήπιο (στο πλαίσιο της αποκατάστασης των κήπων του ανακτόρου), η μελισσοκομία, ενώ θα εισαχθεί η καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων σε κάποια κτήματα στο Μπάφι. Στόχος είναι να παράγονται εκλεκτά βιολογικά προϊόντα με τη χρήση του brand name των πρώην βασιλικών κτημάτων, τα οποία θα διατίθενται σε χώρους του Πάρκου. 

Ήδη έχει συσταθεί "Σύλλογος Φίλων του Τατοΐου", σύμφωνα με τον οποίο οι τρεις πυλώνες αξιοποίησης του πρώην βασικού κτήματος είναι: Η διατήρηση της ιστορικής φυσιογνωμίας του και της παράδοσής του, ως πρότυπου κτήματος των αρχών του 19ου αιώνα. Η ύπαρξη τομέα της φιλοξενίας - εστίασης με κυριότερη την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου Τατοΐου και των περιμετρικών του κτιρίων. Και η εγκατάσταση Μουσείου Δυναστείας Γεωργίου Α' στο κτίριο του Ανακτόρου. 

Πρόσφατα εκατοντάδες αντικείμενα από το κεντρικό ανάκτορο, το ιπποστάσιο και τα μαγειρεία του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου χαρακτηρίστηκαν ως «κινητά μνημεία» από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Ανάμεσά τους είναι το προικοσύμφωνο για το γάμο του Γεώργιου του Α’ με την Όλγα, ζωγραφικά έργα των Αϊβαζόφσκι, Σόρενσεν και Βολανάκη, γλυπτά του Κόσσου, σπουδαίο αρχειακό υλικό, αλλά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης καθώς και ενδυματολογικά σύνολα από παραδοσιακές φορεσιές.

Ειδικότερα στα ζωγραφικά έργα συγκαταλέγονται και τα εξής εννέα ενυπόγραφα: Μία θαλασσογραφία του Ρώσου Ιβάν Αϊβαζόφσκι, μία θαλασσογραφία του Δανού καλλιτέχνη και δασκάλου του Αλταμούρα, Καρλ Φρέντερικ Σόρενσεν, τρεις ελαιογραφίες του Κωνσταντίνου Βολανάκη με θέμα τα ιστιοφόρα, μία ελαιογραφία του Επαμεινώνδα Θωμόπουλου με σκηνή από την ύπαιθρο, δύο ελαιογραφίες του Βασίλειου Γερμενή με θέμα «Αεροπλάνα» και «Σκηνή από τη Μακεδονία» και ένα έργο του ιμπρεσιονιστή Γεώργιου Κοσμαδόπουλου, που τιτλοφορείται «Εντυπώσεις από την Κέρκυρα».

Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση του Τατοΐου, υπό μορφή προεδρικού διατάγματος, ώστε στη συνέχεια να δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους ενδιαφερόμενους. Το Πάρκο θα είναι δημόσιο και ο ιδιώτης επενδυτής θα αναλάβει το «management» και την εκμετάλλευση των δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν.

Τέλος, εκτός των άλλων, οι πολυποίκιλες δραστηριότητες που προγραμματίζεται να αναπτυχθούν στο Πάρκο του Τατοΐου θα ανοίξουν και αρκετές νέες θέσεις εργασίας, τόσο το στάδιο υλοποίησης του φιλόδοξου σχεδίου, όσο και μετέπειτα κατά την περίοδο της λειτουργίας του.

_____________________
Πηγές:
http://news.in.gr/culture 
http://www.tovima.gr 
http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου