27 Μαρτίου 2024

Η κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Το πλοίο φέρεται να έχασε τον έλεγχο του συστήματος πρόωσης μένοντας ακυβέρνητο προτού προσκρούσει στη γέφυρα, πρόλαβε ωστόσο να εκπέμψει σήμα κινδύνου και να διακόψουν οι Αρχές άμεσα την κυκλοφορία των οχημάτων αποτρέποντας έτσι μεγαλύτερες απώλειες.

Ηταν λίγο μετά τη 01:00 τα ξημερώματα, το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, όταν το φορτωμένο με κοντέινερ φορτηγό πλοίο Dali προσέκρουσε πάνω σε έναν από τους πυλώνες της γέφυρας Φράνσις Σκοτ Κι (Francis Scott Key Bridge) στη Βαλτιμόρη, με αποτέλεσμα εκείνη να καταρρεύσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα παρασύροντας στα νερά του ποταμού Πατάπσκο αυτοκίνητα και εργάτες.

Σύμφωνα με όσα μετέφεραν τα μέλη του πληρώματος, τα οποία διασώθηκαν και είναι όλα καλά στην υγεία τους, το πλοίο φέρεται να έχασε τον έλεγχο του συστήματος πρόωσης μένοντας ακυβέρνητο προτού προσκρούσει στη γέφυρα. Το πλήρωμά του πρόλαβε, ωστόσο, να εκπέμψει σήμα κινδύνου, γεγονός το οποίο επέτρεψε στις Αρχές να διακόψουν άμεσα την κυκλοφορία των οχημάτων πάνω στη γέφυρα, μήκους 2,6 χιλιομέτρων με τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας, αποτρέποντας έτσι κάποια μεγαλύτερη σε απώλειες τραγωδία.

Παρ’ όλα αυτά, υπήρξαν αυτοκίνητα που έπεσαν στα νερά του ποταμού, ενώ τη στιγμή της πρόσκρουσης βρισκόταν πάνω στη γέφυρα και μια ολιγομελής ομάδα εργατών τα μέλη της οποίας κατέληξαν στο νερό. Μέχρι τώρα, δύο άτομα είχαν ανασυρθεί και οι έρευνες συνεχίζονταν για τον εντοπισμό άλλων έξι αγνοουμένων. Όλοι τους πιστεύεται ότι ήταν μέλη του συνεργείου που βρισκόταν πάνω στη γέφυρα επισκευάζοντας λακκούβες την στιγμή της κατάρρευσης, ενώ τα οχήματα που κατέληξαν στο νερό λέγεται ότι ήταν οχήματα του εν λόγω συνεργείου.

Τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όσο και ο κυβερνήτης του Μέριλαντ, Γουές Μουρ, έκαναν λόγο για δυστύχημα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να υπήρξε δόλος που οδήγησε στην πρόσκρουση, ενώ και το FBI από την πλευρά του παρουσιάστηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο «τρομοκρατικού χτυπήματος».

«Ολα τα στοιχεία προς το παρόν συνηγορούν πως αυτό ήταν ένα φρικτό ατύχημα. Δεν υπάρχει αντίθετη ένδειξη, ούτε λόγος να υποτεθεί οποιαδήποτε πρόθεση. Το πλήρωμα ήταν σε θέση να ενημερώσει την υπηρεσία μεταφορών του Μέριλαντ πως είχε χάσει τον έλεγχο του πλοίου. Ως αποτέλεσμα, οι αρχές πρόλαβαν να κλείσουν την κίνηση στη γέφυρα πριν προσκρούσει το πλοίο, κάτι που αναμφισβήτητα έσωσε ζωές», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν το απόγευμα της Τρίτης.


Το μήκους περίπου 290 μέτρων φορτηγό πλοίο «Dali», που προσέκρουσε σε έναν από τους πυλώνες της γέφυρας στη 1:28 τα ξημερώματα της Τρίτης (τοπική ώρα), είχε ξεκινήσει το ταξίδι του περίπου μισή ώρα νωρίτερα από το λιμάνι της Βαλτιμόρης και είχε ως τελικό προορισμό τη Σρι Λάνκα. Το πλοίο, που μετέφερε κοντέινερ για λογαριασμό του δανέζικου κολοσσού Maersk, ανήκει στην Grace Ocean Pte Ltd., μια εταιρεία με έδρα τη Σιγκαπούρη. Ως διαχειρίστριά του παρουσιάζεται η εταιρεία Synergy Marine που επίσης έχει την έδρα της στη Σιγκαπούρη.

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου