4 Ιουλίου 2023

Διακοπές για λίγους μόνο στο Αιγαίο…

Ρεπορτάζ της Zeit
εξετάζει το γιατί η Ελλάδα έχει γίνει πλέον ακριβός τουριστικός προορισμός.

Αριστερά: Οι διάσημοι ανεμόμυλοι της Μυκόνου 

Τι ακριβώς έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε έναν ακριβό, πολυτελή προορισμό για λίγους και σίγουρα όχι για την πλειοψηφία των Ελλήνων; Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να δώσει απαντήσεις εκτενές ρεπορτάζ στην εφημερίδα Zeit παρατηρώντας ότι πλέον το φαινόμενο της αύξησης των τιμών στις διακοπές δεν αφορά μόνο την πολυτελή Μύκονο. «Ακόμη και σε οικογενειακούς προορισμούς όπως η Πάρος, η Νάξος ή η Ρόδος, είναι δύσκολο να βρει κανείς διανυκτέρευση κάτω από 100 ευρώ. Αν θέλετε να περάσετε τις διακοπές σας στην Ελλάδα, θα πρέπει να δώσετε αισθητά περισσότερα χρήματα από τα προηγούμενα χρόνια».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε πρόσφατη ελληνική δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία πάνω από το 51% των Ελλήνων δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν διακοπές στην χώρα τους, καθώς επίσης και στις δημόσιες παραδοχές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για προβλήματα στο ελληνικό τουριστικό μοντέλο. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι λόγοι, στους οποίους οφείλεται η αύξηση του κόστους των διακοπών, είναι πολλοί. «Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, ιδιαίτερα ξενοδόχοι και εστιάτορες κατάφεραν να προσελκύσουν περισσότερα κεφάλαια κι έτσι προχώρησαν σε κατασκευές και ανακαινίσεις, όπως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν». Επίσης «την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των τουριστών στην Ελλάδα έχει σχεδόν διπλασιαστεί». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ενώ το 2012 ο αριθμός των τουριστών στην Ελλάδα κυμαινόταν γύρω στα 15 εκατομμύρια, το 2019 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ με 32 εκατομμύρια και το 2022, μετά την πανδημία, ο αριθμός αυτός κινήθηκε στα 30 εκατομμύρια.

Επιπλέον άλλοι λόγοι ήταν «ελληνικές πρωτοβουλίες» ή «οι παγκόσμιες τουριστικές τάσεις» και βέβαια «η επέκταση των δικτύων εναέριας κυκλοφορίας και η αύξηση των προσφορών». Σε αυτό συνέβαλαν οι «νέες απευθείας συνδέσεις του αεροδρομίου της Αθήνας όχι μόνο με μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και με τις ΗΠΑ και την Ασία. Επιπλέον, ο γερμανικός όμιλος Fraport ανέλαβε τη διαχείριση σειράς περιφερειακών αεροδρομίων, ειδικά στα νησιά, επενδύοντας στις υποδομές τους, που είχαν παραμεληθεί στο παρελθόν. Και εκεί, κατά συνέπεια, οι αφίξεις και οι απευθείας πτήσεις αυξήθηκαν ραγδαία».

Τέλος το ρεπορτάζ εξηγεί την αύξηση της ζήτησης με το γενικότερο φαινόμενο του «υπερτουρισμού» που παρατηρείται τελευταία διεθνώς. O Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αναφέρει με αυτοκριτική διάθεση: «Η έκρηξη του ταξιδιωτικού όγκου θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια και είναι πιθανό να οδηγήσει σε τουριστική υπερφόρτωση σε πολλούς δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς, με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την κοινωνία και τον πολιτισμό».

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου