19 Αυγούστου 2017

Ξενάγηση στο Αμφιάρειο, στο αρχαίο ιερό, μαντείο και θεραπευτήριο

Το αρχαίο ιερό του Αμφιαράου, έναν αρχαιολογικό χώρο της Αττικής, όπου τα μνημεία συνδιαλέγονται θαυμαστά με το φυσικό περιβάλλον, θα «συστήσουν» στο κοινό οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις «Monumenta» και «Διάζωμα».

Οι δύο οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν μια διαφορετική περιήγηση στο Αμφιάρειο, που βρίσκεται στην περιοχή του Ωρωπού, την Κυριακή 20 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, του πολιτιστικού συλλόγου Καλάμου και του Αρβανίτικου Πολιτιστικού Συλλόγου «ΜΠΕΣΑ». 

Ευτυχώς, η πρόσφατη καταστροφική φωτιά που έπληξε την Ανατολική Αττική δεν έφθασε στο δάσος που περιβάλλει τον χώρο και όπως ενημερώνει η Monumenta σε πρόσφατη ανάρτησή της στο Facebook, «η περιήγηση στο Αμφιάρειο θα πραγματοποιηθεί κανονικά... Στηρίζουμε τον Κάλαμο και τον δήμο Ωρωπού σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση». 

Ο ναός του Αμφιαράου 

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, μέλη της οργάνωσης θα μιλήσουν για την ιστορία του ιερού, μαντείου και θεραπευτηρίου του Αμφιαράου, για τα έργα προστασίας και ανάδειξης που πραγματοποιήθηκαν, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τους τρόπους με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του. 

Το θέατρο του Αμφιαρείου 

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της Monumenta, Ειρήνη Γρατσία, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει το Αμφιάρειο είναι η μικρή επισκεψιμότητα, την οποία προσπαθεί να αναστρέψει η ξενάγηση. «Μέσα από τις περιηγήσεις προσπαθούμε να εντάξουμε τον χώρο στην καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά και να τον γνωρίσουμε στο ευρύ κοινό», επισημαίνει. «Η τοπική κοινωνία πρέπει να αγκαλιάσει το αρχαίο ιερό και γενικά τα μνημεία, γιατί έτσι η προστασία τους δυναμώνει και στηρίζεται η προσπάθεια των αρμόδιων φορέων», προσθέτει η κα Γρατσία και προτείνει τη διοργάνωση ξεναγήσεων για σχολεία στον χώρο. 

Ένας από τους πέντε μαρμάρινους θρόνους

Στην κατεύθυνση αυτή της επισκεψιμότητας, δυσκολία δημιουργεί η έλλειψη σύνδεσης του χώρου με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και η λειτουργία του μέχρι το μεσημέρι, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, όπως επισημαίνει η κα Γρατσία, πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο που λόγω της επαφής του με τη φύση είναι ευάλωτος σε κινδύνους, όπως πυρκαγιές, έντονα καιρικά φαινόμενα που φθείρουν τα δομικά υλικά, καθώς και διάβρωση του εδάφους. 

Η μεγάλη στοά

Αναστηλωτικές εργασίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων έχουν προστατεύσει τους αναλημματικούς τοίχους, ένα σημαντικό τεχνικό έργο της αρχαιότητας για τη συγκράτηση των χωμάτων, αλλά και τις επιγραφές που κυριαρχούν στο ιερό.

Οι ξεναγήσεις της Monumenta στον χώρο ξεκίνησαν το 2011 και πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση, με τις προηγούμενες έξι διοργανώσεις να έχουν συγκεντρώσει περίπου 800 άτομα. 

Πηγές: Στοιχεία από naftemporiki.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Takis Ant

Σχετικές αναρτήσεις:
Στο Αμφιάρειο του Ωρωπού
Greece: The Amphiareion of Oropos


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου