29 Μαΐου 2012

Εκτιμήσεις για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Τη μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει τις τελευταίες ημέρες τα σενάρια που κυκλοφορούν, για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, το αποκαλούμενο «Grexit», μετά τις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Ας δούμε όμως ορισμένες εκτιμήσεις της αγοράς, από ξένους κυρίως οίκους, με την ελπίδα ότι οι «κασάνδρες» που προβλέπουν την έξοδο θα διαψευστούν, μιας και ο ελληνικός λαός σε ποσοστό άνω του 80% επιθυμεί την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη.

Fitch: Θεωρεί απίθανη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. 
Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει απίθανο, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του, Τζον Όλερτ, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που αυτή πραγματοποιείτο θα ασκούσε πίεση στο αξιόχρεο των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
«Αν η Ελλάδα ήταν σε θέση να φύγει από το ευρώ, αυτό θα είχε κατά την άποψή μας συνέπειες για μία σειρά από αξιολογήσεις (χωρών), έως το σημείο πολλές από αυτές να τεθούν υπό παρακολούθηση (για υποβάθμιση)», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Όλερτ στο πρακτορείο Dow Jones.
(Από την Καθημερινή 29.5.2012)


Lloyds of London: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει ετοιμάσει η Lloyds of London, μία από τις μεγαλύτερες αγορές ασφαλίσεων στον κόσμο, αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ρίτσαρντ Γουάρντ, σε συνέντευξή του στη Sunday Telegraph.

«Λειτουργούμε με πολλά νομίσματα και θα στρεφόμασταν σε ένα πολυ-νομισματικό συμβιβασμό εάν οι Έλληνες εγκατέλειπαν το ευρώ και άρχιζαν να χρησιμοποιούν τη δραχμή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γουάρντ.

Παρά τον προβληματισμό του για το μέλλον του κοινού νομίσματος, ο κ. Γουάρντ γνωμοδότησε ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα «οδηγούσε στην κατάρρευση της ευρωζώνης», υπογραμμίζοντας όμως ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό το ενδεχόμενο».
(Από την Καθημερινή 29.5.2012)


Bloomberg: Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από ευρώ θα απειλούσε την παγκόσμια οικονομία

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα συνιστούσε απειλή για την παγκόσμια ευημερία, παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή της στην παγκόσμια οικονομία είναι 0,4%, καθώς οι επιπτώσεις θα έφθαναν έως την Κίνα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο παραπέμπει σε δηλώσεις αναλυτών διεθνών επενδυτικών ταμείων και τραπεζών...

Μεταξύ των άλλων το Bloomberg αναφέρει και μια εκτίμηση του κ. Τζέικομπ Κίρκεγκαρντ, στελέχους του αμερικανικού ινστιτούτου Peterson για διεθνείς οικονομικές σχέσεις, που δίνει μια «πιθανότητα 5% για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη». Ο ίδιος όμως προσθέτει ότι στη περίπτωση που αυτό συμβεί τότε «θα έριχνε την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας σε ένα τέτοιο χάος, που η νέα κυβέρνηση θα έπεφτε μέσα σε λίγες εβδομάδες».
(Από την Καθημερινή 29.5.2012)


Citigroup: η Ελλάδα θα κάνει Πρωτοχρονιά το 2013 με τη δραχμή.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup κ. Βίλεμ Μπόιτερ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα κάνει Πρωτοχρονιά με τη δραχμή αφού ενδέχεται να αποχωρήσει από την ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2013.

Το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί κατά 60% άμεσα έναντι του ευρώ και θα παραμείνει υποτιμημένο κατά 50%-60% τα επόμενα πέντε χρόνια, ανέφερε μεταξύ άλλων.
(Από το Βήμα 27.5.2012)


Credit Suisse: μικρές οι πιθανότητες εξόδου από το ευρώ.

Οι πιθανότητες η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ τους επόμενους 12 μήνες είναι πολύ μικρότερες από ό,τι αναμένουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, που τις τοποθετούν στο 50%, καθώς είναι προς το συμφέρον τόσο της χώρας όσο και της Ευρώπης να παραμείνει στην ευρωζώνη, εκτιμά η Credit Suisse.

Οπως επισημαίνει, στην περίπτωση επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, θα σημειωθεί υποτίμηση του νομίσματος κατά 50%, με αποτέλεσμα να χαθεί και το 50% των αποταμιεύσεων και του πλούτου της χώρας. Καθώς δε οι ελληνικές εισαγωγές αντιστοιχούν στο 30% του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός αναμένεται να ξεπεράσει το 30%, κάτι που θα ακυρώσει ένα μεγάλο μέρος από τα οφέλη στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας.
(Από το Βήμα 27.5.2012)


S&P : Δεν συμφέρει την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ.

«Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να εγκαταλείψει την ευρωζώνη» δήλωσε ο γενικός διευθυντής Ευρωπαϊκών Κρατικών Αξιολογήσεων της S&P Μόριτζ Κρέμερ, σημειώνοντας πως «οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές, καθώς το τραπεζικό σύστημα θα κατέρρεε, αλλά για την ευρωζώνη το κόστος εξόδου της θα ήταν διαχειρίσιμο».
(Από το Βήμα 27.5.2012)


Brown Brothers Harriman: θα είναι χειρότερα με την Ελλάδα έξω.

«Ο μόνος λόγος για τον οποίο περιμένουμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ είναι ότι όσο άσχημα και αν είναι τώρα τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα με την Ελλάδα απ' έξω» ανέφερε και ο Μαρκ Τσάντλερ, επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος στην Brown Brothers Harriman.
(Από το Βήμα 27.5.2012)


Πηγές:
Καθημερινή
Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου