6 Φεβρουαρίου 2019

Ο ξένος Τύπος για τη συνάντηση Ερντογάν - Τσίπρα

Στη δυνατότητα επίλυσης διμερών διαφορών μέσω του διαλόγου εστιάζουν κάποια από τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου, χωρίς να λείπουν και οι αναφορές σε θέματα που ενδιαφέρουν την Άγκυρα, όπως οι οκτώ αξιωματικοί ή τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Ενδιαφέρον έχει και ο γερμανικός Τύπος που εστιάζει στους λόγους για τους οποίους οι δυο ηγέτες δεν έχουν μεγάλα περιθώρια κινήσεων για υποχωρήσεις.

Ο τουρκικός Τύπος για τη συνάντηση Ερντογάν - Τσίπρα 

Χαρακτηριστικός ο πρωτοσέλιδος τίτλος και βασικό θέμα της Hurriyet: Μπορούμε να τα λύσουμε με διάλογο.

Ενώ η Cumhuriyet υποστηρίζει στο δικό της τίτλο: Η Θεολογική Σχολή (σ.σ. της Χάλκης) αντάλλαγμα για τους μουφτήδες.

Η δουλειά της πολιτικής είναι να κάνεις φίλους και όχι εχθρούς, υπογραμμίζει στο πρωτοσέλιδό της η Aksam.

Ζήτησε (σ.σ. ο Ερντογάν) τους γκιουλενιστές από τον Τσίπρα, αναφέρει η Gunes.

Μη γίνετε καταφύγιο για τους τρομοκράτες, αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο της Sabah.

Ταυτόσημος ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Yeni Safak: Μη γίνετε λιμάνι για τους τρομοκράτες. Στους υπότιτλους του βασικού της θέματος, η ίδια εφημερίδα κάνει λόγο για έκκληση Τσίπρα για κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας, πράγμα που ζήτησε και ο Ερντογάν. Αναφέρεται όμως και στην φράση του Έλληνα πρωθυπουργού, λύνουμε τα προβλήματα με επικοινωνία.

Από τους δύο προηγούμενους τίτλους, δεν απέχει εκείνος της εφημερίδας Star: Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει καταφύγιο τρομοκρατών. Πιο επιθετικός ο τίτλος της Turkiye: Εκδώστε τους προδότες της FETO.

Σε άλλο θέμα εστιάζει από την πλευρά της η Yenicag: Δήλωση-έκπληξη από τον Τσίπρα: Η Ομόσπονδη Κύπρος πρέπει να πάρει τη θέση της ως κανονικό κράτος της Ε.Ε. 

Καταγραφικός ο τίτλος της Akit: Ο Ερντογάν δέχθηκε τον Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αισιόδοξος, τέλος, ο τίτλος της YenBirlik: Πιστεύω (σ.σ. ο Ερντογάν) ότι μπορούν να επιλυθούν τα ζητήματα μεταξύ μας. 

Στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη

Ο γερμανικός Τύπος για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία 

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και οι επισκεψή του στην Αγία Σοφία και τη Χάλκη απασχολούν και σήμερα τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ και αναλύσεις στο θέμα, με έμφαση στα «δύσκολα» θέματα των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

«Ο Ερντογάν και ο Τσίπρας θέλουν να υπερβούν τις κρίσεις» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Tagesspiegel», η οποία παραθέτει εκτενή αποσπάσματα από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. «Κατά την συνάντησή τους στην 'Αγκυρα εκφράζουν βούληση για συνεργασία. Ο Ερντογάν όμως απαιτεί την έκδοση των υποτιθέμενων πραξικοπηματιών», αναφέρει η εφημερίδα. 

«Η 'Αγκυρα και η Αθήνα έρχονται πιο κοντά», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Αναλυτικό άρθρο υπό τον τίτλο «Ο Τσίπρας δεν θα δώσει στον Ερντογάν αυτό που θέλει» δημοσιεύει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Πολλά σημεία τριβής, λίγη κινητικότητα», έτσι περιγράφει ο δημοσιογράφος τις σχέσεις των δυο λαών και αναφέρεται αναλυτικά στη «λίστα διμερών διαφορών που είναι μεγάλη και βαθιά ριζωμένη», όπως γράφει χαρακτηριστικά. Ο αρθρογράφος αναφέρεται και στην υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών των οποίων την έκδοση ζητά επίμονα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ωστόσο αυτό μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί. Παρά τα λαϊκιστικά αντανακλαστικά τους και οι δυο πολιτικοί είναι προ πάντων ρεαλιστές. Ερντογάν και Τσίπρας έχουν λίγα περιθώρια για συμβιβασμούς» αναφέρει. 

Στην Αγία Σοφία με τη μαύρη γάτα να κλέβει την παράσταση!

Το ζήτημα των οκτώ τούρκων στρατιωτικών και ειδικά της επικήρυξής τους από την τουρκική κυβέρνηση λίγο πριν την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού σχολιάζει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung: «Ο Τσίπρας επικαλούνταν πάντα αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων τα οποία απέκλειαν την έκδοσή τους στην Τουρκία. Ναι μεν ήταν αναμενόμενο ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να θίξει το θέμα κατά την επίσκεψη, αλλά όχι με τέτοιες τυμπανοκρουσίες».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, «[…] η επίσκεψη Τσίπρα είχε ανακοινωθεί ως ‘επίσκεψη εργασίας', αλλά είναι γεμάτη συμβολισμούς. Την Τετάρτη ο Τσίπρας θέλει να επισκεφθεί αρχικά την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια θα επιβιβαστεί σε πλοίο για να περάσει σε ένα από τα πριγκηπονήσια του Μαρμαρά, στη Χάλκη. Οι Τούρκοι ονομάζουν το νησί Heybeliada. Εκεί βρίσκεται η κλειστή από το 1971 θεολογική σχολή των Ορθοδόξων. Και στις δυο περιπτώσεις ο Τσίπρας ενδιαφέρεται λιγότερο για τα θρησκευτικά συμφραζόμενα. Η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά σε κάθε προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας ξανά σε τζαμί, όπως ζητούν κάποιοι τούρκοι εθνικιστές και ισλαμιστές. Και η Αθήνα ζητά - με σύμφωνη σε αυτό της ΕΕ - την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ως σύμβολο της ανεξιθρησκίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , Deutsche Welle

Δείτε και αυτό: Κωνσταντινούπολη – Istanbul, Αγία Σοφία - Ayasofya

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου