20 Ιουλίου 2023

Η Ελλάδα επιστρέφει στα ραντάρ των επενδυτών

Στους ξένους επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο αναφέρεται σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg στην έκδοση Businessweek, τονίζοντας πως σε μια εποχή που η χώρα περιμένει επισκέψεις ρεκόρ τουριστών, υποδέχεται επίσης ξένους επενδυτές με βαθιές τσέπες που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά τη χρεοκοπία της πριν από μια δεκαετία. 

Οι ροές ξένων κεφαλαίων σε μετοχές και ομόλογα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 14% φέτος, εκτοξεύοντας το Χρηματιστήριο Αθηνών στην τριάδα των καλύτερων επιδόσεων στον κόσμο με κέρδη άνω του 40%. Η Ελλάδα έχει επίσης τις καλύτερες επιδόσεις στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με το κόστος δανεισμού της χώρας να έχει μειωθεί περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα το 2023.

Τώρα οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων, οι οποίες εκτινάχθηκαν πάνω από το 40% το 2012, είναι κάτω από 4%. Πρόκειται για νούμερο μικρότερο από την απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για τα ιταλικά ομόλογα και μόνο περίπου 1,4 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το υπερ-ασφαλές γερμανικό χρέος.

Η Ελλάδα θα μπορούσε ακόμη και να αποκτήσει ξανά καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι σκοπεύει να εξασφαλίσει την αναβάθμιση από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης φέτος. "Αυτό αλλάζει πολλά πράγματα", δήλωσε. "Υπάρχουν σήμερα πολλά κεφάλαια που δεν μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα απλώς και μόνο επειδή δεν έχουμε επενδυτική βαθμίδα". (...)

"Η Ελλάδα θα είναι το εξώφυλλο των επόμενων 12 μηνών", λέει ο Marshall Stocker, συν-επικεφαλής αναδυόμενων αγορών της Morgan Stanley Investment Management, ο οποίος έχει αυξήσει τις συμμετοχές του στην ελληνική αγορά από τα μέσα του 2019. "Πρόκειται για τη χώρα που παραλίγο να ρίξει την ΕΕ".

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Ελλάδα δεν έχει αναρριχηθεί εντελώς από το βαθύ οικονομικό κενό στο οποίο βυθίστηκε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010 αντιμετώπισε μια τεράστια κρίση χρέους και δεν είχε την ευελιξία να υποτιμήσει το νόμισμά της ή να προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική επειδή ήταν μέρος της Ευρωζώνης. (...)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για περισσότερες ξένες επενδύσεις. Ο επικεφαλής οικονομικός του σύμβουλος, Άλεξ Πατέλης, αναφέρθηκε στο ράλι της αγοράς πρόσφατα δηλώνοντας: "Υπάρχουν ακόμη πολλά χρήματα που μπορούν να κερδηθούν επενδύοντας στην Ελλάδα". Οι ξένοι επενδυτές έχουν διοχετεύσει 3,4 δισ. ευρώ σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τον Απρίλιο που συγκέντρωσε το Bloomberg. Πρόκειται για ποσοστό 77% υψηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο για την περίοδο αυτή.

Μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων έχει πάει σε κρατικά ομόλογα, επειδή ορισμένοι επενδυτές αναμένουν μεγαλύτερες εισροές οι οποίες θα αυξήσουν τις τιμές, μόλις η Ελλάδα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Η επανεισδοχή στους δείκτες που διαχειρίζονται το Bloomberg, ο FTSE, η IHS Markit και η JPMorgan Chase θα ανοίξει τις πόρτες σε μια επενδυτική δεξαμενή πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο.

Για να ενταχθεί η Ελλάδα σε δείκτες ομολόγων αποκλειστικά επενδυτικής βαθμίδας, πρέπει να έχει πιστοληπτική αξιολόγηση τουλάχιστον BBB- ή ισοδύναμο από δύο εκ των τριών μεγάλων οίκων. Η S&P Global Ratings και η Fitch Ratings τη βαθμολογούν μόλις μια βαθμίδα χαμηλότερα και έχουν προγραμματίσει αξιολογήσεις για τις 20 Οκτωβρίου και την 1η Δεκεμβρίου, αντίστοιχα. (Η αξιολόγηση από τη Moody's είναι λίγο χαμηλότερη.) Η Societe Generale SA εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εισροές περίπου 650 εκατ. ευρώ στην αγορά ομολόγων. (...)

Μόλις κερδηθεί η επενδυτική βαθμίδα, το επόμενο βήμα θα είναι οι δείκτες όπως οι FTSE Russell, MSCI και S&P Dow Jones Indices, να επαναφέρουν τις ελληνικές μετοχές στους δείκτες αναφοράς των ανεπτυγμένων αγορών. Ο στόχος για αυτό είναι το επόμενο έτος ή το 2025. (...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου