4 Φεβρουαρίου 2019

Προσχωρούν ουσιαστικά στο ΣΥΡΙΖΑ οι έξι «πρόθυμοι» βουλευτές

Να προσμετράται στο εξής η ψήφος τους μαζί με εκείνες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επιζητούν με επιστολές τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής οι έξι «πρόθυμοι» βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Και ενώ, με την κίνησή τους αυτή, ουσιαστικά και οι έξι προσχωρούν στο ΣΥΡΙΖΑ, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες ως προς την αρχή της δεδηλωμένης, το παράδοξο είναι ότι δυο εξ αυτών τυπικά εξακολουθούν να παραμένουν στους ΑΝΕΛ!

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές Έλενα Κουντουρά, Βασίλειος Κόκκαλης, Κώστας Ζουράρις, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα και Σπύρος Δανέλλης, με επιστολές τους προς το προεδρείο της Βουλής, δηλώνουν ότι σε συνέχεια της θετικής ψήφου που έδωσαν στην κυβέρνηση στην πρόταση εμπιστοσύνης, επιθυμούν εφεξής σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, η ψήφος τους να προσμετράται μαζί με αυτές των βουλευτών της συμπολίτευσης. Και αυτό προκειμένου να μην υπάρχουν παρερμηνείες ως προς την αρχή της δεδηλωμένης, όπως αναφέρουν. 


Όμως δύο εξαυτών, οι Κώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, «ανήκουν» πλέον σε ... δύο κοινοβουλευτικές ομάδες! Τυπικά παραμένουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του Πάνου Καμμένου, ώστε οι ΑΝΕΛ να διατηρούν έτσι τον «μαγικό» αριθμό «πέντε» βουλευτών, ουσιαστικά όμως προσχωρούν στο ΣΥΡΙΖΑ, αφού με τις επιστολές τους στη Βουλή ζητούν να προμετρώνται οι ψήφοι τους σε αυτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Μια ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία στο ελληνικό κοινοβούλιο! Ή "με ένα κώλο σε δυο πανηγύρια!" που λέει και μια ξένη παροιμία.

Ο κ. Ζουράρις πάντως διευκρινίζει, ότι από τη δήλωσή του εξαιρεί μόνο την ψηφοφορία για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, εάν αυτή δεν διεξαχθεί με ονομαστική ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των νέων συσχετισμών, εν μέσω της έντονης ρευστότητας στο πολιτικό σκηνικό και μετά από τη διάλυση της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ, η «δεδηλωμένη» ήταν και είναι το «ζητούμενο», δεδομένου ότι μόνο 145 βουλευτές ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ: Τα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους

Με μια δηκτική ανακοίνωση η ΝΔ σχολιάζει τη νέα κοινοβουλευτική εξέλιξη όπως αυτή προκύπτει έπειτα από τις επιστολές που έστειλαν στο προεδρείο της Βουλής έξι ανεξάρτητοι βουλευτές δηλώνοντας πως θα ψηφίζουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

«Η κοινοβουλευτική ντροπή που παρακολουθούμε δεν έχει προηγούμενο», σχολιάζει η Πειραιώς και συμπληρώνει: «Τα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους, δηλώνοντας εκ προοιμίου ότι θα ψηφίζουν ό,τι και να φέρει στη βουλή. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει αυτόν τον κοινοβουλευτικό ευτελισμό. Το σημερινό πληρεξούσιο είναι συνταγματικά ανυπόστατο. Η κυβέρνηση κουρελού παραμένει κυβέρνηση μειοψηφίας και να ξέρουν άπαντες ότι θα τίθενται διαρκώς και εώνυμα προ των ευθυνών τους».

Κυβερνητικές πηγές: Οι ισχυρισμοί του κ. Μητσοτάκη κουρελιάστηκαν

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΝΔ πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν:
«
Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης παρά την ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση και τις διαδοχικές κοινοβουλευτικές ήττες στις ονομαστικές ψηφοφορίες, επέμεναν να αμφισβητούν την κυβερνητική πλειοψηφία». Και προσθέτουν ότι «σήμερα που οι ισχυρισμοί του κ. Μητσοτάκη κουρελιάστηκαν άπαξ δια παντός, είναι λογικό να έχει νεύρα»

Πηγές: Με στοιχεία από protothema.gr, kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου