28 Αυγούστου 2017

Μέρκελ: Δεν είναι δυνατόν Ελλάδα και Ιταλία να επωμίζονται όλα τα βάρη στο προσφυγικό

Ενόψει της μίνι συνόδου για το προσφυγικό σήμερα στο Παρίσι η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, έδωσε χθες συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, στην εφημερίδα Welt am Sonntag, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. 

H καγκελάριος, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, υπερασπίστηκε τις επιλογές της διαβεβαιώνοντας ότι θα λάμβανε ξανά «όλες τις σημαντικές αποφάσεις του 2015». Με αυτοκριτική διάθεση παραδέχθηκε ωστόσο ότι στα χρόνια πριν το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης πίστευε σε υπερβολικό βαθμό στον Κανονισμό του Δουβλίνου «που ξεπέρασε τις δυνατότητες χωρών, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. Όλοι στην Ευρώπη πρέπε να παραδεχθουμε ότι ο παλιό σύστημα σύστημα του Δουβλίνου, δεν είναι πλέον βιώσιμο», διαπίστωσε η Α. Μέρκελ. 

Η καγκελάριος δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ότι: «Δεν είναι δυνατόν Ελλάδα και Ιταλία να επωμίζονται όλα τα βάρη λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και επειδή οι πρόσφυγες φθάνουν πρώτα εκεί. Οι πρόσφυγες πρέπει να κατανεμηθούν με πνεύμα αλληλεγγύης σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. Το 2015 αντιμετωπίσαμε όλοι, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, μια έκτακτη κατάσταση, την οποία δεν πρέπει να ξαναζήσουμε», υπογράμμισε η Α. Μέρκελ. 


Σε ερώτηση σχετικά με το κλείσιμο της βαλκανικής οδού την άνοιξη του 2016 η καγκελάριος απάντησε: «Το κλείσιμο συνέβαλε στον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Δεν αποτέλεσε ωστόσο βιώσιμη λύση, διότι τον Φεβρουάριο του 2016 έφθασαν στην Ελλάδα περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι, οι οποίοι παρέμειναν εκεί υπό δύσκολες συνθήκες. Όλα αυτά άλλαξαν μόνο με την υπογραφή της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας». 

Υπερασπιζόμενη τη θέση της κατά του κλεισίματος της βαλκανικής οδού η Α. Μέρκελ υπογράμμισε: «Μειώθηκαν πράγματι οι πρόσφυγες που έφθαναν στη Γερμανία. Ήμουν όμως κατά της λήψης μέτρων σε εθνικό επίπεδο χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Ελλάδα. Τότε βρισκόμασταν στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία. Για μένα ήταν σημαντικό να μην αποκοπεί η Ελλάδα από την Ευρώπη και αφεθεί στη μοίρα της με μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αν παρατηρήσετε συνολικά τη ζώνη του Σένγκεν, στην οποία ανήκει φυσικά και η Ελλάδα, θα διαπιστώσετε ότι ο αριθμός των προσφύγων μειώθηκε σημαντικά μετά την υπογραφή της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας». 

Στην συνέντευξή της στην κυριακάτικη Welt η Α. Μέρκελ ανακοίνωσε επίσης ότι η ακτοφυλακή της Λιβύης θα λάβει από τη Γερμανία τον αναγκαίο τεχνικό εξοπλισμό για να μπορέσει να πραγματοποιήσει το έργο της. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου όσο και στην αντιμετώπιση προσφύγων και ΜΚΟ από τις αρχές της Λιβύης. Σε περίπτωση αμφιβολιών θα διεξαχθούν έρευνες». 

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου