5 Απριλίου 2022

Έλον Μασκ: Έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος του Twitter

Μερίδιο 9,2% στο Twitter απέκτησε ο 
Elon Musk, μια εβδομάδα αφότου ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να δημιουργήσει το δικό του κοινωνικό δίκτυο για να υπερασπιστεί την ελευθερία της έκφρασης. Και η τιμή της μετοχής του Twitter εκτοξεύτηκε!

Ο 
Έλον Μασκ πλέον κατέχει 73.486.938 μετοχές του Twitter, οι οποίες αντιπροσωπεύουν «παθητικό μερίδιο» 9,2% στην εταιρεία, σύμφωνα με την κατάθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Η αξία του μεριδίου, με βάση την τιμή της μετοχής του Twitter στο κλείσιμο της Παρασκευής, ανέρχεται σε 2,89 δισ. δολάρια. 

Πριν μερικές ημέρες, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, είχε πραγματοποιήσει δημοσκόπηση με τους πάνω από 80 εκατομμύρια ακολούθους του στο Twitter, ρωτώντας τους αν η εταιρεία τηρεί τις αρχές της ελευθερίας του λόγου. «Δεδομένου ότι το Τwitter λειτουργεί de facto ως η δημόσια πλατεία του χωριού, η αδυναμία του να τηρήσει τις αρχές της ελευθερίας του λόγου υποβαθμίζει σε θεμελιώδη βαθμό την δημοκρατία. Τι θα έπρεπε να συμβεί;» ρώτησε ο ίδιος μέσω twitter: 

Elon Musk @elonmusk
Given that Twitter serves as the de facto public town square, failing to adhere to free speech principles fundamentally undermines democracy. What should be done?

Αφού πάνω από το 70% απάντησε όχι, ρώτησε αν χρειάζεται μια νέα πλατφόρμα, αναφέροντας ότι σκέφτεται σοβαρά να ξεκινήσει τη δική του.

Να σημειωθεί ότι ο Μασκ είναι ιδιαίτερα δραστήριος στο Twitter, ωστόσο, έχει αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα στην πλατφόρμα. Ο ίδιος φαίνεται να προσπαθεί να αποδεσμευθεί από μια συμφωνία του 2018 με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η οποία περιορίζει τις αναρτήσεις του στο Twitter σχετικά με την κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla.

Η ανακοίνωση της απόκτησης του 9,2% του Twitter από τον Elon Musk εκτόξευσε την τιμή των μετοχών του Twitter που σημείωσαν άνοδο την Δευτέρα κατά 27,12%! Αριστερά, η κίνηση της μετοχής του Twitter στις 4.4.2022.

Η είδηση αποτελεί επίσης μια ακόμη μεγάλη δοκιμασία και για τον νέο CEO του Twitter, Παράγκ Αγραουάλ, ο οποίος αντικατέστησε τον Τζακ Ντόρσεϊ μετά την απροσδόκητη παραίτησή του τον Νοέμβριο. Ο Ντόρσεϊ, που κατέχει το 2,25% των μετοχών του Twitter, διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Μασκ, αλλά αναμένεται να αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο του Twitter τον Μάιο. Ο Μασκ δεν έχει κάνει ακόμα κάποιο σχόλιο σχετικά με τους λόγους για τους οποίους αγόρασε τις μετοχές ούτε για τα μελλοντικά του σχέδια σχετικά στο Twitter.

Σύμφωνα με τους New York Times, δεν είναι σαφές ποια είναι τα σχέδια του Μασκ καθώς και και το αν θα ζητήσει -ή θα προσκληθεί- να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter. Ο Μασκ κατέθεσε έγγραφο τίτλων που έδειχνε ότι σχεδίαζε η επένδυση να είναι παθητική, γεγονός που σημαίνει ότι δεν σκοπεύει (προς το παρόν τουλάχιστον) να επιδιώξει τον έλεγχο της εταιρείας.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, naftemporiki.gr, investing.com, twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου