25 Ιουλίου 2023

TasteAtlas: Τα πιο θρυλικά εστιατόρια στον κόσμο

Τα θρυλικά παραδοσιακά εστιατόρια είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλά εστιατόρια, είναι πολιτιστικά ορόσημα. Δεν αφορούν μόνο το φαγητό, αλλά τη χρήση συνταγών που έχουν περάσει από γενεές για να μοιραστούνε μαζί μας ένα κομμάτι της κουλτούρας και της ιστορίας του τόπου τους. Είναι διαχρονικά, σε αντίθεση με κάποιες παροδικές μανίες τροφίμων. Πόσο όμως από την παγκόσμια γαστρονομική-πολιτιστική ιστορία έχετε ζήσει;

Το TasteAtlas παρουσιάζει μια λίστα με τα 150 πιο θρυλικά εστιατόρια στον κόσμο, καθώς και τα εμβληματικά τους πιάτα. Το καθένα από αυτά προσφέρει ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι που αξίζει απολύτως να ξεκινήσει κανείς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Εξάλλου, αυτά δεν είναι μέρη απλά για να πάρει κάποιος ένα γεύμα, αλλά προορισμοί από μόνοι τους.

Από μικρά, οικογενειακά εστιατόρια μέχρι αξιόλογα καταστήματα με αστέρια Michelin, όλα αυτά τα εστιατόρια μοιράζονται τη δέσμευσή τους για τη γαστρονομική αυθεντικότητα. Εδώ, το επίκεντρο είναι το πραγματικό φαγητό με έντονες γεύσεις, χρησιμοποιώντας συχνά παραδοσιακές συνταγές που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. 

Η παράκαμψη οποιουδήποτε από αυτά τα ξεχωριστά γαστρονομικά ή πολιτιστικά ορόσημα, σημαίνει ότι χάνει κανεις μια βασική πτυχή της ζωντανής ιστορίας, της παράδοσης και της τοπικής γεύσης της πόλης που επισκεπτεται.

Τα πρώτα 50 από τα 150 πιο θρυλικά εστιατόρια στον κόσμο και τα εμβληματικά τους πιάτα:


Στη συνέχεια, από την αναλυτική παρουσίαση των 150 πιο θρυλικών εστιατορίων του tasteatlas.com, περιοριζόμαστε στην αναφορά μόνο δυο: του 1ου στη λίστα (Figlmüller) για το οποίο τυχαίνει να υπάρχει και δική μας εμπειρία και του 42ου στη λίστα (O Thanasis) μιας και είναι ελληνικού ενδιαφέροντος!

1. Figlmüller
Vienna, Austria 🇦🇹
Εστιατόριο που ιδρύθηκε το: 1905
Εμβληματικό πιάτο: Σνίτσελ Wiener Art


Το Figlmüller, ένα αξιοσέβαστο βιεννέζικο εστιατόριο, έχει κερδίσει τη φήμη του εξειδικεύοντας σε ένα μόνο πιάτο - το Schnitzel Wiener Art - για πάνω από έναν αιώνα. Η σχολαστική προσοχή στην προμήθεια τοπικού χοιρινού κρέατος και η ακριβής μέθοδος μαγειρέματος έχουν ως αποτέλεσμα ένα διακριτικά ελαφρύ, τραγανό σνίτσελ, καθιστώντας το ένα μέτρο σύγκρισης για αυτό το κλασικό αυστριακό φαγητό.

Η δέσμευση της Figlmuller για ποιοτικά υλικά, παραδοσιακές συνταγές και μια διαρκή οικογενειακή κληρονομιά καλλιεργεί μια διαρκή αγάπη τόσο στους ντόπιους όσο και στους παγκόσμιους λάτρεις του φαγητού.

42. O Thanasis (Ο Θανάσης)
Athens, Greece 🇬🇷
Εστιατόριο που ιδρύθηκε το: 1964
Εμβληματικό πιάτο: Σουβλάκι


Ο Θανάσης, που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας (Μοναστηράκι), είναι ευρέως αναγνωρισμένος για την εξαιρετική ελληνική κουζίνα του, κυρίως το σουβλάκι του. Αυτό το κατεξοχήν ελληνικό πιάτο, που παρασκευάζεται με δεξιοτεχνία στο "Θανάσης", είναι αγαπητό για τα ζουμερά, καλοφτιαγμένα σουβλάκια από ψητό κρέας, που συνήθως σερβίρεται σε ζεστή πίτα με τζατζίκι, κρεμμύδια και ντομάτες.

Η ικανότητά τους να προσφέρουν μια συνεπή, νόστιμη και αυθεντική εμπειρία το έχει καταστήσει αγαπημένο εστιατόριο τόσο μεταξύ των ντόπιων όσο και των τουριστών.

Πηγή: 150 Most Legendary Restaurants in the World & Their Iconic Dishes (tasteatlas.com)

Σχετική ανάρτηση:
Το πιο φημισμένο σνίτσελ της Βιέννης, στου Figlmüller
Αφού βρεθήκαμε για λίγες μέρες στη Βιέννη δεν μπορούσαμε να μην φάμε το φημισμένο αυστριακό σνίτσελ. Και αυτό φυσικά έγινε σε ένα από τα δυο εστιατόρια του Figlmüller στο κέντρο της πόλης. "Το πιο φημισμένο σνίτσελ στον κόσμο" αναφέρει στην πινακίδα του, κάτι που δεν είναι καθόλου υπερβολή! 
Η ναυαρχίδα των εστιατορίων του Figlmüller στην οδό Wollzeile 5, λίγα μέτρα από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, που χαρακτηρίζεται σαν "το σπίτι του Σνίτσελ", ιδρύθηκε το 1905 και από τότε "προσφέρει στους επισκέπτες της τις καλύτερες στιγμές του βιεννέζικου τρόπου ζωής, καθώς και ένα εξαιρετικό σνίτσελ" όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. (...) 
afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου