20 Αυγούστου 2017

Φόβος και οργή στην Ευρώπη μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βαρκελώνη

Μια σύντομη επισκόπηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη και της κατάστασης που εκεί επικρατεί μετά το πρόσφατο χτύπημα στη Βαρκελώνη. Από την Ναυτεμπορική: 

Στην πρόσφατη κατάταξη του «Economist Intelligence Unit» με τις ιδανικότερες πόλεις για να ζει κανείς, η Βαρκελώνη καταλαμβάνει την 30ή θέση, αρκετές θέσεις πιο πάνω από άλλες πόλεις της Ευρώπης που έχουν βιώσει τον εφιάλτη της τρομοκρατίας, όπως το Μάντσεστερ, το Λονδίνο ή η Στοκχόλμη.

Μόνο που όλα μπορούν να ανατραπούν μέσα σε λίγα 24ωρα, με την πρωτεύουσα της Καταλονίας να προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των ευρωπαϊκών πόλεων που βρέθηκαν στο στόχαστρο των τρομοκρατών. Ακόμη ένα τυφλό χτύπημα σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, που προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκεπτών. 

Στη Βαρκελώνη

Το νέο χτύπημα, λίγους μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου, ακριβώς με την ίδια μέθοδο. Και ενώ είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από την πολύνεκρη επίθεση του Μαΐου στο Μάντσεστερ. Ένα μήνα πριν, στόχος των τρομοκρατών ήταν η Στοκχόλμη. Βρυξέλλες, Παρίσι, Νίκαια... Η σκιά του τρόμου απλώνεται απειλητικά πάνω από τη γηραιά ήπειρο. 

Ο αριθμός των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Δυτική Ευρώπη αυξάνεται ραγδαία την τελευταία τετραετία, όπως και ο αριθμός των θυμάτων. Πέρυσι η Ευρώπη δέχθηκε τριάντα τρομοκρατικές επιθέσεις και 23 το 2015, από μόλις δύο το 2014 και πέντε το 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Βάσης Δεδομένων για την τρομοκρατία. Τα συντονισμένα χτυπήματα του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 με 130 νεκρούς, αλλά και το περσινό χτύπημα στη Νίκαια με 86 νεκρούς συγκαταλέγονται μεταξύ των φονικότερων επιθέσεων. Οι τρομοκράτες του ISIS προτιμούν ολοένα και περισσότερο τη χρήση μαχαιριών και οχημάτων που ρίχνουν πάνω σε ανυπεράσπιστους πολίτες, παρά πυροβόλα όπλα ή εκρηκτικά.

Πριν από σχεδόν 16 χρόνια, την 11η Σεπτεμβρίου 2001, η τρομοκρατία εξαπλώθηκε στη Δύση με τις επιθέσεις σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον. Τότε η Αλ-Κάιντα αποτελούσε τη μεγαλύτερη απειλή. Μόνο που η εξάλειψή της οδήγησε σε διαφορετικό παρακλάδι, αυτό του Ισλαμικού Κράτους. Και η πραγματικότητα είναι ότι, ακόμη κι αν ο πόλεμος κατά των τζιχαντιστών οδηγήσει σε ήττα του ISIS, θα φυτρώσει κάποιο άλλο παρακλάδι, εξίσου επικίνδυνο. 

Ο κόσμος μας δεν είναι πλέον ασφαλής. Κανείς δεν ξέρει πότε και ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος. Σίγουρα όμως η απάντηση σε αυτόν τον ακήρυχτο πόλεμο δεν είναι μια Ευρώπη βυθισμένη στον φόβο και το σκοτάδι, μακριά από τις αξίες και τα ιδανικά της.

Πηγή: naftemporiki.gr
  / το άρθρο υπογράφει η Αγγελική Κοτσοβού 

Σχετική ανάρτηση: Τρομοκρατικό χτύπημα με νεκρούς στη Βαρκελώνη


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου