28 Ιανουαρίου 2024

Λούβρο: Ακτιβίστριες πέταξαν σούπα στη Μόνα Λίζα!

Ακτιβιστές εκτόξευσαν σούπα πάνω στη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, στο Παρίσι. Ο πίνακας του 16ου αιώνα, ένα από τα διασημότερα έργα τέχνης στον κόσμο, βρίσκεται προστατευμένος σε γυάλινη, αλεξίσφαιρη προθήκη στο μουσείο του Λούβρου, οπότε σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είναι απίθανο να έχει υποστεί ζημιά.

Σε βίντεο από το συμβάν φαίνονται δύο διαδηλώτριες να πετούν το υγρό, αξιώνοντας «υγιεινά και βιώσιμα τρόφιμα» και καταγγέλλοντας ως «άρρωστο το γεωργικό σύστημα της Γαλλίας».

Το σχετικό βίντεο μπορείτε να το δείτε και στην ανάρτηση:
CLPRESS / Agence de presse @CLPRESSFR
ALERTE - Des militantes pour le climat jettent de la soupe sur le tableau de La Joconde au musée du Louvre.
@CLPRESSFR

«Τι είναι πιο σημαντικό; Η τέχνη ή το δικαίωμα στην υγιεινή και βιώσιμη τροφή; Το αγροτικό μας σύστημα είναι άρρωστο» φαίνεται να φωνάζουν.

Η Μόνα Λίζα βρίσκεται πίσω από γυαλί ασφαλείας από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν υπέστη ζημιά από έναν επισκέπτη που εκτόξευσε οξύ στον πίνακα. Το 2019, το μουσείο γνωστοποίησε πως εγκατέστησε μια πιο διάφανο είδος αλεξίσφαιρου γυαλιού για την προστασία του έργου τέχνης.

Σημειώνεται πως η Γαλλία σείεται από ογκώδεις κινητοποιήσεις των αγροτών. Τα αιτήματά τους καλύπτουν ευρύ φάσμα, από την ανάγκη για οικονομική στήριξη έναντι του κόστους που συνεπάγονται οι κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι τη χαλάρωση των ρυθμίσεων στις καθημερινές δραστηριότητές τους. Διαμαρτύρονται, παράλληλα, για την άνοδο των τιμών των καυσίμων αλλά και για τον επιθετικό ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν από τα φθηνά εισαγόμενα προϊόντα.

Πηγές: kathimerini.gr, lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου