28 Νοεμβρίου 2019

Στις δυο ελληνικές εκκλησίες της Βιέννης

Και ξαφνικά αντικρίσαμε την οδό των Ελλήνων (Griechengasse). Περπατούσαμε στο κέντρο της Βιέννης, από την Πλατεία του Αγίου Στεφάνου (Stephansplatz) προς το κανάλι του Δούναβη, όταν λίγο πριν την Πλατεία Σουηδίας (Schwedenplatz) την είδαμε. Και φυσικά την περπατήσαμε. Μας επιφύλασσε κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις. Βρήκαμε εκεί δυο ελληνικές εκκλησίες αλλά και δυο ελληνικές επίσης ταβέρνες!

Στη φωτογραφία επάνω αριστερά ο Άγιος Γεώργιος

Στον Στον Άγιο Γεώργιο της Βιέννης

Στο νούμερο 5 της Griechengasse στέκεται από το 1806 η Ελληνορθόδοξη εκκλησία Άγιος Γεώργιος (Griechenkirche St. Georg), ενώ νωρίτερα είχε φιλοξενηθεί σε άλλα κτίρια. Στον Άγιο Γεώργιο, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία των εκεί Ελλήνων, εκκλησιάζονταν ο Ρήγας Φεραίος, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και πολλά άλλα μέλη της Φιλικής Εταιρείας. 


Είσοδος στον Άγιο Γεώργιο στην Griechengasse

Έξω από τον Ναό του Αγίου Γεωργίου υπάρχει τιμητική πλάκα για τον Ρήγα Φεραίο. Εξάλλου η Βιέννη αποτέλεσε την έδρα για την επαναστατική δράση του Ρήγα. Στην πλάκα αναγράφεται: «Οι Έλληνες της Βιέννης στο μεγάλο συμπατριώτη τους, Ρήγα Βελεστινλή Φεραίο για τα 200 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατο του». 

Τιμητική πλάκα στον Ρήγα Φεραίο

Το 1796 εφημέριος του Αγίου Γεωργίου έγινε ο Άνθιμος Γαζής, συγγραφέας, χαρτογράφος και από τους σημαντικότερους διαφωτιστές, που αγωνίστηκε για τη διάδοση των ευρωπαϊκών ιδεών στην Ελλάδα. Ο Γαζής ανέπτυξε ιδιαίτερη συγγραφική και εκδοτική δραστηριότητα, εκδίδοντας έργα Ελλήνων ή ξένων συγγραφέων μεταφρασμένα από τον ίδιο, ενώ το 1811 με υπόδειξη του Κοραή εξέδωσε στη Βιέννη το πιο αξιόλογο προεπαναστατικό έντυπο, το περιοδικό Ερμής ο Λόγιος. 

Ο Άγιος Γεώργιος στην Griechengasse

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου διαθέτει επίσης έργα επιφανών καλλιτεχνών, όπως τις εικόνες του Κωνσταντίνου Παρθένη. Δυστυχώς το πρωινό εκείνο δεν μπορέσαμε να δούμε το εσωτερικό της, ήταν κλειστή.

Να σημειωθεί ότι η Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου (η Αδελφότητα των Ελλήνων Ορθοδόξων Οθωμανών Υπηκόων, όπως αποκαλούνταν τότε) φέρεται να ιδρύθηκε το 1683 στη Βιέννη, τότε πρωτεύουσα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, από Έλληνες με οθωμανική υπηκοότητα, κυρίως εμπόρους. Και εκεί, στην καρδιά της Ευρώπης, οι Έλληνες μεγαλούργησαν. Κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου της Αψβουργικής Αυτοκρατορίας με την Οθωμανική.


Ελληνική ταβέρνα (Griechenbeisl) δίπλα στον Άγιο Γεώργιο

Στην Αγία Τριάδα της Βιέννης

Εκεί περίπου που συναντάται η Griechengasse με την οδό Fleischmarkt υψώνεται ο επιβλητικός ελληνορθόδοξος Μητροπολιτικός ναός της Αγίας Τριάδας στη Βιέννη. Κτισμένος σε Νεοβυζαντινό ρυθμό, με Αρχιτέκτονα τον Θεόφιλο Χάνσεν, στην Fleischmarkt 13. 


Ο Μητροπολιτικός ναός της Αγίας Τριάδας

Μπήκαμε μέσα στην εκκλησία, η λειτουργία ήταν τότε σε εξέλιξη. Έτσι καθίσαμε για λίγη ώρα και την παρακολουθήσαμε. Εξάλλου ήταν στα ελληνικά και οι φωνές που έψελναν ήταν υπέροχες!

Λίγο μετά την είσοδο στην Αγία Τριάδα

Σημειώνεται ότι η Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας είναι Μητρόπολη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ιδρύθηκε το 1963, επί Πατριαρχίας Αθηναγόρα, και έχει υπό την πνευματική της δικαιοδοσία τις χώρες της Αυστρίας και της Ουγγαρίας. Γι' αυτό και ονομάζεται "Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας και Εξαρχία Ουγγαρίας".


Ο Μητροπολιτικός ναός της Αγίας Τριάδας

Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε ότι οι Έλληνες της Βιέννης συγκρότησαν δύο ξεχωριστές αδελφότητες, καθώς άλλοι είχαν την αυστριακή υπηκοότητα ενώ άλλοι διατηρούσαν τότε την οθωμανική. Είχαν έτσι διαφορετικά οικονομικά και κοινωνικά ενδιαφέροντα και κριτήρια. Συνεπώς κτίσθηκαν και δύο ελληνορθόδοξοι ναοί στη Βιέννη: ο Άγιος Γεώργιος και η Αγία Τριάδα.

Ελληνική ταβέρνα (Griechenbeisl) δίπλα στην Αγία Τριάδα

Ακριβώς δίπλα στην Αγία Τριάδα υπάρχει η Ελληνική ταβέρνα (Griechenbeisl - Γκριχενμπαϊσλ). Το ενδιαφέρον κεντρίζει ένα γλυπτό, ψηλά στην πρόσοψη της ταβέρνας, αφιερωμένο στον αγαπητό Augustin. 

Γλυπτό στην ταβέρνα αφιερωμένο στον Augustin

Ο Αουγουστίν ήταν τροβαδούρος στις ταβέρνες αλλά και δυνατός πότης! Κάποια νύχτα μεθυσμένος (κάτι που συχνά του συνέβαινε) έπεσε μέσα σε ένα λάκκο με νεκρούς από την πανούκλα (που μάστιζε τότε την περιοχή) και εκεί αποκοιμήθηκε. Το πρωί που τον βρήκαν και τον ανέσυραν ήταν σε άριστη κατάσταση! Κατάφερε να μεγαλουργήσει στο τραγούδι, ζώντας μέχρι τα βαθιά γεράματα! Έτσι μας είπαν. 

Ήταν μια απρογραμμάτιστη βόλτα εκείνη στην οδό των Ελλήνων της Βιέννης και στα πέριξ. Ήταν όμως ευχάριστη και με ελληνικό χρώμα!

Κείμενα και φωτογραφίες: Takis Ant για το afirimeno.com
Με πληροφορίες από: Βικιπαίδεια, orthodoxia.info, metropolisvonaustria.at

2 σχόλια:

  1. Γειά σας
    Τι εννοεί ο ποιητής λέγοντας ότι «εκκλησιάζονταν ο Ρήγας Φεραίος, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και πολλά άλλα μέλη της Φιλικής Εταιρείας » ?? Υποθέτω ότι δεν αναφέρεται στο συγκεκριμένο οίκημα το οποίο «στέκεται από το 1806» ενω ο Ρήγας απεδήμησε εις κύριον το 1798 !!! Αν δεν κατάλαβα καλά , συγνώμη για το θάρρος !!
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νωρίτερα από το 1806 η εκκλησία Άγιος Γεώργιος είχε φιλοξενηθεί σε άλλα κτίρια, αναφέρουμε. Προφανώς εκεί, σε κάποιο από τα άλλα κτίρια του Αγίου Γεωργίου, εκκλησιάζονταν ο Ρήγας Φεραίος κλπ. Ίσως έπρεπε να το γράψουμε πιο καθαρά...

      Διαγραφή