14 Νοεμβρίου 2012

Επιχειρήσεις: αυξάνεται η προσφυγή στο άρθρο 99

Η επιδείνωση της ύφεσης και η έλλειψη ρευστότητας διογκώνουν τα οικονομικά προβλήματα και οδηγούν με αυξανόμενους ρυθμούς πολλές από τις άλλοτε κραταιές επιχειρήσεις στο άρθρο 99 (προστασία από τους πιστωτές). 

Υπολογίζεται πως περισσότερες από 2.000 εταιρείες έχουν ήδη προσφύγει τα δύο τελευταία χρόνια στο άρθρο 99, ενδεικτικό της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά. Ανάμεσά τους επιχειρήσεις με τεράστια ιστορία από τους κλάδους του λιανικού εμπορίου τροφίμων, της ένδυσης - υπόδησης, των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών και των κατασκευών, οι οποίες δεν άντεξαν το βάρος των χρεών τους.

«Οι τεράστιες επισφάλειες και οι ακάλυπτες επιταγές απειλούν να τινάξουν στον "αέρα", όχι μόνο τις εταιρείες που ήδη ακροβατούν αλλά και τις σχετικά υγιείς επιχειρήσεις», λένε χαρακτηριστικά οικονομικοί αναλυτές και τονίζουν πως η κατάσταση είναι ασφυκτική. Οι ίδιοι αναφέρουν πως με βάση την εικόνα που παρουσίασαν το 2011, περίπου 10 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες θα αναγκαστούν να προσφύγουν στο άρθρο 99 το προσεχές διάστημα. 

Ενδεικτικός, για το τι συνέβη τα τελευταία χρόνια και μόνο στις εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑ, είναι ο παρακάτω πίνακας:   


Το φαινόμενο βέβαια, της υπαγωγής στο άρθρο 99, από μόνο του αυτοτροφοδοτείται, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις που επιτυγχάνουν την υπαγωγή τους στο καθεστώς προστασίας, πολλές φορές δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα και στους πιστωτές τους, με συνέπεια να παρασύρουν και εκείνους σε ανάλογες πρακτικές προκειμένου να αποφύγουν το «λουκέτο». 

Τις τελευταίες ημέρες έγινε γνωστό ότι μια ακόμη μεγάλη εταιρεία στον κλάδο του επίπλου η “Neoset”, βρίσκεται ένα βήμα πριν την πτώχευση, με μοναδική πλέον ελπίδα να αποφευχθούν άμεσα τα χειρότερα, για τους περίπου 1.000 εργαζόμενους και τους προμηθευτές της, την υπαγωγή της στο άρθρο 99. Για την ακρίβεια, αυτό που θα της εξασφαλίσει άμεσα πίστωση χρόνου μερικών μηνών, θα είναι το αυριανό δικαστήριο που θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα της εταιρείας για έκδοση προσωρινής διαταγής, ώστε να απαγορευτεί κάθε δίωξη και μεταβολή των περιουσιακών της στοιχείων από πιστωτές, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για την υπαγωγή της ή μη στο άρθρο 99.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες στην αγορά που θεωρούν ότι ακόμη και μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις, ο νόμος για την υπαγωγή μιας εταιρείας στο άρθρο 99 θα πρέπει να αλλάξει ριζικά. Θεωρούν ότι σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται κατάχρηση του συγκεκριμένου νόμου, καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων που κάνουν χρήση και πετυχαίνουν την προστασία από τους πιστωτές τους "παγώνουν" κάθε δραστηριότητα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η προοπτική ανάκαμψης και τελικά να οδηγούνται σε οριστικό "λουκέτο". Οι ίδιοι πιστεύουν ότι η τετραετία, που δίνει ως χρόνο το κράτος για να εξυγιανθεί, μετά την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο, είναι αρκετά μεγάλο διάστημα σε σχέση με ότι ισχύει στο εξωτερικό (πχ ΗΠΑ) όπου η αντίστοιχη διαδικασία δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες.

Και ενώ είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι η μόνη λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας είναι η επιστροφή επενδύσεις και την ανάπτυξη, στην πράξη ο δρόμος που δυστυχώς εξακολουθεί να ακολουθεί η χώρα μας είναι εκείνος της ύφεσης και της αποεπένδυσης.

_______________
Πηγές:
http://www.imerisia.gr/ 
http://www.capital.gr/ 
www.ase.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου