5 Δεκεμβρίου 2021

Εκλογές σήμερα στο ΚΙΝΑΛ

Έφθασε η ώρα για την επιλογή αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής. Στη σημερινή πολιτική συγκυρία, η ομαλή εξέλιξη στο εσωτερικό του κόμματος και η αποτελεσματικότητα και απήχηση της νέας ηγεσίας, μπορεί να καταστήσουν το ΚΙΝΑΛ καθοριστικό παράγοντα για τη διακυβέρνηση της χώρας. Και αυτό μπορεί να συμβεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την πρόσφατη τηλεμαχία των πέντε από τους έξι υποψήφιους, δεν προέκυψε νικητής. Οι ειδικοί καταλήγουν στην εκτίμηση ότι η αναμέτρηση της Κυριακής θα είναι ντέρμπυ για τρεις: Γιώργο Παπανδρέου, Ανδρέα Λοβέρδο και Νίκο Ανδρουλάκη.

Σε ό,τι αφορά την «επόμενη μέρα», ο κ. Παπανδρέου διαμηνύει ότι στόχος του είναι η λεγόμενη «προοδευτική διακυβέρνηση». Παρότι ο πρώην πρωθυπουργός ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, επικρατεί η αίσθηση ότι θα συνεργασθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και στο πλαίσιο αυτό προσβλέπει στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης και το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίζεται έτοιμος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία εάν το επιβάλλουν οι συνθήκες και με σκοπό να μην μείνει η χώρα ακυβέρνητη στην πιθανή περίπτωση που η ΝΔ δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

Σε πρώτη ανάγνωση, η εκλογή Λοβέρδου συμφέρει τη σημερινή κυβέρνηση. Ωστόσο, το σκηνικό είναι πιο σύνθετο. Στις επόμενες εθνικές εκλογές, οι όποιοι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της ΝΔ το 2019, πιο εύκολα θα μεταπηδήσουν σε ένα Κίνημα Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ) που θα έχει ως αρχηγό τον Λοβέρδο, δυσχεραίνοντας έτσι την προοπτική επανεκλογής της Νέας Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης εκπέμπει το μήνυμα της ανανέωσης και κινείται τρόπον τινά μεταξύ των άλλων δυο, επιμένοντας ότι δεν θα συνεργαστεί με κανέναν και υποστηρίζοντας ότι η μόνη λύση είναι να καταστεί το Κίνημα Αλλαγής ο κυρίαρχος στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Αλλά αυτό προφανώς επιθυμούν και οι ανθυποψήφιοί του. Το θέμα είναι εάν το ΚΙΝΑΛ θα επωμισθεί το βάρος – ενδεχομένως με πολιτικό κόστος – να οδηγήσει τη χώρα σε τρίτες εκλογές.

Όλα δείχνουν ότι η εσωκομματική διαδικασία της Κυριακής θα προελκύσει σημαντικό αριθμό πολιτών, αν και πολλοί επικρίνουν τη διαφαινόμενη συμμετοχή και υποστηρικτών άλλων παρατάξεων που θα επιχειρήσουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα έχοντας ως γνώμονα όχι το συμφέρον του ΚΙΝΑΛ, αλλά του δικού τους κόμματος.

Καστανίδης, Παπανδρέου, Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Χρηστίδης 

Τελευταίες βόλτες για τους έξι υποψηφίους

Χθες Σάββατο, οι έξι υποψήφιοι έκαναν τις τελευταίες βόλτες τους, πριν τη μεγάλη «μάχη» της Κυριακής.

«Εμείς ήρθαμε για να νικήσουμε. Να είμαστε χαρούμενοι αύριο το βράδυ» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος στις κάμερες και απηύθυνε κάλεσμα για ευρεία και δυναμική συμμετοχές στις εκλογές.

«Η προοδευτική διακυβέρνηση αφορά στην αυτόνομη κυβερνητική προοπτική του Κινήματός μας και αυτό επιδιώκω με την υποψηφιότητά μου. Να γίνει ξανά η παράταξή μας πλειοψηφούσα, με κυβερνητική προοπτική» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Mαζική συμμετοχή και καθαρή εντολή ζήτησε από τη Σητεία ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Είμαι σίγουρος ότι η παράταξή μας επιστρέφει ως πρωταγωνιστής» υπογράμμισε.

«Είναι η ώρα κάθε μία και κάθε ένας από εμάς να γίνει η Αλλαγή που έχει ανάγκη η παράταξη» τόνισε ο Παύλος Γερουλάνος, κατά την κεντρική ομιλία του στην Αθήνα.

«Οι πολίτες πρέπει να κατανοήσουν και να δώσουν την απάντηση που πρέπει πως η εσωκομματική εκλογική διαδικασία δεν πρέπει να είναι μάχη στρατευμένων μηχανισμών ή εξωθεσμικών κέντρων ισχύος» συμπλήρωσε ο Χάρης Καστανίδης.

Ο Παύλος Χρηστίδης, σε ομιλία του στο Ναύπλιο, σημείωσε ότι κοιτάει «καθαρά το μέλλον που ανήκει στην αυτόνομη και θαραλλέα Σοσιαλδημοκρατία»

Οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκλογές της Κυριακής

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές της Κυριακής είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ίσως συμβάλλουν σε ανακατατάξεις στην υπάρχουσα πολιτική γεωγραφία.

Οι υπεραισιόδοξοι του χώρου που προσβλέπουν σε αντιστροφή του 2012, μάλλον θα απογοητευθούν. Ωστόσο, οι έξι υποψηφιότητες έχουν προκαλέσει αρκετό ενδιαφέρον και το κόμμα μπορεί να βγει ενισχυμένο.

Με ενδιαφέρον παρακολουθούν και οι εταίροι και σύμμαχοι της Ελλάδας, και όχι μόνον αυτοί, τις διεργασίες στο τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας στο οποίο βλέπουν μετριοπαθή χαρακτηριστικά – τόσο στην οικονομία όσο και στα εθνικά θέματα – τα οποία θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα αν συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού

Σε κάθε περίπτωση, για να έχουν αξία οι παραπάνω επισημάνσεις, θα πρέπει να διασφαλισθεί η ενότητα του χώρου την επόμενη μέρα. Αλλιώς, το Κίνημα Αλλαγής θα πληγεί, ίσως ανεπανόρθωτα, και το διπολικό σύστημα θα παγιωθεί έτι περαιτέρω.

Πηγές: kathimerini.gr , tovima.gr

-Advertisement-

1 σχόλιο:

  1. Τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου στις Εκλογές του ΚΙΝΑΛ:
    Ανακοινώθηκαν σήμερα τα επίσημα και οριστικά αποτελέσματα του Α΄ γύρου των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής. Πρώτος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, που συγκέντρωσε 98.431 ψήφους (36,88%), δεύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου τον οποίο ψήφισαν 74.093 ψηφοφόροι (27,97%), τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 69.411 ψήφους (25,98%), στη τέταρτη θέση ο Παύλος Χρηστίδης με 8.642 ψήφους (3,25%), πέμπτος ο Παύλος Γερουλάνος που συγκέντρωσε 7.946 ψήφους (2,92%) και στην έκτη θέση ο Χάρης Καστανίδης με 7.824 ψήφους (2,94%). Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρώτευσε σε όλες τις περιφέρειες εκτός της Δυτικής Ελλάδας, όπου πρώτος ήρθε ο Γιώργος Παπανδρέου και της Αττικής, όπου πρώτος είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Παπανδρέου είναι πρώτος και στις ψήφους των Αποδήμων. Συνολικά ψήφισαν 270.706 πολίτες, ενώ έγκυρα ήταν 268.798 ψηφοδέλτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή