4 Φεβρουαρίου 2019

Ακρόπολη «αγνώστου ιδιοκτήτη»!

Η ένταξη της Αθήνας στο κτηματολόγιο έφερε στην επιφάνεια αρκετά παράδοξα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εκείνο της Ακρόπολης.

Το κορυφαίο μνημείο της ελληνικής αρχαιότητας, η 
Ακρόπολη, λίγο έλειψε να καταχωρηθεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», λόγω των πολύ αργών αντανακλαστικών που επέδειξε το υπουργείο Πολιτισμού στην υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας. Μάλιστα, αρχικά το μνημείο καταγράφηκε ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», καθώς το υπουργείο δεν είχε υποβάλει τη σχετική δήλωση. Με τη συνδρομή του «Ελληνικού Κτηματολογίου» το θέμα λύθηκε πριν φτάσει στην ανάρτηση. 


Υπήρξαν, όμως, και πολλά παράδοξα που ήρθαν στο φως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αναντιστοιχία του σχεδίου πόλης με την πραγματικότητα, όπως αναφέρει ο κ. Γιώργος Δημητρίου, γενικός διευθυντής της εταιρείας Χωρομετρία, εκ των αναδόχων της β΄ φάσης κτηματογράφησης του Δήμου Αθηναίων.

«Στο σχέδιο πόλης, το κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οδό Πανεπιστημίου (σ.σ. στην τριλογία) φαίνεται να έχει μπροστά του δρόμο, που δεν υπάρχει. Ενώ οι γωνίες του οικοδομικού τετραγώνου εμφανίζονται να έχουν αποτμήσεις (σ.σ. “κοψίματα”), στη θέση των οποίων υπάρχουν... οι γωνίες του κτιρίου. Ενδιαφέρον, επίσης, είναι ότι ορισμένοι πολύ παλιοί ναοί στο ιστορικό κέντρο δηλώθηκαν με χρησικτησία, καθώς δεν υπήρχαν τίτλοι. Τέλος, αρκετές ήταν οι περιπτώσεις που με την εφαρμογή παλαιών τίτλων ιδιοκτησίας στο έδαφος προέκυπτε ότι η ιδιοκτησία δεν είχε μετρηθεί σωστά και μέρος της είχε οικοδομηθεί». 







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου