29 Αυγούστου 2017

FAZ: Οι Έλληνες προτιμούν να δανείζουν επιχειρήσεις παρά το κράτος

«Οι Έλληνες προτιμούν να δανείζουν σε επιχειρήσεις παρά στο κράτος» είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung που επισημαίνει: «Είναι εξαιρετικά σπάνιο κρατικά ομόλογα (…) να πρέπει να προσφέρουν σαφώς μεγαλύτερα επιτόκια από τα ομόλογα επιχειρήσεων της ίδιας χώρας». 

Η εφημερίδα αναφέρει συγκεκριμένα το παράδειγμα του αθηναϊκού ομίλου επιχειρήσεων «Μυτιληναίος» που «προσέφερε για πενταετές ομόλογο 300 εκ. € επιτόκιο 3,1% ενώ ένα μήνα αργότερα το ελληνικό κράτος αναγκάστηκε να προσφέρει επίσης για πενταετές ομόλογο 3 δις € κουπόνι με 4,375%».

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «(…) τα ομόλογα που εκδίδονται απευθείας στην αγορά έχουν εξελιχθεί γρήγορα για τις μεγάλες επιχειρήσεις σε ένα ενδιαφέρον εργαλείο χρηματοδότησης. Διότι οι ελληνικές τράπεζες ασχολούνται περισσότερο με το να επιχειρούν να περιορίσουν τα βουνά των κόκκινων δανείων και την ακριβή χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΚΤ από το να διαθέτουν μεγάλα δάνεια». 
Το ερχόμενο διάστημα μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα αναμένονται στην αγορά ακόμη περισσότερα εταιρικά ομόλογα. 

Επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους της στροφής των ελλήνων επενδυτών προς τα εταιρικά ομόλογα η FAZ επισημαίνει ότι μετά το κούρεμα του 2012 το ελληνικό κράτος δεν έχει ανακτήσει ακόμη την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Μια ακόμη ελληνική ιδιαιτερότητα είναι ότι εξαιτίας των capital control οι έλληνες επενδυτές δεν μπορούν να επενδύουν στο εξωτερικό. 

Πηγή: Deutsche Welle 

Να σημειωθεί ότι πέρα από το πενταετές ομόλογο της «Μυτιληναίος» (300 εκατ. €, επιτόκιο 3,1%, Ιούνιος 2017), στο οποίο αναφέρεται η FAZ, υπήρξε μεταξύ άλλων και η σημαντική έκδοση τον Μάρτιο του 2017 του ομολογιακού δανείου από τον ΟΠΑΠ (200 εκατ. €, επιτόκιο 3,50%) που προηγήθηκε, ενώ ακουλουθησε το "πράσινο" ομόλογο της "Τέρνα Ενεργειακή" (60 εκατ. €, επιτόκιο 3,75%) τον Ιούλιο του 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου