27 Ιανουαρίου 2024

Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Σήμερα, 79 χρόνια μετά την απελευθέρωση του Άουσβιτς... 

Ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος καθιερώθηκε η 27η Ιανουαρίου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2005. Με το συγκεκριμένο ψήφισμα καλούνται τα κράτη - μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενιές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος ώστε να βοηθήσουν στην πρόληψη πράξεων γενοκτονίας.

Η 27η Ιανουαρίου επιλέχθηκε επειδή κατά την ημέρα αυτή το 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.

Με την υπ. αριθμ. 3218/2004[2] ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2004 και με το Προεδρικό Διάταγμα 31/2005 καθιερώθηκε και στην Ελλάδα η 27η Ιανουαρίου ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος».

Στο Ισραήλ η ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, το Γιομ Ασοά τιμάται την 27η μέρα του Εβραϊκού μήνα Νισάν που συνήθως είναι τον Απρίλιο. 

Σήμερα, 79 χρόνια μετά την απελευθέρωση του Άουσβιτς... 
Κάποιες αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:

Israel in Greece @IsraelinGreece 
Σήμερα ο κόσμος τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του #Ολοκαυτώματος και τη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί. 79 χρόνια αργότερα, και ο #αντισημιτισμός έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των εκκλήσεων για εξαφάνιση του εβραϊκού κράτους από τον χάρτη. Πρέπει να καταπολεμήσουμε αυτό το μίσος και να λάβουμε το #ποτέξανά στα σοβαρά.

Israel in Greece @IsraelinGreece
Σήμερα, τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του #Ολοκαυτώματος, τιμούμε τη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων ανδρών, γυναικών και παιδιών που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί. Αυτή την #IHRD2024, το Ποτέ Ξανά δεν πρέπει να είναι μόνο ένα σύνθημα, αλλά μια δέσμευση για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού σε όλες τις μορφές του.

27 Ιανουαρίου Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος

Pavlos Marinakis @pavlmarin
Σήμερα τιμούμε τα θύματα του Ολοκαυτώματος ανανεώνοντας την υπόσχεσή μας να προστατεύουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να αντιστεκόμαστε σε κάθε μορφή μίσους και ρατσισμού που απειλεί την ελευθερία και την δημοκρατία.

Nikos Dendias @NikosDendias
Η διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης του Ολοκαυτώματος αποτελεί υποχρέωση και ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα ενός από τα μεγαλύτερα ομαδικά εγκλήματα στην ιστορία. Οι θηριωδίες των Ναζί, οι εκτελέσεις εκατομμυρίων Εβραίων - μεταξύ των οποίων και χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι - δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα εγκλήματα.

#Θυμόμαστε 79 χρόνια μετά το Shoah,οι Ευρωπαίοι Εβραίοι ζουν&πάλι με φόβο – εκφοβίζονται,παρενοχλούνται &είναι θύματα επιθέσεων. Την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος,ανανεώνουμε το καθήκον μας για μια ΕΕ απαλλαγμένη από αντισημιτισμό και διακρίσεις.
Φωτο

Eliza Vozemberg MEP @vozemberg
27/1 Διεθνής ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος Δεν ξεχνούμε ότι το 85% των Ελλήνων Εβραίων εξοντώθηκε από τους Ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής. Όταν επικρατούν ο σκοταδισμός, η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός, γράφονται οι πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας! 

27 Ιανουαρίου | Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, μεταξύ των οποίων δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι.

Angelos Syrigos @AngelosSyrigos
Ποτέ ξανά. Η φετινή Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος μάς υπενθυμίζει ότι το "ξανά" βρίσκεται πάντα πολύ κοντά, και το "ποτέ" εξαρτάται από όλους μας. 27 Ιανουαρίου – Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος 

Stefanos Kasselakis - Στέφανος Κασσελάκης @skasselakis
Σήμερα, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, βρίσκομαι στο Άουσβιτς. 
Εδώ που 1,1 εκατομμύρια ψυχές εξοντώθηκαν επειδή ήταν Εβραίοι, πολιτικοί αντιφρονούντες, Ρομά, ομοφυλόφιλοι και γενικότερα «υπάνθρωποι» σύμφωνα με τους ναζί. 
Από αυτούς, 55.000 ήταν Έλληνες Εβραίοι. 
Εδώ, η ανθρώπινη ζωή έπαψε να έχει υπόσταση και αξία και έγινε ένα νούμερο χαραγμένο στο δέρμα. 
Αντίκρυσα τα μαλλιά των γυναικών και των μικρών κοριτσιών που έπαιρναν οι ναζί για να τα χρησιμοποιήσουν σε υφάσματα. Κάπου ανάμεσα ήταν και μια κοτσίδα τυλιγμένη γύρω από μια ελληνική δεκάρα. 
Εδώ, όπως έγραψε ο διάσημος συγγραφέας και επιζήσας του Άουσβιτς Πρίμο Λέβι, η πεποίθηση ότι «ο ξένος είναι εχθρός» έφτασε «εντατικά στην λογική της κατάληξη. Όσο η αντίληψη αυτή επιβιώνει, τόσο η προοπτική αυτής της κατάληξης θα είναι εκεί για να μας απειλεί.» 
Σήμερα, 79 χρόνια μετά την απελευθέρωση του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό, το μήνυμα ότι ο αγώνας απέναντι στο μίσος και τη μισαλλοδοξία είναι διαρκής, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη, τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή, βλέπουμε το σκοτάδι να εξαπλώνεται. 
Η Ειρήνη, η Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν είναι απλώς κληροδοτήματα των παλαιότερων γενιών, αλλά καθημερινός αγώνας, που δεν χωρά εκπτώσεις. 
Η επιγραφή στο μνημείο στο Άουσβιτς το φωνάζει δυνατά: «Ας είναι για αιώνες κραυγή απελπισίας και προειδοποίηση για την ανθρωπότητα». 
Ποτέ Ξανά.

Πηγές: el.wikipedia.org, twitter.com

Δείτε και αυτό: Στο Μαουτχάουζεν (Mauthausen) σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου