4 Μαρτίου 2024

Κ. Αρβανίτης: Το ψήφισμα του Ε.Κ. για το Κράτος Δικαίου γράφτηκε από τον ίδιο

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου, δηλώνει ότι 
έγραψε ο ίδιος το άρθρο για την περικοπή κονδυλίων από την Ελλάδα. Αντιδράσεις από τη Ν.Δ.

«Φώναζαν στην κυβέρνηση ότι είμαστε ανθέλληνες και πώς είναι δυνατόν να το ψηφίσαμε. Τους ενημερώνω ότι το συγγράψαμε κιόλας», είπε σήμερα μιλώντας στο OPEN ο κ. Αρβανίτης. Στη συνέχεια, μάλιστα, διευκρίνισε ότι ο ίδιος έγραψε το τελευταίο άρθρο. «Δεν το έγραψαν οι ευρωβουλευτές, αλλά ο ευρωβουλευτής, εγώ το έγραψα», είπε.

Ο κ. Αρβανίτης ανέφερε και το περιεχόμενο του εν λόγω άρθρου. «Στο άρθρο 27 που συνέβαλα ουσιαστικά λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως τα εργαλεία θα πρέπει η Ελλάδα να συμμορφωθεί με αυτό, αλλιώς θα κοπούν τα κονδύλια της Ε.Ε.», είπε, προσθέτοντας: «Δεν λέει αυτό που λέτε εσείς, ότι ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κοπούν τα κονδύλια. Ρωτώ, λοιπόν, τον υπουργό: θα συμμορφωθείτε;».

Η δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστα Αρβανίτη, προκάλεσε την αντίδραση της Ν.Δ. με τον εκπρόσωποΤύπου, Νίκο Ρωμανό, να κάνει λόγο για «ευθεία και άνευ συστολής παραδοχή» ότι το ψήφισμα κατά της Ελλάδος όχι μόνον ενορχηστρώθηκε, αλλά γράφτηκε από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι πλέον σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο αντιπολιτευτικό του μένος κατά της κυβέρνησης, αδιαφορεί για τη μεγάλη ζημιά που προκαλείται στη χώρα, ακόμα και για την απώλεια κρίσιμων ευρωπαϊκών πόρων που στηρίζουν την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών», ανέφερε.

Σχετικά υπενθυμίζεται στη συνέχεια και το 
Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε (στις 7 Φεβρουαρίου) από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισμα, που κατέθεσαν από κοινού τέσσερις πολιτικές ομάδες Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), Πράσινοι, Φιλελεύθεροι (Renew) και Αριστερά, για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Είχε προηγηθεί σχετική συζήτηση σε υψηλούς τόνους στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 17 Ιανουαρίου.

Με το εν λόγω ψήφισμα, που ενέκριναν 330 ευρωβουλευτές, καταψήφισαν 254, ενώ σημειώθηκαν 26 αποχές εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, ενώ καλείται η Κομισιόν να αναλάβει δράση.

Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα καταγράφονται οι φυσικές και προφορικές απειλές, καθώς και οι καταχρηστικές αγωγές (SLAPPS) εναντίον δημοσιογράφων από υψηλά ιστάμενους πολιτικούς, περιλαμβανομένων ανθρώπων του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, η παράνομη χρήση λογισμικού παρακολούθησης, όπως του Predador εναντίον πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων, ενώ επικρίνει την παράνομη εργαλειοποίηση του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια» και σημειώνει την επιρροή του πρωθυπουργού στην ΕΥΠ, που τελεί υπό την άμεση εποπτεία του.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου