17 Δεκεμβρίου 2021

Ελάφια στη χιονισμένη Πάρνηθα

Στα λευκά ντύθηκε πρώτη φορά για τον φετινό χειμώνα η Πάρνηθα από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, οπότε και άρχισαν οι πρώτες χιονοπτώσεις στην Αττική.

Το κόκκινο ελάφι της Πάρνηθας θεωρείται ο «βασιλιάς» του Εθνικού Δρυμού και όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν στο «μεταμορφωμένο» από το χιόνι βουνό είχαν την τύχη να δουν μερικές άκρως χριστουγεννιάτικες εικόνες, με τα συμπαθή και ενίοτε ντροπαλά τετράποδα να κάνουν τον χειμωνιάτικο περίπατό τους αναζητώντας τροφή.


Ο φωτογραφικός φακός του πρακτορείου Intime, απαθανάτισε υπέροχες εικόνες με τα ελάφια να τρέχουν μέσα στο χιονισμένο τοπίο ή ακόμα και να ποζάρουν μπροστά στον φωτογράφο Κώστα Κατατζά.


Μερικές ακόμη μαγευτικές εικόνες και λίγα λόγια για το κόκκινο ελάφι της Πάρνηθας: 


Το κόκκινο ελάφι της Πάρνηθας
από το parnitha-np.gr

Το κόκκινο ελάφι ή έλαφος ο ευγενής (Cervus elaphus) είναι ο πρωταγωνιστής της πανίδας στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας. Ζει και αναπαράγεται σε φυσικό περιβάλλον στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας. Γενικά στην χώρα μας έχουν μείνει μόλις δύο μεγάλοι πληθυσμοί του είδους αυτού, ένας στην Ροδόπη και ο μεγαλύτερος στην Πάρνηθα, όπου υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 500 άτομα. Για την προστασία του είχε ιδρυθεί εκτροφείο στη θέση Παλαιοχώρι, έκτασης 300 στρεμμάτων, το οποίο όμως καταστράφηκε στη Μεγάλη Φωτιά.


Η ονομασία κόκκινο οφείλεται στο καφε-κόκκινο χρώμα του τριχώματος και έχει δοθεί στο ελάφι αυτό, για να ξεχωρίζει από το άλλο είδος ελαφιού της Ελλάδας, το πλατώνι (Cervus dama ή Dama dama). Το κόκκινο ελάφι υπάρχει σε όλη την έκταση του Δρυμού. Τον χειμώνα κατεβαίνει σε περιοχές με μικρότερο υψόμετρο για αναζήτηση τροφής. Το φθινόπωρο, που είναι η περίοδος αναπαραγωγής του, οι φωνές των ενήλικων αρσενικών που καλούν τα θηλυκά, ακούγονται σε όλο το βουνό.


Το θηλυκό ελάφι δεν έχει κέρατα και γεννάει την άνοιξη συνήθως ένα μικρό. Το νεαρό ελάφι φέρει άσπρες βούλες, οι οποίες χάνονται όσο μεγαλώνει. Τα αρσενικά μόνο έχουν κέρατα, που όταν βγαίνουν έχουν ένα βελούδινο περίβλημα, το οποίο προσπαθούν να αποβάλλουν τρίβοντας τα κέρατά τους στα δέντρα. Όταν τα κέρατα αναπτυχθούν τελείως, πέφτουν και βγαίνουν νέα κάθε χρόνο.

Το ελάφι είναι φυτοφάγο ζώο και τρέφεται κυρίως με πόες, νεαρά κλαδιά από θάμνους και δένδρα, καρπούς, φρούτα και μανιτάρια. Παραμένει κοντά σε πηγές και ρέματα και του αρέσουν πολύ οι λάσπες, στις οποίες κυλιέται για να αποβάλλει τα παράσιτα.

Πηγές: kathimerini.gr, ethnos.gr, parnitha-np.gr
Φωτογραφίες: Intime

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου