1 Φεβρουαρίου 2019

Moody’s: Η μάχη των Τραπεζών με τα «κόκκινα δάνεια»

Το υψηλό ποσοστό των «κόκκινων» δανείων συνεχίζει να βαραίνει τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank) και αποτελεί απειλή για τη φερεγγυότητα τους, υποστηρίζει η Moody’s σε έκθεση της.

Χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, δήλωσε πως «δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα "κόκκινα" δάνεια». Και προειδοποίησε ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, πως «αν δεν το προσέξουμε, μπορεί να κάνουμε ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες σε σημείο που να απαιτηθούν νέα κεφάλαια. Και δυστυχώς αυτά ενεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος».

Το άλυτο πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων είναι η βασική αιτία που οι τραπεζικές μετοχές διαδοχικά καταρρίπτουν, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, τα ιστορικά χαμηλά τους επίπεδα, συγκρατώντας μάλιστα και την όποια προσπάθεια αντίδρασης του Γενικού δείκτη στην αγορά. Φέτος τον Ιανουάριο στο χρηματιστήριο ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε απώλειες 13,53%, ένω ο Γενικός δείκτης κατάφερε να ενισχυθεί κατά 3,48%. Και αυτά μετά τις τρομακτικές απώλειες του 2018, όταν ο Γενικός δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 23,56%, ενώ ο δείκτης των τραπεζών είχε καταρρεύσει χάνοντας 49,82%, το μισό περίπου της αξίας του.

Moody’s: Ποιες τράπεζες πλεονεκτούν στη μάχη με τα NPEs

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή του, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) αντιστοιχούσαν περίπου στο 47% των ακαθάριστων δανείων του τραπεζικού τομέα το Σεπτέμβριο του 2018, συνέπεια της υψηλής ανεργίας και της βαθιάς ύφεσης που έπληξε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, η Moody’s επισημαίνει πως η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και η υποχώρηση της ανεργίας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις πωλήσεις NPE, τις ρευστοποιήσεις και τις διαγραφές, θα μειώσουν σταδιακά τα προβληματικά δάνεια τους ερχόμενους 18 μήνες.

Σε πιο ευνοϊκή θέση Eurobank και Εθνική. Όπως επισημαίνει η Moody’s, οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν επιτύχει ως τώρα τους στόχους για τη μείωση των NPE. Η Eurobank και η Εθνική είχαν ποσοστό NPEs στο 39% και 42% αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο του 2018, έναντι 50% για την Alpha και 54% για την Πειραιώς.

Η Eθνική εμφανίζει τoν ισχυρότερo δείκτη κάλυψης των δανείων αυτών με ποσοστό περίπου 60%. Την ίδια στιγμή, το σχέδιο που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eurobank για επιτάχυνση της εκκαθάρισης των NPE τις δίνει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να επιτύχει τον στόχο της μείωσης των NPE κάτω από το 10% ως το 2021.

Τα κεφαλαιακά επίπεδα των τραπεζών θα υποχωρήσουν ελαφρώς την περίοδο 2019-2020, λόγω των αυστηρότερων απαιτήσεων του λογιστικού προτύπου IFRS 9 όσον αφορά τις προβλέψεις για τα προβληματικά δάνεια. 

Τα πιο ισχυρά κεφάλαια η Alpha bank. Τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών υπερβαίνουν το ελάχιστο όριο που έχουν θέσει οι ρυθμιστικές αρχές, με το μέσο CET 1 να κυμαίνεται στο 15,6% του σταθμισμένου βάσει κινδύνου ενεργητικού τον Σεπτέμβριο του 2018. Ωστόσο, η ποιότητα των κεφαλαίων είναι αδύναμη. Οι τέσσερις τράπεζες έχουν υψηλά επίπεδα αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC). Mε βάση τα ενσώματα ίδια κεφάλαια, η Alpha Bank έχει την πιο ισχυρή ενσώματη κεφαλαιακή βάση μεταξύ των υπόλοιπων ελληνικών τραπεζών, με τα χαμηλότερα επίπεδα DTC.

Tα υψηλά επίπεδα NPE θα συνεχίσουν να δημιουργούν καθοδικά ρίσκα για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, τονίζει ο οίκος.

Σε ότι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς η Moody’s σημειώνει ότι έως σήμερα επιδεικνύει τη μεγαλύτερη μείωση κόκκινων δανείων, ωστόσο έχει ξεκινήσει από υψηλότερη βάση με 28,3 δισ. ευρώ NPLs τον Σεπτέμβριο του 2014, τα οποία υποχώρησαν σε 17,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2018.

Πηγή: Με στοιχεία από euro2day.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου