28 Αυγούστου 2017

Μήλον της έριδος η Κεντροαριστερά

Σε πολιτικό γεγονός ικανό να σηματοδοτήσει την επανένωση του χώρου της Κεντροαριστεράς αλλά και την αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη εξελίσσεται η διαδικασία για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα του χώρου. 

Ακολουθεί απόσπασμα από σχετικό άρθρο στο Βήμα:

Η υποψηφιότητα Καμίνη προκάλεσε ραγδαίες εξελίξεις που φέρνουν στην αφετηρία της κούρσας τον Σταύρο Θεοδωράκη. Η απόφαση του επικεφαλής του Ποταμιού δεν ήταν εύκολη, συνάντησε αντιδράσεις από βουλευτές και μέλη του κόμματός του. Δίνει όμως άλλη δυναμική στη διαδικασία και νέα διάσταση στον υπό δημιουργία φορέα. 
Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς η δυναμική που θα αποκτήσει η εκλογική διαδικασία αλλά και το πρόσωπο που θα ηγηθεί του νέου φορέα δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο τον πολιτικό και εκλογικό τους σχεδιασμό.

Το «Big Bang» μιας μεγάλης παράταξης
Ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος για τους υποψήφιους αρχηγούς του νέου φορέα και ήδη η Φώφη Γεννηματά επέλεξε να τοποθετηθεί στρατηγικά, εκτιμώντας σε σύσκεψη με στενούς συνεργάτες της ότι η διαδικασία εξελίσσεται θετικά και οδηγεί σε αυτό που η ίδια επεδίωκε ανοίγοντας το παιχνίδι της εκλογής, «στο Big Bang, στη δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης με δήλωσή του στο «Βήμα» δηλώνει παρών στο εγχείρημα επανένωσης του χώρου, δρομολογώντας υψηλού ενδιαφέροντος πολιτικές εξελίξεις. «Αυτό το φθινόπωρο θα είναι η εποχή αναγέννησης του μεγάλου κεντρώου προοδευτικού χώρου» αναφέρει. Πράγματι. Δύο κοινοβουλευτικά κόμματα συμπράττουν προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό κόμμα το οποίο φιλοδοξεί να εκφράσει τον πολιτικό χώρο ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ και να διεκδικήσει, με αξιώσεις, τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ανοιχτά ζητήματα επί της διαδικασίας (εκλογή αρχηγού) αλλά και επί της ουσίας (μορφή νέου φορέα, τοποθέτησή του στον πολιτικό χάρτη) υπάρχουν. Διαφαίνεται όμως διάθεση να ξεπεραστούν. «Η σφαίρα έφυγε» δηλώνουν στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμώντας ότι το εγχείρημα της επανένωσης του χώρου δεν μπορεί να ανακοπεί.

Προς υπέρβαση της ΔΗΣΥ 
Η στροφή του επικεφαλής του Ποταμιού ήταν εμφανής σε όσους είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του την περίοδο των διακοπών του στην Κρήτη. Η υποψηφιότητα Καμίνη που «αποπασοκοποίησε» τη διαδικασία εκλογής αρχηγού και οι διαβεβαιώσεις του Νίκου Αλιβιζάτου για το αδιάβλητο της διαδικασίας τον οδήγησαν στην απόφαση να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του υπό ίδρυση νέου φορέα «που θα υπερβαίνει τους υφιστάμενους σχηματισμούς και φυσικά τη ΔΗΣΥ».
Η αλλαγή στάσης του κ. Θεοδωράκη αντιμετωπίστηκε αρχικά με επιφύλαξη από τη Χαριλάου Τρικούπη. Οι επιτελείς του ΠαΣοΚ δεν ήταν βέβαιοι αν ο κ. Θεοδωράκης είχε αποφασίσει οριστικά τη συμμετοχή του στη διαδικασία ή αν έκανε έναν ελιγμό. Ωστόσο η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι η υποψηφιότητα Θεοδωράκη «είναι μια θετική εξέλιξη», λέγοντας ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να φτιάξουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη». Συνεργάτες της προέδρου του ΠαΣοΚ θεωρούν αυτονόητο ότι η παρουσία του κ. Θεοδωράκη οδηγεί στην εκλογή επικεφαλής ενός νέου σχήματος, με νέο όνομα και νέα σύμβολα, αποδεχόμενοι το βασικό του αίτημα.

Τα ανοιχτά ζητήματα και οι διαφωνίες 
Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα. Αφορούν τη μορφή του νέου φορέα. Θα είναι ενιαίος ή πολυκομματικός; Αφορούν και το πολιτικό του στίγμα. Θα τοποθετείται στον χώρο της Κεντροαριστεράς ή του εκσυγχρονιστικού και μεταρρυθμιστικού Κέντρου; Σε ό,τι αφορά τη μορφή του, φαίνεται να υπάρχει μια κατ' αρχήν συμφωνία ότι ο νέος φορέας θα είναι ενιαίος και δεν θα αποτελεί, όπως η ΔΗΣΥ, ένα άθροισμα κομμάτων. 
Τα κόμματα, προτείνεται, θα συνεχίζουν τη λειτουργία τους ως τις εκλογές και μετά θα αυτοδιαλυθούν. Πόσο εύκολη όμως είναι μια τέτοια απόφαση για το ΠαΣοΚ και ποιος θα τη λάβει; 
Σε ό,τι αφορά την πολιτική ταυτότητα του νέου φορέα, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν αφήνουν περιθώρια συζήτησης. Εκτιμούν ότι το νέο κόμμα θα πρέπει να κινείται στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο κ. Θεοδωράκης δεν αποδέχεται τον όρο Κεντροαριστερά και επιμένει σε ένα κόμμα που θα κινείται στον χώρο του προοδευτικού εκσυγχρονιστικού κέντρου.

Οι υποψηφιότητες 
«Το μόνο που απομένει να αποφασίσει ο Νίκος είναι ο χρόνος και ο τρόπος ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του». Η εκτίμηση στενού συνεργάτη του Ν. Ανδρουλάκη δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών. Ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ θα είναι η έκτη υποψηφιότητα για την ηγεσία του νέου φορέα. Ερχεται να προστεθεί στις υποψηφιότητες της Φώφης Γεννηματά, του Γιώργου Καμίνη, του Σταύρου Θεοδωράκη, του Γιάννη Ραγκούση και του Γιάννη Μανιάτη. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Θανάση Θεοχαρόπουλου αλλά και του Γιάννη Τούντα στην περίπτωση που οι Κινήσεις Πολιτών αποφασίσουν να κατεβάσουν δική τους υποψηφιότητα.

Πηγή: tovima.gr 
(το άρθρο υπογράφει ο Χόνδρος Δημήτρης, το σκίτσο είναι της Έφης Ξένου)

1 σχόλιο:

  1. Ο Γιώργος Καμίνης ανακοίνωσε και επίσημα το πρωί της Δευτέρας την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του νέου, υπό διαμόρφωση, πολιτικού φορέα στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η χώρα έχει ανάγκη από μια ριζική αλλαγή πολιτικού προσανατολισμού, που μόνον μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη μπορεί να εγγυηθεί... Να είναι αυθεντικά λαϊκή, χωρίς τον λαϊκισμό που χαρακτηρίζει την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και γνήσια πατριωτική, χωρίς να αποπνέει τον συντηρητισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μάταια η ίδια προσπαθεί να συγκαλύψει».

    ΑπάντησηΔιαγραφή