29 Αυγούστου 2017

Μπλόκο σε δυο μεγάλες επενδύσεις σε Κέρκυρα και Εύβοια

Δυο περιπτώσεις μεγάλων επενδύσεων σε Κέρκυρα και Εύβοια, εκ των οποίων η μία "πράσινη", που πρόσφατα μπλοκαρίστηκαν λόγω "περιβαλλοντικών επιπτώσεων", αναφέρει το Βήμα σε σχετικό δημοσίευμα. Μεταξύ άλλων γράφει: 

Στην Κασσιόπη Κέρκυρας
H πρώτη επένδυση

αφορά την ανάπτυξη της περιοχής Ερημίτης (φωτογραφία επάνω αριστερά) στην Κασσιόπη Κέρκυρας από την NCH Capital. Υπενθυμίζεται ότι η έκταση έχει μεταβιβαστεί από το ΤΑΙΠΕΔ τον περασμένο Δεκέμβριο στον επενδυτή και η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει εγκρίνει το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης του ακινήτου και τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. 
Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για τους πολίτες που συμμετέχουν στον περιβαλλοντικό σύλλογο «Ερημίτης Πλους», ο οποίος προσέφυγε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ζητεί προκαταρκτική έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ παράλληλα σχεδιάζει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης του ΣτΕ για την πολεοδομική μελέτη. 
Εχουν μεταβιβαστεί 438 στρέμματα, εκ των οποίων τα 320 θα είναι προσβάσιμα στο κοινό. Η NCH Capital θα αξιοποιήσει 35.000 τ.µ. για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας, εξοχικών κατοικιών και μαρίνας 60 θέσεων. Συνολικά θα δαπανηθούν 120 εκατ. ευρώ.

εικόνα από αντιδράσεις στην Πάρο 

Στο ακρωτήριο Καφηρέας στην Εύβοια
Η δεύτερη επένδυση αφορά τη δημιουργία αιολικού πάρκου 154 MW από την ιταλική Enel στο ακρωτήριο Καφηρέας στην Εύβοια.
Η Enel πρόκειται να επενδύσει περίπου 300 εκατ. ευρώ για να συνδεθεί η συστοιχία αιολικών πάρκων με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η επένδυση θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 129.000 νοικοκυριών, αποσοβώντας παράλληλα την εκπομπή 433.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Η επένδυση ύστερα από πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια είχε εκκινήσει, καθώς είχε εγκριθεί η περιβαλλοντική μελέτη και η εταιρεία είχε παραγγείλει τις γεννήτριες.
Ωστόσο το ΣτΕ ύστερα από προσφυγή ενός τοπικού φορέα για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή και επιπλέον τεσσάρων(!) κατοίκων αποφάσισε την αναστολή όλων των εργασιών ως τον ερχόμενο Οκτώβριο, όταν και θα λάβει την οριστική απόφασή του. 

Και σχολιάζει το Βήμα: Η «αλλεργία» για επενδύσεις δυστυχώς δεν χαρακτηρίζει μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πολλούς συμπολίτες μας. Λέμε δυστυχώς, γιατί άλλο είναι ο κάθε πολίτης να έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες και να αγωνίζεται ώστε η επένδυση που θα έρθει στην περιοχή του να πληροί όλες τις προδιαγραφές και άλλο η εμμονή πως κάθε επενδυτική πρωτοβουλία και παρέμβαση, ακόμη και αν αυτή δημιουργεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας, αποτελεί συνώνυμο της καταστροφής. 

Πηγή: tovima.gr (το άρθρο υπογράφει ο Κώτσης Βασίλης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου