10 Φεβρουαρίου 2019

Homesharing, μια επωφελής συγκατοίκηση νεαρών με ιδιοκτήτες κατοικιών τρίτης ηλικίας

Μια αμοιβαία επωφελής συγκατοίκηση νεαρών με ιδιοκτήτες κατοικιών τρίτης ηλικίας, με εξαιρετικά χαμηλό ενοίκιο, αλλά με επιπλέον αντάλλαγμα τη βοήθεια σε δουλειές του σπιτιού και παρέα στη μοναξιά τους.

Από τη μία, η παγκόσμια επιδημία της μοναξιάς δημιουργεί μία σειρά από ιατρικά και ψυχολογικά προβλήματα στους ηλικιωμένους του πλανήτη. Από την άλλη, νεαροί επαγγελματίες σε δεκάδες πόλεις ανά τον κόσμο δυσκολεύονται να βρουν οικονομικά προσιτή στέγαση, καθώς τα ενοίκια αυξάνονται εκθετικά. 

Από αυτές τις δύο προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διαφορετικές γενιές του σήμερα, προκύπτει μια σύγχρονη ευφάνταστη λύση που καλύπτει τις ανάγκες και των δύο. Ο λόγος για το φαινόμενο του homesharing, δηλαδή της συγκατοίκησης νεαρών ενδιαφερόμενων με ιδιοκτήτες κατοικιών τρίτης ηλικίας, με εξαιρετικά χαμηλό ενοίκιο αλλά με επιπλέον αντάλλαγμα τη βοήθειά τους σε διάφορες δουλειές του σπιτιού. 

Η έξυπνη πρωτοβουλία του homesharing πρωτοεμφανίστηκε, όπως ήταν άλλωστε φυσικό, στις μεγαλουπόλεις του κόσμου, λόγω των τρομακτικά υψηλών ενοικίων αλλά και της ιδιαίτερης απομόνωσης που νιώθουν οι ηλικιωμένοι όταν πλαισιώνονται από τους γρήγορους αστικούς ρυθμούς. 

Ενα από τα πρώτα προγράμματα ήταν το Novus Homeshare με έδρα στο Λονδίνο, το οποίο λειτουργεί με τη δομή ενός ΜΚΟ και μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει πάνω από 500 νέους ανθρώπους να βρουν μια οικονομική στέγη στο σπίτι ενός ηλικιωμένου.

Το πρόγραμμα της πρωτοβουλίας απαιτεί από τους νεαρούς ενοικιαστές να ξοδεύουν περίπου 40 ώρες τον μήνα συμβάλλοντας στις διάφορες δουλειές και ανάγκες του σπιτιού, πληρώνοντας σημαντικά μειωμένα ενοίκια (μέχρι και 80% χαμηλότερα) από εκείνα που γενικά ισχύουν. Για παράδειγμα στο Λονδίνο μπορεί να πληρώνουν γύρω στις 200 λίρες το μήνα για ένα δωμάτιο, όταν το κόστος ενοικίασής του ανέρχεται στις 1000 λίρες.

Έναντι αυτών οι νεαροί παρέχουν στους ηλικιωμένους υποστήριξη που συνήθως αφορά το μαγείρεμα, το πλύσιμο και σιδέρωμα ρούχων, την κηπουρική, τα ψώνια στα μαγαζιά, τις συναρμολογήσεις προϊόντων που αγοράζουν (Do It Yourself ), την βοήθεια στα ηλεκτρονικά κλπ. Επίσης σημαντικό είναι και το να κρατούν απλά συντροφιά στα άτομα της τρίτης ηλικίας. 

Μάλιστα, για να βεβαιωθεί πως η συμβίωση δεν θα είναι απλά αρμονική αλλά και αλληλοϋποστηρικτική, η Novus Homeshare λαμβάνει υπόψη της τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι νέων και ηλικιωμένων, οδηγώντας σε ιδιαίτερα απολαυστικές και συναρπαστικές συγκατοικήσεις. Οι πρωτότυπες φιλίες που προκύπτουν έχουν τεράστια βαρύτητα για τους ηλικιωμένους των μεγαλουπόλεων – πολλοί από τους οποίους ζούσαν δίχως συντροφικότητα πριν να ανοίξουν τις πόρτες του σπιτιού τους στους νεαρούς ενοικιαστές.

Η 26χρονη Χάνα, η οποία εργάζεται ως ηθοποιός στη βρετανική πρωτεύουσα κουβαλώντας τα οικονομικά άγχη κάθε νεαρού καλλιτέχνη, αποφάσισε μέσω της πρωτοβουλίας να συγκατοικήσει με την 87χρονη Αμπιγκεϊλ στη συνοικία του Κένσινγκτον στο Λονδίνο. Η ηλικιωμένη έμενε μόνη της τα τελευταία 20 χρόνια, από τότε που απεβίωσε ο άνδρας της, και στην αρχή ήταν ιδιαίτερα διστακτική με τη νέα της συγκάτοικο. «Με κέρδισε τελικά με το θεσπέσιο φαγητό που μαγειρεύει και την παρέα της», αναφέρει η Αμπιγκεϊλ στην «Καθημερινή», προτού προσθέσει με χαρά. «Η παρουσία της γέμισε το σπίτι μου ζωή, ελπίδα και υπέροχες μυρωδιές».

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr , novus-homeshare.org.uk






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου