13 Ιανουαρίου 2024

Στις «χειρότερες πόλεις για να ζεις» η Αθήνα

Το Spiegel Online εστιάζει σε έρευνα της Κομισιόν για τις πόλεις με την καλύτερη αλλά και τη χειρότερη ποιότητα ζωής στην Ευρώπη, στις «χειρότερες» η Αθήνα. 
Επίσης η Αθήνα και ακόμη 2 ελληνικές πόλεις, από έρευνα της Brother UK, στις 10 χειρότερες της Ευρώπης για ψηφιακούς νομάδες.

Στις «χειρότερες πόλεις για να ζεις» η Αθήνα. 
Μία έρευνα για την ποιότητα ζωής σε ευρωπαϊκές πόλεις. Από τη Deutsche Welle:

Το Spiegel Online εστιάζει σε παλαιότερη έρευνα της Κομισιόν για τις ευρωπαϊκές πόλεις με την καλύτερη, αλλά και τη χειρότερη ποιότητα ζωής στην Ευρώπη. 
Στην πρώτη θέση είναι η Ζυρίχη, όπου το «ποσοστό ικανοποίησης» φτάνει το 97% και ακολουθούν η Κοπεγχάγη, αλλά και η άγνωστη φοιτητούπολη του Γκρόνινγκεν στην Ολλανδία με 96%. 
Ποσοστό ικανοποίησης 95% συγκεντρώνουν η Λειψία της Γερμανίας, το Γκντανσκ της Πολωνίας, η Στοκχόλμη και η Γενεύη. 
Έκπληξη αποτελεί το ανατολικογερμανικό λιμάνι του Ροστόκ που εμφανίζεται στην όγδοη θέση με 94%, ενώ το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει η Μπράγκα της Πορτογαλίας, η πρώτη πόλη της νότιας Ευρώπης στην κατάταξη.

Πού βρίσκεται όμως η Αθήνα; Δυστυχώς στη δεύτερη θέση από το τέλος, καθώς μόνο το 65% των Αθηναίων δηλώνει ικανοποιημένο από τη ζωή σε αυτή την πόλη. Χειρότερο ποσοστό εμφανίζει μόνο το Παλέρμο (62%), ενώ κοντά στην Αθήνα βρίσκονται τα Τίρανα (66%) και η Νάπολη (επίσης 66%). 
Όπως εξηγεί το Spiegel Online, η κατάταξη προέκυψε από «συνεντεύξεις με συνολικά 71.153 ανθρώπους σε 83 ευρωπαϊκές πόλεις, δηλαδή περίπου 840 σε κάθε πόλη. 
Κριτήρια αποτελούν μεταξύ άλλων οι υποδομές, το σύστημα υγείας, ο πολιτισμός, η ασφάλεια, το περιβάλλον, η παιδεία και η κατάσταση στην αγορά εργασίας».

Αθήνα και ακόμη 2 ελληνικές πόλεις στις 10 χειρότερες της Ευρώπης για ψηφιακούς νομάδες
Οι χαμηλοί δείκτες σε ασφάλεια, υγεία και ευτυχία τα μεγάλα «αγκάθια» για τις ελληνικές πόλεις. Από naftemporiki.gr και brother.co.uk:

Ιστορία, πολιτισμός, ήλιος, θάλασσα, ποιότητα ζωής, βελτιωμένες υποδομές. Κάπως έτσι παρουσιάζεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια για να προσελκύσει τους λεγόμενους ψηφιακούς νομάδες, τους ανθρώπους δηλαδή που εργάζονται σταθερά εξ αποστάσεως.

Παρόλα αυτά στη σχετική έρευνα της Brother UK καμία ελληνική πόλη δεν φιγουράρει μεταξύ των καλύτερων της Ευρώπης για όσους επιθυμούν την εξ αποστάσεως εργασία. Αντιθέτως όχι μία, αλλά τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας, έχουν την «τιμή» να βρίσκονται στις 10 χειρότερες.

Για την κατάταξή της η Brother UK ανέλυσε παράγοντες όπως η ταχύτητα Wi-Fi, το κόστος ενός διαμερίσματος, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, η ασφάλεια εντός της χώρας, η ποιότητα ζωής, ο δείκτης υγείας, και το γενικό κόστος ζωής. Σταθμίζοντας τους επιμέρους δείκτες κατέληξε σε μία συνολική βαθμολογία για την κάθε πόλη. Και τα αποτελέσματα για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα ήταν απογοητευτικά.

Η Αθήνα κρίθηκε ως η χειρότερη με διαφορά πόλη της γηραιάς ηπείρου για ψηφιακούς νομάδες, συγκεντρώνοντας βαθμολογία μόλις 50,34 μονάδων. Στη δεύτερη χειρότερη θέση η Θεσσαλονίκη με 50,87 και ακολουθεί το Βελιγράδι με 51,94 μονάδες. Ένα σκαλοπάτι πιο κάτω, δηλαδή τέταρτη χειρότερη πόλη, η Πάτρα (52,33 μονάδες), ακολουθούμενη από τη Λεμεσό.

Η καλύτερη πόλη της Ευρώπης για ψηφιακούς νομάδες είναι το Λουξεμβούργο με συνολική βαθμολογία 68/100. Η πόλη του Λουξεμβούργου κατέλαβε επίσης υψηλή θέση σε όλες τις μετρήσεις που σχετίζονται με τη ζωή εκτός γραφείου, απέσπασε εντυπωσιακή βαθμολογία ποιότητας ζωής, ενώ έχει να επιδείξει υψηλό δείκτη υγειονομικής περίθαλψης και δείκτη ευτυχίας. 
Ακολουθεί στη δεύτερη θέση το Όλομουτς της Τσεχίας με βαθμολογία 64,27, χάρη στο πολύ χαμηλό κόστος ζωής και τον υψηλό δείκτη ποιότητας ζωής, αλλά και καλές επιδόσεις στην ασφάλεια. Υψηλούς δείκτες ασφάλειας και ποιότητας ζωής εμφανίζει και το Ρότερνταμ της Ολλανδίας, που κατέλαβε την τρίτη θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου