1 Μαΐου 2012

Κίνα: Συνθήκες δουλειάς, στο βωμό του οικονομικού θαύματος.

 Συχνά οι κυβερνήσεις υπερηφανεύονται για τα μεγάλα έργα που υλοποιούν. Για το πιο ψηλό κτίριο, την πιο μακριά γέφυρα, ακόμα και την πιο εντυπωσιακή θέα. Όμως, εκείνοι που πράγματι τα κατασκευάζουν, δουλεύουν πολλές φορές κάτω από συνθήκες δύσκολες, επικίνδυνες, ακόμη και απάνθρωπες. Ριψοκινδυνεύουν συχνά τη ζωή τους, στο βωμό της ανάπτυξης, της εξέλιξης και της προόδου. Όπως στην περίπτωση που ακολουθεί (από το http://e-oikodomos.blogspot.com)στην ταχέως αναπτυσσόμενη Κίνα: 

Θα αντέχατε να περπατήσετε στην κόψη ενός βράχου, σχεδόν ανάμεσα στα σύννεφα, πάνω σ' ένα γυάλινο μονοπάτι σε υψόμετρο 1400 μέτρων;  

 
Διάφανο γυαλί και ανοξείδωτο ατσάλι, στηριγμένα σε οπλισμένο σκυρόδεμα, συνθέτουν έναν ακόμα προορισμό της βιομηχανίας του τουρισμού, στην ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία της Κίνας. 



"Στα ψηλά και απόκρημνα βράχια των βουνών Τιανμέν και Σίφου της επαρχίας Ζιανξί, φτάνουν επισκέπτες από όλες τις γωνιές του κόσμου, για να ζήσουν μια μοναδική, εντυπωσιακή εμπειρία που κόβει την ανάσα." Με λόγια σαν κι αυτά, μας καλούν οι τουριστικοί πράκτορες, να γευτούμε μια "συναρπαστική" εμπειρία στη ζωή μας. 

Όμως πίσω από τα μεγάλα έργα, που αποτελούν την απαστράπτουσα βιτρίνα των χωρών που βρίσκονται, κάποιοι εργάτες δούλεψαν σκληρά για να τα κατασκευάσουν, κάτω από συνθήκες δύσκολες και, στην συγκεκριμένη περίπτωση, πολύ επικίνδυνες ως απάνθρωπες. Οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους. 












Κάπως έτσι, κατασκευάζονται πολλές φορές τα θαύματα του κόσμου, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.

Πηγή: http://e-oikodomos.blogspot.com/2012/03/blog-post_6850.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου