30 Μαρτίου 2024

Γιατί τo «no news» δεν είναι «good news»

Μήπως φτάνουμε στο τέλος της εποχής των μέσων μαζικής ενημέρωσης όπως τα γνωρίσαμε εδώ και έναν αιώνα; Τι άλλαξε στην εποχή των social media και πώς αυτό επηρεάζει την πολιτική; Μάλλον έχουμε πάει ένα βήμα παρακάτω: στους ανθρώπους που δεν ασχολούνται καν με αυτό που λέμε «ειδήσεις».
 

Από το Protagon.gr (απόσπασμα):

Κάτι αλλάζει στο δραστικά μεταβαλλόμενο τοπίο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μετά την άνοδο της ψηφιακής δημοσιογραφίας τα τελευταία 30 χρόνια. Κάτι αλλάζει και σε σύγκριση με την εποχή της ανόδου των social media, που άρχισε πριν από 20 χρόνια. Και η αλλαγή αφορά τους δέκτες, αυτούς που καταναλώνουν τις ειδήσεις, το κοινό των ΜΜΕ.

«Παρ’ όλη την αγωνία για την πόλωση και την παραπληροφόρηση, στην πραγματικότητα συμβαίνει κάτι πολύ διαφορετικό γύρω από την κατανάλωση των ειδήσεων: η εποχή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τελειώνει» επισημαίνει σε ανάλυσή του ο Σάιμον Κούπερ των Financial Times. Τι σημαίνει αυτή η κάπως μονοκόμματη διατύπωση; Ο διακεκριμένος δημοσιογράφος εκτιμά ότι επιστρέφουμε σε μια εποχή όπου οι περισσότεροι άνθρωποι πλέον δεν ακούν, δεν βλέπουν και δεν διαβάζουν «σχεδόν καθόλου ειδήσεις». (...)

Διάφορες έρευνες τα τελευταία χρόνια ανέφεραν ότι το κοινό είχε στραφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μαθαίνει τις ειδήσεις. Στην Ελλάδα, ειδικά την περασμένη δεκαετία της έντονης πολιτικής πόλωσης και της οικονομικής κρίσης, τα social media, κυρίως το Facebook και το Twitter (πλέον X), έγιναν πεδίο αντιπαράθεσης με αφορμή τις ειδήσεις, οι οποίες μπλέκονταν με τα fake news και τις θεωρίες συνωμοσίας. 

Εχει αλλαξει κάτι από τότε; Ο Σάιμον Κούπερ σημειώνει στους Financial Times ότι οι πολίτες έχουν όντως μετακινηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ως επί το πλείστον όχι για τις ειδήσεις. Το κλίμα που, κατά τον ίδιο, ενισχύει αυτή την απομάκρυνση είναι το εξής: «Γιατί να αφήνετε δημοσιογράφους που δεν εμπιστεύεστε να σας μιλούν για πολιτικούς που δεν εμπιστεύεστε;» 

Το κλίμα αυτό ταιριάζει γάντι στις επιδιώξεις του Ντόναλντ Τραμπ, που το πριμοδοτεί καθημερινά. Αλλωστε εξελέγη το 2016 πρόεδρος των ΗΠΑ κάνοντας κατά μέτωπο επίθεση στα ενημερωτικά δίκτυα, όπως το CNN. Η Meta, μητρική εταιρεία των Facebook και Instagram, γνωστοποιεί ότι οι ειδήσεις αντιπροσωπεύουν πλέον λιγότερο από το 3% όσων βλέπουν οι χρήστες στη μεγαλύτερη πλατφόρμα της, το Facebook. Οσο για το Instagram, έχει πλέον απομακρυνθεί από τις ειδήσεις.

Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει και την πολιτική. Για παράδειγμα, οι πολιτικοί αναλυτές αναρωτιούνται γιατί οι ψηφοφόροι δεν αποδίδουν εύσημα στον πρόεδρο Μπάιντεν για τη βελτίωση της οικονομίας. Η απάντηση, κατά τους FT, είναι ότι λίγοι ψηφοφόροι κοιτάζουν πλέον τις οικονομικές στατιστικές. Μόνο τα θεαματικά ειδησεογραφικά βίντεο αγγίζουν το απολίτικο κοινό. Για παράδειγμα, όσα συνέβησαν με τα κύματα των μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, μια θεματική στην οποία επενδύει σταθερά ο Τραμπ λέγοντας ότι ανάμεσά τους βρίσκονται «βιαστές» και άτομα που το έσκασαν από τις φυλακές και τα ψυχιατρεία. 

Ο Σάιμον Κούπερ εκτιμά ότι τελικά λίγα σοβαρά ειδησεογραφικά μέσα θα επιβιώσουν, και αυτά ως εκδόσεις ειδικού ενδιαφέροντος. Το περιεχόμενό τους αφορά κυρίως μορφωμένους άνδρες με πολωμένες απόψεις, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Reuters. Οι πολιτικοί, προσθέτει ο αρθρογράφος των FT, εστιάζουν ακόμη δυσανάλογα σε αυτή την ομάδα, αγνοώντας το απαθές mainstream. Με εξαίρεση, θα προσέθετε κανείς, τους λαϊκιστές νέου τύπου, όπως ο Τραμπ και ο Χαβιέρ Μιλέι, ο πρόεδρος της Αργεντινής με το πριόνι. 

«Θαυμάζουμε τους Ρώσους, που είναι απενεργοποιημένοι και ακινητοποιημένοι, ενώ η κυβέρνησή τους διαπράττει φρικαλεότητες. Αυτό θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς πολύ σύντομα» σχολιάζει κλείνοντας ο Σάιμον Κούπερ. 

Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου