6 Δεκεμβρίου 2021

Τα Μηνύματα από τις Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

Ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος ψάχνει για εναλλακτικές πολιτικές.
Σήμα κινδύνου για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του.
Το Μήνυμα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι υπάρχει και τρίτος παίκτης στο πολιτικό σκηνικό.
Η αμφισβήτηση της δυναμικής του ΚΙΝΑΛ είναι πια παρελθόν.
Σχόλια από κάποια άρθρα (αποσπάσματα):

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τα μηνύματα της συμμετοχής
Πάσχος Μανδραβέλης στην kathimerini.gr

Η πέρα από κάθε πρόβλεψη -και ως εκ τούτου εντυπωσιακή- συμμετοχή των πολιτών είναι καλό νέο για την Δημοκρατία, κακό νέο για τα δύο μεγάλα κόμματα της Βουλής και ανησυχητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρώτο δεν χρειάζεται εξήγηση. Κάθε κινητοποίηση που γίνεται με δημοκρατικό τρόπο είναι καλοδεχούμενη και εν γένει ευεργετική. Ειδικώς όποια αφορά την ανάδειξη της ηγεσίας των κομμάτων. Οι πολίτες δεν είναι απλοί ψηφοφόροι του κόμματος ανά τετραετία. Συμμετέχουν, συνδιαμορφώνουν πολιτικές, συζητάνε εναλλακτικές προτάσεις. (...)

Η μαζική προέλευση στέλνει μήνυμα στους δύο μεγάλους της Βουλής. Ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος ψάχνει για εναλλακτικές πολιτικές. Δεν είναι ευχαριστημένοι ούτε από την «φιλελεύθερη» κυβέρνηση, ούτε από την «σοσιαλιστική» αξιωματική αντιπολίτευση. (...) Αυτό είναι το ανησυχητικό νέο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την ανασυγκρότηση του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ μόνο θα χάσει. (...)

Η Κεντροαριστερά αναζητεί τον δικό της Τσίπρα
Μιχάλης Τσιντσίνης στην Καθημερινή

(...) Tο αποτέλεσμα της Κυριακής είναι ήδη ένα σήμα κινδύνου για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του. Όχι τόσο επειδή κινδυνεύει να βρεθεί αντίπαλος με κάποιον νεότερό του. Όσο επειδή δεν κατάφερε ο ίδιος να ανανεώσει το κόμμα του, στελεχικά και προγραμματικά. Μπορεί κανείς να φανταστεί εσωκομματική διαδικασία στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσε να προσελκύσει 270.000 πολίτες;

Ως όμορος του ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται πρώτος τον κλυδωνισμό, αλλά δεν είναι ο μόνος που πρέπει να ανησυχεί. Αν ο νικητής καταφέρει να διατηρήσει και να τοκίσει το πολιτικό κεφάλαιο της προσδοκίας, θα μπορεί να προβάλει ανταγωνιστικός σε όλο το φάσμα του Κέντρου. Θα μπορεί να λειτουργήσει και ως ταμιευτήρας που θα υποδέχεται την κυβερνητική φθορά. (...)

Μητσοτάκης και Τσίπρας μετά τις Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ
Σκίτσο της Έφης Ξένου

Το μήνυμα της κάλπης εντός και εκτός των τειχών του ΚΙΝΑΛ
Χόνδρος Δημήτρης στο tovima.gr

(...) Αλλά, ας πάμε στις διαπιστώσεις. Η πρώτη είναι ότι η μεγάλη συμμετοχή έστειλε ένα μήνυμα εκτός των τειχών του Κινήματος Αλλαγής, στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη ΝΔ. Το μήνυμα είναι ότι υπάρχει και τρίτος παίκτης στο πολιτικό σκηνικό. Έστειλε και ένα μήνυμα εντός των τειχών. Έγινε πολύς και λόγος για την ενότητα του κόμματος στις 13 Δεκεμβρίου. Μοιάζει να μην υφίσταται πλέον ένα τέτοιο θέμα. Ο νέος αρχηγός θα έχει νομιμοποιητική βάση μεγάλη δεν είναι εύκολο να υπάρξουν φυγόκεντρες τάσεις.

Πράγματι, υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για την επεκκίνηση του κεντροαριστερού φορέα. Αν μάλιστα η επόμενη σειρά δημοσκοπήσεων προικοδοτήσει τη νέα ηγεσία με διψήφια ποσοστά τότε θα έχει δημιουργηθεί μια βάση για την αλλαγή των συσχετισμών στην κεντροαριστερά. Στην Κουμουνδούρου δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο, το αντίθετο, για να κοιμούνται ήσυχοι μετά τη χθεσινή συμμετοχή. (...)

Η αμφισβήτηση της δυναμικής του ΚΙΝΑΛ είναι πια παρελθόν
Από το in.gr

Ως αλλαγή σελίδας και εντολή ανανέωσης, χαρακτηρίζεται το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, που χαρακτηρίστηκαν από το ρεκόρ συμμετοχής, στη διαδικασία. (…)

Η ανανέωση «και όχι η ανακύκλωση», όπως την περιέγραψε και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, αποδείχθηκε ισχυρό σύνθημα που δεν κατάφερε να το κερδίσει κανείς, ούτε η εμπειρία των αντιπάλων του ούτε η πολιτική τους τοποθέτηση. «Δύναμή μου είναι η βάση της παράταξης και όσοι την επιθυμούν περήφανη και ισχυρή. Θα τιμήσω την εντολή τους για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία. Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει», είπε μεταξύ άλλων στις πρώτες του δηλώσεις. (…)

Κατόπιν αυτών, η αμφισβήτηση της δυναμικής του Κινήματος Αλλαγής (που μπορεί, στο επόμενό του συνέδριο, να ξαναλέγεται ΠΑΣΟΚ) είναι πια παρελθόν: με 270.000 ψηφοφόρους στην κάλπη, αυξημένη συμμετοχή από το 2017 και ένα δημοσκοπικό ποσοστό που ξεπερνάει το 10%, το ΚΙΝΑΛ μπαίνει δυναμικά πλέον στην τελευταία ευθεία για τις εθνικές κάλπες, διεκδικώντας την ολική του επαναφορά στο προσκήνιο, όπως επισημαίνουν ΤΑ ΝΕΑ. Κι αυτό είναι ένα από τα σημεία που χθες κοιτούσαν με ενδιαφέρον και τα υπόλοιπα κομματικά επιτελεία.

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου