13 Νοεμβρίου 2012

Ο «Ιός των Πειρατικών Windows» κλειδώνει PC και απαιτεί λύτρα

Προσοχή λοιπόν και πάλι. Ένας ιός που βασίζεται στα υψηλά ποσοστά χρήσης αντιγράφων των Windows κάνει τον γύρο των υπολογιστών απαιτώντας άμεσα λύτρα 100 ευρώ από τους «πειρατές», όπως αναφέρεται σε χθεσινό σχετικό δημοσίευμα στο in.gr. 
Ο ιός Windows Antipiracy έχει όλα τα χαρακτηριστικά του "Ιού της Αστυνομίας" και τον Οκτώβριο 2012 έπληξε συστήματα στην γειτονική Ιταλία.

Ο ιός που είναι γνωστός και ως Windows Antipiracy Ukash Virus κλειδώνει το PC, απαιτεί από τον χρήστη να πληρώσει διαδικτυακά μέσω του συστήματος Ukash (ή καρτών paycardsafe), επεμβαίνει στο registry των Windows και εκτελείται σε κάθε εκκίνηση του συστήματος, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται συνεχώς το μήνυμα - εφιάλτης. 
H «προειδοποίηση» εμφανίζεται να προέρχεται από επίσημες αρχές επιβολής του νόμου, ανάλογα με την χώρα του παραλήπτη που επιχειρεί να πλήξει. Άλλες φορές φαίνεται να προέρχεται από το FBI, άλλοτε από τοπικές αστυνομικές αρχές.

Η αφαίρεσή του αποδεικνύεται πρόκληση, τουλάχιστον για τον μέσο χρήστη. Ο χρήστης καλείται να κλείσει τον μολυσμένο υπολογιστή του, να κάνει επανεκκίνηση σε safe mode με δυνατότητα δικτύωσης (πατώντας F8 κατά την διαδικασία boot, επιλέγει Safe Mode with Network) και να αλλάξει τις ρυθμίσεις στον Internet Explorer που απέτρεπαν την χρήση του διαδικτύου από τον browser της Microsoft (ανακατευθύνοντας την κίνηση μέσω ενδιάμεσου υπολογιστή, proxy). Έπειτα, πρέπει να σταματήσει την εκτέλεση διεργασιών (kill) που εκτελούνται από τον ιό και να αφαιρέσει ότι έχει απομείνει από το malware στο ευαίσθητο μητρώο του λειτουργικού συστήματος.

Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου