8 Μαρτίου 2024

Παγκόσμια ημέρα γυναίκας. Η νομική ισότητα απέχει 300 χρόνια

Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που 
εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτιου: Με τους σημερινούς ρυθμούς, η νομική ισότητα απέχει περίπου 300 χρόνια.

«Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στεκόμαστε στο πλευρό των γυναικών και των κοριτσιών που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε την πρόοδο» τονίζει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τιμούμε τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο και χαιρετίζουμε όλα όσα έχουν επιτύχει στον αγώνα για ισότητα. Οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν προχωρήσει μπροστά γκρεμίζοντας εμπόδια, διαλύοντας στερεότυπα και οδηγώντας την πρόοδο προς έναν πιο δίκαιο και ισότιμο κόσμο» επισημαίνει στο μήνυμά του.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναγνωρίζει πως οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια. «Δισεκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια αντιμετωπίζουν την περιθωριοποίηση, την αδικία και τις διακρίσεις, ενώ η συνεχιζόμενη επιδημία της βίας κατά των γυναικών ντροπιάζει την ανθρωπότητα. Ο κόσμος μας εξακολουθεί να αντανακλά χιλιετίες ανδροκρατούμενων σχέσεων εξουσίας. Και η πρόοδος δέχεται επίθεση, με μια έντονη οπισθοχώρηση κατά των δικαιωμάτων των γυναικών».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αντόνιο Γκουτέρες εκτιμά πως με τους σημερινούς ρυθμούς, η νομική ισότητα απέχει περίπου τριακόσια χρόνια και υπογραμμίζει την ανάγκη «να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα».

Αναφερθείς στο φετινό θέμα «επενδύστε στις γυναίκες», ο Αντόνιο Γκουτέρες σημειώνει πως υπενθυμίζει ότι ο τερματισμός της πατριαρχίας απαιτεί να μπουν χρήματα στο τραπέζι. «Πρέπει να υποστηρίξουμε τις γυναικείες οργανώσεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να επενδύσουμε σε προγράμματα για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και για την προώθηση της ένταξης και της ηγεσίας των γυναικών στις οικονομίες, τις ψηφιακές τεχνολογίες, την οικοδόμηση της ειρήνης και τη δράση για το κλίμα. Όλα αυτά εξαρτώνται από την απελευθέρωση της χρηματοδότησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, έτσι ώστε οι χώρες να έχουν διαθέσιμα κεφάλαια για να επενδύσουν στις γυναίκες και στα κορίτσια. Πρέπει επίσης να αυξήσουμε τον αριθμό των γυναικών ηγετών στις επιχειρήσεις, στον χρηματοοικονομικό τομέα, στις κεντρικές τράπεζες και στα υπουργεία οικονομικών. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην προώθηση των επενδύσεων σε πολιτικές και προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών» εξήγησε.

Καταληκτικά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τονίζει πως τα δικαιώματα των γυναικών είναι ένας αποδεδειγμένος δρόμος προς δίκαιες, ειρηνικές και ευημερούσες κοινωνίες και προτρέπει: «Μαζί, ας αναλάβουμε επείγουσα δράση για να τα κάνουμε πραγματικότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Ενώ η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί. Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη...

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα όλο και κάτι σχετικό γράφουμε. Όπως:
8 Μαρτίου 2023
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα, 8 Μαρτίου
8 Μαρτίου 2019
Οι πρώτες «σουφραζέτες» που άλλαξαν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία
8 Μαρτίου 2019
Η Γελοιογραφία της Ημέρας 8.3.2019
8 Μαρτίου 2016
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με χιούμορ στο twitter
8 Μαρτίου 2015
Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου
8 Μαρτίου 2014
Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σήμερα
8 Μαρτίου 2012
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Η Κυρά της Ρω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου