28 Δεκεμβρίου 2021

Μετάλλαξη Όμικρον: Τα πέντε συμπτώματα

Σε νέα πανδημική φάση έχει εισέλθει η παγκόσμια κοινότητα εξαιτίας της ραγδαίας μετάδοσης της «Όμικρον», τα συμπτώματα της οποίας θυμίζουν κοινό κρυολόγημα.

Η επιδημιολογική κατάσταση σε πολλές χώρες έχει επιδεινωθεί, με πολλές χώρες να καταγράφουν αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων και τις κυβερνήσεις μία μετά την άλλη να παίρνουν μέτρα προκειμένου να αναχαιτίσουν την επιθετική διασπορά του νέου στελέχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν στα συμπτώματα της μόλυνσης με τη μετάλλαξη Όμικρον κατά το πρώτο 48ωρο, όπως φαίνεται είναι τελείως διαφορετικά από τα συμπτώματα που εκδηλώνει κάποιος που νόσησε με άλλα στελέχη, καθώς σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ο πυρετός, η ανοσμία ή η αγευσία.

Τα συμπτώματα της «Όμικρον» θυμίζουν ένα κοινό κρυολόγημα και είναι:
1. Ρινική καταρροή
2. Ξηρός λαιμός
3. Πονοκέφαλος
4. Κόπωση
5. Φτέρνισμα

Μάλιστα, μπορεί κάποιος να νοσήσει με κορωνοϊό ακόμα κι αν δεν εμφανίσει πυρετό, ενώ οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι αν κάποιος έχει συμπτώματα απλού κρυολογήματος θα ήταν καλό να πραγματοποιήσει ένα μοριακό τεστ και ύστερα να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κοινωνική συνάθροιση.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού, η απώλεια γεύσης και όσφρησης φαίνεται να είναι περισσότερο σπάνιο σύμπτωμα.

Σύμφωνα με τη Μirror, στην Αγγλία οι ειδικοί παρατήρησαν ότι ένα παράξενο σύμπτωμα μπορεί να είναι κοινό σε ασθενείς που μολύνθηκαν από τη νέα μετάλλαξη. Αυτό το ασυνήθιστο σύμπτωμα είναι η απώλεια της όρεξης.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα της παραλλαγής «Όμικρον». Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Θεόδωρος Λύτρας, «η παραλλαγή “Δέλτα” χρειάστηκε ~6 εβδομάδες για να εκτοπίσει την “Αλφα”. Η “Ομικρον” φαίνεται πως χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη “Δέλτα”». Σύμφωνα με τον κ. Λύτρα «ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα».

Πηγή: kathimerini.gr

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου